Nematerijalna kulturna baština Hrvatske (XIV.)
Osnovne kulinarske tehnike su kuhanje (na lešo), pečenje na gradelama ili pod pekom, sušenje mesa i riba, te soljenje riba, maslina
Hrvati u Zemunu
Tenzije su utihnule poslije ratnih devedesetih, ali imam dojam da još uvijek postoji strah kod ljudi, kaže Ana Mumini
Nematerijalna kulturna baština Hrvatske (XIII.)
Suhozidi u Hrvatskoj su posebni, teško ih je predstaviti (samo) duljinom. No, u svom istraživanju Šrajer je došao do brojke od 100 do 300 tisuća kilometara * Više od 40% teritorija jadranske Hrvatske leži unutar 100 m od najbližeg suhozida
Nekada su muškarci licitari bili vrlo poštovani obrtnici, a svaki od njih imao je svoja stilska obilježja * Danas u ovom obrtu ima više žena nego li muškaraca * Treba imati puno strpljenja, te spretnu i mirnu ruku
Sigurna sam kako je većina ljudi čula, vidjela ili čak dobila na dar licitarsko srce. Ovaj kolač-medenjak jarko crvene boje ukrašen po mašti i sposobnostima licitara spada među najljepše suvenire koje možete ponijeti iz Hrvatske.
Stolarska radionica Bašićevih postoji još od polovice prošloga stoljeća.
Jednostavno rečeno: radimo od drveta sve – građevinsku stolariju, namještaj, restauraciju – po narudžbi * Želja mi je bila od malena da imam svoju radionicu, kaže stolar Stipan Bašić Škaraba, koji je obiteljsku radionicu razvio u modernu Stolariju Ba
Uvođenje bunjevačkog kao službenog jezika u Gradu Subotici
Standardni jezik mora imati svoje leksičke, gramatičke, pravopisne norme, a novoštokavska ikavica je najrašireniji dijalekt unutar hrvatskog korpusa i dio je hrvatskog jezika, rekao je Žigmanov *
Hrvatske manjine u europskim državama (XII.)
Iako Hrvata u Sloveniji, prema procjeni, ima oko 55.000, u ovoj europskoj državi nisu priznati kao nacionalna manjina