Aktualno Aktualno

Stipendije za Hrvate u Srbiji

Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske za akademsku godinu 2023./24. utvrdilo je Prijedlog rang-liste 1.500 studenata dobitnika stipendije. Osim onih koji studiraju u Hrvatskoj, ove će stipendije prvi puta dobiti i pripadnici hrvatske nacionalne manjine iz Srbije koji studiraju u Srbiji. Prema Prijedlogu rang liste, u ovoj kategoriji bit će dodijeljeno 86 stipendija. Inače, za studente koji studiraju u Srbiji natječajem je bilo predviđeno 150 stipendija, a bio je podnijet 121 zahtjev. Iznos ove stipendije je mjesečno 150 eura, a isplaćuje se za deset mjeseci.

Inače, Središnji državni ured putem ovog natječaja dodjeljuje ukupno 1.500 stipendija, od čega 300 stipendija za studij u Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 40 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva), 1.000 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini, 30 stipendija za studij u Crnoj Gori, 5 stipendija za studij na Kosovu, 15 stipendija za studij u Sjevernoj Makedoniji i 150 stipendija za studij u Srbiji.
Na Javni natječaj, koji je bio raspisan od 20. prosinca 2023. godine do 19. siječnja 2024., zaprimljene su 2.762 prijave. Ukupno 2.444 prijave zadovoljile su formalne uvjete.

Više informacija dostuno je na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske: https://hrvatiizvanrh.gov.hr.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika