Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspješna obiteljska tvrtka

Na ulazu u Plavnu s lijeve strane uzdiže se silos okružen poslovnom zgradom i pratećim objektima: vagom, hangarima, garažama i šupama. Nakon nekoliko dana dogovaranja za razgovor uspijevamo doći do vlasnika ove tvrtke Zorana Miličevića. On je ovih dana potpuno posvećen vršidbi soje i gotovo da nema slobodnog vremena. Od ovog vrijednog poduzetnika saznajemo kako je »ZK-Produkt« obiteljska tvrtka osnovana 2004. godine, a bavi se poljoprivrednom djelatnošću. Pretežno proizvode soju, a pokraj toga pšenicu, kukuruz i drugo. U tvrtki su, uz članove obitelji, uposlena i dva stalna radnika: Igor Petrović, koji obavlja sve administrativne poslove, i Željko Križan, koji upravlja poljoprivrednim strojevima i mehanizacijom. »ZK-Produkt« ima dvadesetak ko-operanata.
Zoran je već u djetinjstvu, ugledajući se na oca, zavolio rad na njivi i bavljenje poljoprivrednim radovima. Otac mu je prepustio svu zemlju i imanje i upravljanje poslovima. Njemu već sada zdušno pomaže stariji sin Goran, koji je odlučio ostati na selu i baviti se poljodjelstvom. Ostalo dvoje djece školuju se u Novom Sadu. Supruga Irena nosi veliki teret u kućanstvu i u samoj tvrtki. Ona je podrijetlom iz Bača, a Zoranovi roditelji iz Hercegovine, dok je Zoran rođen u Plavni.
Miličević ove godine obrađuje oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, ima vlastiti vozni park, a posjeduje suvremene kombajne, traktore, priključne strojeve i svu prateću mehanizaciju. Sve ovo je kupio uz pomoć kredita i suradnje s A.D. »Dijamantom«. U sastavu tvrtke izgrađen je protočni silos kapaciteta 500 tona. Dovršena je i benzinska crpka, a u tijeku je njezino registriranje.
Kao jedan od problema u radu, Zoran ističe kako je teško doći do zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i da je neizvjesno koliko će uspjeti svake sljedeće godine zakupiti takvog zemljišta. Plavna, inače, ima malo raspoloživog državnog zemljišta i uglavnom je loše kvalitete.
Na koncu ovog kratkog razgovora Zoran je rekao kako u ovom iako pomalo neizvjesnom poslu, nema osobitih poteškoća niti većih prepreka, ali treba uložiti puno rada i truda i voljeti to što se radi. Iako je bilo kasno nedjeljno popodne, Zorana su čekale još brojne obveze, a njegov sin Goran još je bio na njivi. Kad je sezona vršidbe u tijeku za ovu obitelj i njihove suradnike nema odmora, pa niti nedjeljom.
         Z. Pelajić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika