Tema Tema

Neki novi »klinci« izrasli u brucoše

Prvog listopada započela je nova studentska i akademska godina. Među brojnim studentima koji su nastavili svoje obrazovanje i upisali fakultete iz Vojvodine 14 njih je otišlo studirati u Hrvatsku. Nova država, novi grad, nove obveze – tako bismo najjednostavije mogli opisati ono što čeka sve ove brucoše.

Neki od njih su se već prilično snašli, riješili smještaj, te sudjelovali na prvim predavanjima, a neki će to tek učiniti. S obzirom na to da je ova godina i u ovome segmentu posebna, neki od njih dio predavanja i priprema imaju online, a neki redovito.

Pomoć koja puno znači

Kada je u pitanju studiranje u Hrvatskoj, po riječima predsjednice Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Margarete Uršal, ove godine mladi su se zainteresirali za sljedeće gradove: Osijek, Vukovar, Zagreb, Rijeku, Pulu i Split. Na nekim sveučilištima osigurane su posebne upisne kvote, koje su pojedinim studentima zasigurno olakšale upis na željeni fakultet, a za sve njih je tijekom protekle školske godine Hrvatsko nacionalno vijeće organiziralo pripreme za polaganje državne mature iz hrvatskog jezika i književnosti. Jedna od bitnih stavki kada je u pitanju studiranje, pa tako i ono u Hrvatskoj, jest smještaj. Neki od studenata su dom dobili redovitim natječajem, dok je za preostale HNV pisao zamolbe Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Dorja Kujundžić jedna je od dvoje upisanih na Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, smjer fizioterapija.

»Studij fizioterapije sam upisala preko posebnih upisnih kvota, te nisam polagala državnu maturu niti išla na pripreme, ali su mi u Hrvatskom nacionalnom vijeću pomogli na sve druge načine. Izravno sam primljena u dom i moji prvi dojmovi su vrlo lijepi. Sprijateljila sam se s curama koje dolaze iz drugih gradova. Sve ovo mi je novo, ali se radujem budućem školovanju u Hrvatskoj«, kaže Dorja koja je završila Gimnaziju Svetozar Marković u Subotici.

Studentske »slatke muke«

Gimnaziju u Subotici završila je i Milica Vuković iz Tavankuta, koja dalje školovanje nastavlja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

»Prvoga dana kada sam stigla u Zagreb bila sam uplašena i rekla bih izgubljena. Veliki grad, sve novo, činilo mi se da se ovdje nikada neću snaći, ali to se brzo promijenilo. Veliku pomoć su mi pružile starije studentice iz Tavankuta koje su tu već tri godine. Pomogle su mi oko snalaženja s tramvajem i oko pribavljanja dokumentacije koju trebam napraviti (pokaznu kartu, zdravstveno osiguranje, plaćanje stanarine u domu...)«, kaže Milica i pojašnjava kako je već imala predavanja na fakultetu, dok neka od njih prati online iz doma Stjepan Radić u kom je smještena.

»Redovito sam išla na pripreme iz hrvatskog jezika i nije mi bilo teško ni na kraju dana, poslije škole, odlaziti u HNV. Na kraju se ispostavilo da mi te pripreme nisu ni trebale, jer sam odlučila upisati fakultet na kom se ne traži znanje hrvatskog jezika na razini B2, ali stečeno znanje mi ostaje«, kaže Milica.

Šestero studenata odlučilo je studirati u Osijeku, među njima je i Regina Dulić, a ono što je zanimljivo kada je u pitanju smještaj u Osijeku jest da je novi paviljon studentskog doma još uvijek u građevinskim radovima.

»S obzirom na radove u našem domu, privremeni smještaj sam skupa s Lucijom Ivanković Radaković potražila kod časnih sestara Bazilijanki u Osijeku. U dom bismo se trebali preseliti u siječnju 2021. godine. Ovoga tjedna započela su predavanja, a s obzirom na situaciju s virusom covid-19, organizirana su online i uživo. Sva potpora i priprave koje nam je omogućio HNV su, kako meni tako i ostatku mojih kolega brucoša, bile od velike pomoći. Uistinu, uz sve poteškoće na koje smo nailazili nismo bili sami i uz naše želje nam je pruženo još mogućnosti i vjerujem da će se pomoć koju HNV nudi narednim generacijama samo poboljšavati. Nadalje je na nama samima da se snalazimo i organiziramo u novoj sredini koju smo odabrali za nastavak našeg obrazovanja. Zadovoljna sam svojim odabirom i nadam se da će uz Božju pomoć tako i ostati«, kaže Regina.

Trud se uvijek isplati

Ove godine iz Sombora je na studij u Hrvatsku otišlo šest studentica, a među njima i sljedeće dvije sugovornice. Tamara Kajić je upisala Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, smjer fizioterapija. »Zadovoljna sam i gradom i okolicom, a prije svega fakultetom. Smještena sam u studentskom domu Trsat, sve je izuzetno organizirano i lijepo. Predavanja su započela ovoga tjedna, a za ovo kratko vrijeme smo se uspjeli upoznati s onim što nas čeka u narednom periodu. Sati nastave hrvatskog jezika su mi pomogli pri maturi, na kojoj sam ostvarila dobre rezultate iako je bila poprilično zahtjevna. Rijeka je prekrasan studentski grad«, poručila je budućim studentima Tamara, a ove školske, odnosno akademske, godine u Hrvatsku je otišla studirati i Tamarina sestra Tijana, koja se odlučila za medicinu, te je tako upisala Hrvatsko katoličko sveučilište – sestrinstvo u Zagrebu.

Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku upisala je jedna studentica, Ivana Velbl, koja se odlučila za preddiplomski sveučilišni studij – žičani instrumenti – smjer tambura. Tako se Ivana morala dodatno pripremati za prijemni ispit na akademiji, ali kako je sama rekla, kad se nešto želi, onda se to i može.

»Na pripreme u HNV-u nisam išla zbog udaljenosti, ali sam mogla nazočiti online učionici. Na prijemnom ispitu sam polagala tamburu, solfeđo i teoriju glazbe i za to sam se puno pripremala. Akademski sat za brucoše bio je 1. listopada, a i predavanja su nam redovito počela. Još uvijek sam na početku, ali za sada se odlično snalazim. Upoznala sam nove prijatelje i svi su druželjubivi i spremni pomoći. Osijek je predivan grad, a najljepši dio grada mi je Tvrđa, gdje se nalazi i moja akademija«, pojasnila je Ivana i dodala da je smještena u studentskom domu blizu fakulteta.

Ujedno je poručila svim budućim studentima da vjeruju u sebe i da ne odustaju, jer trud se uvijek isplati.

Započele pripreme za novu generaciju studenata

Narednu generaciju studenata, odnosno ovogodišnje velike maturante još uvijek ne zahvaća polaganje državne mature koja se najavljuje u Srbiji. Tako će i oni, kao i sadašnji brucoši koji su otišli studirati u Hrvatsku, morati osim polaganja mature polagati i državnu maturu u Hrvatskoj.

»Ono što čekamo jest pravilnik o državnoj maturi u Srbiji, kako bismo s tim pravilnikom mogli otići u Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske i započeti aktivnosti na priznavanju državne mature za sve one koji žele studirati u Hrvatskoj. Postoji mogućnost da će se određeni datumi preklopiti i da naši mladi neće moći polagati državnu maturu u Hrvatskoj, a samim time će im biti uskraćen i upis na one fakultete koji nemaju odobrene upisne kvote«, kaže Margareta Uršal i pojašnjava kako je državna matura u Hrvatskoj drugačije koncipirana, što je našim studentima otežavajuća okolnost.

»Tamo se inzistira na primjeni znanja, a ne samo na činjenicama i teoriji. Obrazovanje u Hrvatskoj, pa samim time i državna matura je stupanj više u odnosu na obrazovanje u Srbiji i od učenika se zahtijeva primjena stečenog znanja, što je u konačnici i cilj obrazovanja.«

U Hrvatskom nacionalnom vijeću pripreme za buduće studente su već počele, tako su se učenici završnih razreda srednje škole, oni koji planiraju studirati u Hrvatskoj, prvi puta okupili 1. listopada i započeli s pripremama. Prvo uvodno predavanje o tome kako izgleda državna matura i što podrazumijeva studiranje u Hrvatskoj održala je Vedrana Cvijin, a predavanje i pripremnu nastavu vodit će profesor hrvatskog jezika i književnosti Ivan Baričević svakog četvrtka od 19.30 do 21 sat.

Brojne su pogodnosti i olakšice za studente koji žele studirati u Hrvatskoj. Jasno je da se o potrebnoj dokumentaciji kao i pripremama treba misliti na vrijeme, no često nam se nametne i dodatno pitanje: hoće li se tko vratiti? Preostaje nam samo se nadati.

Ž. Vukov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika