Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravilno oslovljavanje

Kada se komu obraćamo, usmeno ili pismeno, vrlo je važno pravilno izgovoriti ili napisati ime i prezime osobe kojoj se obraćamo. Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja bismo trebali usvojiti kako ne bismo pogriješili jer nije svejedno jesmo li čije ime pravilno izgovorili  ili ne.
Pri obraćanju rabimo vokativ koji je padež dozivanja, oslovljavanja i izravnog obraćanja sugovorniku. Najčešće su pogrješke kada je riječ o imenicama ženskoga roda na –a, kao što su na primjer Ruža ili Nada koje u vokativu ne će imati nastavak – e, nego – o. Stoga je pravilno obraćanje, Ružo i Nado. Velika većina ostalih imenica na – a imaju vokativ jednak nominativu: Ivana, Iva, Nikolina, Ana...  Imenice ženskoga roda koje označavaju imena, a završavaju nastavkom –ica, u vokativu ne će imati nastavak –o, nego –e, na primjer:
 
Nije:
Gospođo Slavico, Anico, Ružico..., nego Gospođo Slavice, Anice, Ružice...
Pogrješke su moguće i pri uporabi ženskih imena koja u nominativu završavaju na –ka, kao što su Ivanka, Dubravka, Draženka i sl., no one su rjeđe jer je vokativ jednak nominativu. 
Pravilno je:
Gospođo Ivanka!, a ne Gospođo Ivanko!
Ne sklanjaju se imena koja završavaju na suglasnik (nulti morfem): Doris, Ines, Nives, Karmen...
Ženska se imena uvijek sklanjaju, ali prezimena ostaju nepromijenjena. 
Stoga ćemo reći:
Čitam bajke Ivane Brlić-Mažuranić.
Slušam pjesme Nine Badrić.
Na isti način sklanjamo i strana ženska imena: Angelina Jollie, Angeline Jollie, Angelini Jollie..
Za razliku od ženskih imena, u  rečenici se sklanjaju svi dijelovi kojima se imenuju muške osobe, tj. imena i prezimena. 
Reći ćemo:
Čitam djela Ivana Mažuranića.
  U popularnoj sapunici »Dolina Sunca« poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić-Vejzović koja glumi Juliju Vitezović, gradonačelnicu grada Jablanova, svome se sinu Petru uvijek pogrješno obraća rabeći nominativ umjesto vokativa, na primjer:
Petar, jesi li rekao baki koga smo vidjeli?
Budi pristojan, Petar!
Umjesto:
Petre, jesi li rekao baki koga smo vidjeli?
Budi pristojan, Petre!
Dakle, kada se ljudima obraćamo njihovim imenima, valja pripaziti na padež dozivanja, vokativ. Ako se tko zove Jakov, vokativ glasi Jakove. Jednako tako pripaziti valja i na sklanjanje muških prezimena: Jakove Jurčeviću!
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika