Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bran­ko Schmidt (1957.)

Hrvatski redatelj Branko Schmidt rođen je u Osijeku 1957. godine i nakon kratkotrajnog studiranja ekonomije upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek filmske i TV režije. Godine 1981. snima zapaženi televizijski film »Rano sazrijevanje Marka Kovača«, kojim i diplomira. Iduće godine snima dramu »Hildegard« koja je proglašena najboljom TV dramom te godine na području bivše države. Idućih godina stvara jednako zapažena TV ostvarenja – seriju »Hajdučki gaj«, kao i onu »Gospodski život Stipe Zvonareva«.
    Godine 1988. snima svoj prvi cjelovečernji film »Sokol ga nije volio« prema istoimenoj drami Fabijana Šovagovića,  te osvaja nagradu za debitanta godine. Iduće godine režira dječju TV seriju »Operacija Barbarossa«, prema romanu »Zagonetni dječak« Ivana Kušana, a 1991. godine nastaje drugi Schmidtov cjelovečernji film »Đuka Begović«, također nastao u scenarističkoj suradnji s glumačkim doajenom Fabijanom Šovagovićem.
    Nakon izbijanja rata snima desetak kraćih dokumentaraca s istočnoslavonskoga bojišta, a 1994. slijedi film »Vukovar se vraća kući«, da bi 1997. godine snimio »Božić u Beču«, za čiji je scenarij dobio Zlatnu arenu u Puli. Godine 2000. pravi iskorak prema komediji s filmom i TV serijom »Srce nije u modi«. Od nedavnih uspjeha svakako valja spomenuti sjajno ostvarenje – film »Kraljica noći«, koji, opet, kao osnovu ima literarni predložak, roman osječkog književnika, scenarista i urednika književnog časopisa »Revija« Josipa Cvenića (1952.). Film je i publika s ovih prostora mogla vidjeti u okviru prošlogodišnje manifestacije gostovanja kulturnih djelatnika i glumaca u Vojvodini nazvane »Tjedan hrvatskog filma u Vojvodini«, kada je Branko Schmidt i osobno bio nazočan svim projekcijama. Nepobitno, radi se o jednom od najznačajnijih i najboljih aktivnih redatelja i filmskih djelatnika poniklom na tlu Hrvatske u nekoliko posljednjih desetljeća.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika