Aktualno Aktualno

Potpora obrazovanju na hrvatskom jeziku

 

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg posjetila je prošloga tjedna srednju Politehničku školu, u kojoj od ove školske godine nastavu pohađaju i učenici jednog odjela grafičara tiska na hrvatskom nastavnom jeziku.

Konzulica je ovom prigodom školi uručila dar – knjige hrvatskih autora iz Vojvodine.

»To je simbolična gesta na početku, upravo da obogatimo knjižnicu izdanjima na hrvatskom jeziku. Nadam se da će toga biti i više. Isto tako, nadamo se da će učenici pokazati interes za proučavanje autora iz ovdašnje hrvatske zajednice, ali i druge koji su obvezatni kao školska lektira«, rekla je konzulica.

Ona je također zahvalila upravi škole koja je pokazala razumijevanje za upis đaka u usmjereno obrazovanje na hrvatskom jeziku. »To je pionirski projekt i nadamo se da će uspjeti, jer je hrvatska zajednica zainteresirana i za druge srednje škole usmjerenog obrazovanja«, rekla je konzulica.

Ravnatelj škole Iso Planić ovaj je posjet ocijenio značajnom potporom u njihovim nastojanjima da obrazuju novoformirani odjel na hrvatskom jeziku. »Politehnička škola u Subotici je regionalni centar obrazovanja učenika za područja geodezije, građevinarstva, grafičarstva, šumarstva i obradu drveta. Stoga nam je ovaj posjet značajan kao potpora našim nastojanjima da obrazujemo odjel na hrvatskom jeziku koji je jesenas formiran u školi. Svakako da je značajan i dar kojeg smo dobili od predstavnica konzulata u obliku knjiga, što će samo pridonijeti da se učenici obrazuju u duhu svoga jezika«, rekao je Planić.

Prigodom razgovora istaknuto je kako je Politehnička škola uspostavila kontakte s Grafičarskom školom iz Zagreba. U sklopu te suradnje nastojat će se, među ostalim, osigurati pojedini udžbenici iz stručnih predmeta koji nedostaju u nastavi. »Dio udžbenika je osiguran preko Hrvatskog nacionalnog vijeća, ali time nisu obuhvaćeni svi predmeti«, kaže Zvonko Vuković, odjeljenski starešina hrvatskog odjela u kojem trenutaèno ima 13 uèenika. »Nastavni planovi i programi se uglavnom ne poklapaju, ali se nastavnici snalaze diktirajući i dajući skripte učenicima. Tako da ćemo za sljedeću školsku godinu nastojati do lipnja dostaviti plan i program po kojim bismo htjeli raditi te odabrati udžbenike, kako bismo istovremeno ubrzali proces njihova odobravanja od meritornih tijela«.

Također, istaknuto je kako u školi planiraju u 2011./12. školsku godinu upisati novi odjel na hrvatskom nastavnom jeziku IV. stupnja stručne spreme – smjera izvođač instalaterskih i završnih građevinskih radova (30. učenika).

Izaslanstvo konzulata, u kojem je bila i konzulica-savjetnica Vesna Njikoš-Pečkaj, obišlo je prigodom posjeta školi i odjel na hrvatskom jeziku.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika