Aktualno Aktualno

Glasa se u Hrvatskoj i inozemstvu

Službena izborna promidžba za parlamentarne izbore u Hrvatskoj koji će biti održani u srijedu, 17. travnja (odnosno 16. i 17. travnja u dijaspori), u punom je jeku. Političke stranke i neovisne liste diljem Hrvatske nastoje pridobiti glasače za svoje programe i kandidate. Promidžba se odvija i u dijaspori za kandidate u izbornoj jedinici 11 u kojoj pravo glasanja imaju hrvatski državljani koji u njoj nemaju boravište i u kojoj se bira tri saborska zastupnika.

U izbornoj utrci je 165 lista u 11 izbornih jedinica, a u dvanaestoj izbornoj jedinici u kojoj biraju pripadnici nacionalnih manjina za naklonost birača će se nadmetati 17 kandidata.
Najviše lista, njih 18, u devetoj je izbornoj jedinici, a najmanje, njih 8, u jedanaestoj izbornoj jedinici.

Ove godine ima 27 prijavljenih lista manje nego na prošlim izborima, ali se povećao broj koalicijskih lista. Za jedan saborski mandat natječe se 15 kandidata. Najstariji kandidat ima 95 godina, najmlađi 18, a na listama je 56 posto muškaraca, te 44 posto žena. Neke stranke imaju manji broj žena, stoga će morati platiti kazne. 

Glasanje u inozemstvu (dijaspori) na svakim je izborima pomalo u sjeni iz različitih razloga – jer sežu do malog broja birača koji sudjeluju, kompleksnosti registracije birača, udaljenosti, pa do predvidljivosti rezultata i malog broja mandata, piše portal narod.hr.

Biračka mjesta u Srbiji

Glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj za hrvatske državljane u Srbiji bit će održano u utorak, 16. i srijedu 17. travnja od 7 do 19 sati na dva biračka mjesta: u Konzularnom uredu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu (Ulica kneza Miloša 82/I. kat) te u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici (Ulica Maksima Gorkog 6).

Ove godine hrvatski predsjednik Zoran Milanović donio je odluku da se parlamentarni izbori održavaju u srijedu, odnosno u inozemstvu u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja. Od 2010. glasuje se samo u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva čime se znatno smanjila izlaznost dijaspore na izbore. Ove godine tome će doprinijeti i odluka da se izbori održavaju u srijedu. Istina, srijeda će u Hrvatskoj biti neradni dan, ali u dijaspori neće, što bi moglo smanjiti izlaznost, piše narod.hr

Na posljednjim saborskim izborima u inozemstvu je bilo gotovo 185.000 birača, iako se procjenjuje da u inozemstvu živi najmanje četiri milijuna Hrvata. Izbori 2020. godine održani su u 42 države, na 112 biračkih mjesta, najviše ih je bilo u BiH (45) i u Njemačkoj (11).

Izbori će biti održani na 65 destinacija, tj. 109 biračkih mjesta. U pravilu izbori se održavaju u prostorima diplomatsko-konzularnih predstavništava gdje je to tehnički provedivo. Osim u BiH, gdje se zbog velikog broja birača (na glasače iz BiH otpada oko tri četvrtine svih glasova u XI. izbornoj jedinici) oni provode i izvan predstavništava, kao npr. Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vitez, Livno i Orašje.

J. D.
 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika