Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nagrade i priznanja za zaslužne

Jedan od četiri praznika hrvatske zajednice – Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća obilježen je svečanom akademijom u petak, 14. prosinca, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. 
Kako nalaže tradicija, na ovoj svečanosti uručene su i tri godišnje nagrade – priznanja koje dodjeljuje Hrvatsko nacionalno vijeće onima koji su pridonijeli očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta. 

»Četvrti saziv smo jedino svi«

Na početku akademije obratila se novoizabrana predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja je u svom govoru podsjetila da je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji prvi puta konstituirano 15. prosinca 2002. godine. Od tada pa do danas, kako je rekla, nije samo prošlo 16 godina nego je zajednica stasala i prolazila kroz razne teškoće. 
»Ne samo da je naša zajednica preživjela, nego osvrnemo li se na trenutak i saberemo, mnogo je toga i izrodila.« 
Podsjetila je na brojna postignuća i uspjehe, osobito po pitanju obrazovanja, informiranja, osnivanja ustanova, udruga, uporabe hrvatskog jezika, izdavanja knjiga... 
»Malo li je? Za zajednicu koja još ni punoljetna nije. Koja u nedostatku materijalnih sredstava ipak uspijeva graditi, koja je često u nedostatku zajedništva ipak uspjela izliti temelje. Koja je, dugo bez potpore, uspjela opstati. Hvala svima koji su doprinijeli da danas imamo na čemu graditi. O nama ovisi dalje. Zajednica nije kuća bana Jelačića ako stoji prazna. Zajednica nije Hrvatska riječ, ako ju nitko ne čita. Zajednica nije školski centar ako djece nema. Zajednica to smo mi. Ne smijemo odustati od sebe samih. Ne smijemo odustati stalno iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijene. Svoju sadašanjost, a onda uložiti snage i u budućnost. Zajednica to smo mi. Snaga institucije je na nama. Nema leđa jačih od mojih i vaših. I zato ako vam nije teško i ako je ostalo još malo mladalačkog žara, pridružite se. Četvrti saziv smo jedino svi«, kazala je Vojnić. 
Čestitke za praznik zajednice, kao i novoj predsjednici HNV-a uputili su zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Perkušić i državni tajnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije Ivan Bošnjak. 

Doprinos obrazovanju

Nagrada za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku Pajo Kujundžić dodijeljena je Ministarstvu obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvu obrazovanja i znanosti Rebublike Hrvatske, uz obrazloženje da ulaganjem u obrazovanje ulažemo u budućnost. Naime, ove godine napravljen je veliki pomak, jer je hrvatska zajednica u Srbiji ušla i u područje visokog obrazovanja – otvoren je lektorat za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kako je rečeno u obrazloženju, oba ministarstva su kontinuirano podupirala nastavu na hrvatskom jeziku i pružala podršku oko izrade nedostajućih udžbenika, proširenja mreže osnovnih škola, te broja srednjoškolskih profila na hrvatskom jeziku, kao i u rješavanju drugih pitanja u cilju podizanja kvalitete nastave. 
Nagradu je u ime Ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije primila državna tajnica ovoga ministarstva Annamaria Vicsek, a zatim se obratila skupu i zahvalila u ime Ministarstva i ministra Mladena Šarčevića na ovome, kako je rekla, veoma značajnom priznanju. Također je istaknula kako se i ona osobno radovala svakom pomaku i uspjehu u zajedničkom radu, te da je ovo priznanje znak za zajedničku budućnost. 
Zbog vremenskih uvjeta iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske nitko nije bio nazočan, te je u ime Ministarstva nagradu primio generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. 

Doprinos u kulturi

Za hrvatsku zajednicu u Srbiji značaj kulture leži u bliskoj vezi s načinom življenja, te je dodijeljeno i priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi. 
»Na prijedlog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće ovo priznanje dodijelilo je Manifestaciji Dužijanca i to povodom nekoliko jubileja: 50. obljetnice manifestacije Takmičenje risara, 50. obljetnice od prve takozvane Gradske Dužijance i 25. obljenice objedinjene Dužijance, uz obrazloženje da je Dužijanca najveća manifestacija tradicijske kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji, koja tijekom svog stoljetnoga održavanja radi na očuvanju i promidžbi hrvatske kulture. Tijekom godine nudi najveći broj kulturnih sadržaja i okuplja najveći broj sudionika i publike, te kao takva ostavlja neizbrisiv trag kako u kulturi Hrvata u Subotici tako i u prostoru hrvatske kulture u Srbiji« stoji u obrazloženju. 
Priznanje je od predsjednice HVN-a Jasne Vojvnić primio predsjednik UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić, koji je istaknuo kako ovo priznanje pripada svima koji rade, čuvaju i vole Dužijancu. Podsjetio je okupljene kako je ove godine Dužijanca napravila veliki iskorak i predstavila se i u Zagrebu, za što je Udruga dobila priznanje Međunarodne turističke zajednice. Ovom prilikom mons. Anišić je pozvao Turističku zajednicu Grada Subotice da iskoriste ova priznanja i preuzmu brigu za turističku promidžu Dužijance.

Doprinos u društvenom radu   

Priznanje Ban Josip Jelačić je priznanje koje Hrvatsko nacionalno vijeće dodjeljuje za društveni rad u hrvatskoj zajednici. Ovo priznanje, na prijedlog HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, dobila je umirovljena uposlenica Hrvatske matice iseljenika Marija Hećimović. »Marija Hećimović, rođena Balažević, uvijek je bila aktivna sudionica u povezivanju Hrvatske sa Suboticom, Tavankutom, Somborom, Monoštorom i Srijemskom Mitrovicom kroz suradnju kulturno-umjetničkih društava, Crkve, škola, pisaca, pjesnika, slamarki, slikara, a iznimno je skrbila i o studentima koji su iz Vojvodine studirali u Zagrebu. Kruna spomenute suradnje bio je Tjedan Hrvata iz Vojvodine u Zagrebu, tijekom kojega je prikazano kulturno bogatstvo stvarano generacijama. Mariju Hećimović je uvijek krasio osjećaj i potreba pomaganja ‘svom svitu’, uvijek je bila spremna pomoći, uključiti se i podnijeti žrtvu radi probitka naše zajendice«, stoji u prijedlogu za ovu nagradu. 
Budući da Marija Hećimović nije mogla doći, u njeno ime nagradu je preuzeo predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović, koji je okupljenima pročitao pismo koje je skupu uputila nagrađena Marija Hećimović.
U programu svečane akademije sudjelovao je tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, a prigodne stihove govorila je učenica subotičke Gimnazije Katarina Piuković. Prikazan je i kratki film, koji je podsjetio da je hrvatska zajednica prošle godine obilježila 15 godina postojanja obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji. Na kraju programa nastupio je Marko Žigmanović sa svojim bendom i izveo nekoliko pjesama čuvenog Olivera Dragojevića. 
Bio je ovo prvi praznik hrvatske zajednice koji je organizirao četvrti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika