Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kulinarsko putovanje: Od Instagram objave do Master Chef finala

Nakon natjecanja u Master Chefu, koje je trajalo dva i pol mjeseca, Anamarija Babičković iz Subotice došla je do samog finala, što je nevjerojatan uspjeh

 

U svijetu gastronomije, gdje strast prema kuhanju susreće neizvjesnost natjecateljskih izazova, Anamaria Babičković je pronašla svoj put ka kulinarskom vrhuncu u emisiji Master Chef. Njena priča počinje spontanom odlukom, potaknutom objavom na Instagramu i podrškom njenog supruga Borisa, vodeći je kroz emotivni vrtlog priprema, izazova i testova ličnosti daleko od doma i obitelji. U ovoj priči Anamaria dijeli svoje iskustvo borbe sa samom sobom, pritiskom natjecanja i izazovima koje nosi sudjelovanje u jednoj od najprestižnijih kulinarskih emisija. Kroz priču o njenom putu, odnosima sa sucima i natjecateljima, te kulinarskim kreacijama koje su obilježile njeno sudjelovanje, Anamaria otvara vrata svog kulinarskog svijeta, punog strasti, izazova i neprocjenjivih iskustava koja su oblikovala njen daljnji put u svijetu gastronomije.

Prijaviti za emisiju Master Chef, kaže Anamaria, došlo je vrlo spontano. Vidjela je objavu na Instagramu, proslijedila je svome suprugu Borisu i pitala ga što misli o tome. Boris je vidio to kao odličnu priliku i podržao je svoju suprugu. Nakon procesa prijave i kastinga polako je došla do potpisivanja ugovora, čemu se uopće nije nadala.

»Nakon početnih kuhanja došla sam do top 16 i tada kreće zajednički život s ostalim sudionicima, selim se u Pančevo na dva i pol mjeseca i tako počinje cijela priča. Odvojenost od kuće, obitelji, ulazak u nešto potpuno drugačije, suočavanje sa svim mogućim i nemogućim izazovima, pritisak vremena, kreiranje jela za 45 minuta, neizvjesnost, tenzija. S druge strane stoje suci koji su vrhunski chefovi, to je samo po sebi ogroman pritisak, u tebe je upereno deset kamera, to je jednostavno rolercoaster emocija i izazova i stavljanje svoje ličnosti na test«, govori Anamaria.

Tijekom snimanja dva puta je promijenila jelo koje je pripremala. U nekim momentima kaže kako nije znala što treba pripremiti, jer je bila nesigurna.

»S jedne strane stojim ja koja želim napraviti najbolju moguću varijantu, a s druge strane u sebi vrištim na sav glas, samo bih se sklonila negdje iza pulta i plakala, ali onda pomislim: ‘Ana, saberi se, tu su kamere, ovo će ljudi gledati’. Tako izgleda borba sa samim sobom, te dvije krajnosti gdje se hvataš za posljednji atom snage kako bi izvukao najbolje iz sebe. Mislim da gledatelji pored ekrana ne mogu vidjeti koliko je mentalne i fizičke snage potrebno za izgurati jedno snimanje koje traje po deset ili petnaest sati; na primjer posljednje snimanje je trajalo osamnaest sati. Zbog svih tih faktora, psihički i fizički napor je nemjerljiv, konstantan grč u stomaku, pogotovo kada obučeš famoznu crnu kecelju. Tada opet moraš kuhati, opet dati svoj maksimum, a već si premoren i jednom nogom spreman za polazak kući«, govori Anamaria.

Prvi put kada je obukla crnu kecelju pomirila se sa sobom misleći da je završila svoje natjecanje. Bilo joj je teško, jer se povezala s ljudima koji su bili u tom eliminacijskom izazovu skupa s njom, tj. s mlađom ekipom.

»Trebalo mi je mnogo snage kako bih prihvatila da se moram natjecati protiv njih i da će netko od nas četvero poslije ovog izazova otići doma. Pomislila sam kako ću se na neki fin način povući i odustati, jer jednostavno ne mogu više. U isto vrijeme razmišljam kako će reagirati cijela moja obitelj i prijatelji kada im kažem da sam odustala i predala svoje mjesto nekom drugom bez borbe, a oni su sve vrijeme vjerovali u mene. Mislim da bih ih jako razočarala i iznevjerila odustajanjem, stoga sam odlučila da ću nastaviti, pa neka to bude fer borba i neka bolji kuhar od nas pobijedi. Ipak je to natjecanje«, rekla je Anamaria.

Planovi za budućnost

»Planovi su veliki i ambiciozni, uskoro planiram otvaranje vlastitog restorana ovdje u Subotici. Neću mnogo pričati o tome, ali želim reći kako će to biti nešto s potpuno novim i drugačijim konceptom koji do sada nije viđen u Subotici. Nadam se da će to sugrađani i ostali gosti dobro prihvatiti. Toliko za sada, ali očekujte nešto potpuno inovativno«, zaključuje Anamaria Babičković.

Odnos sa sucima i ostalim natjecateljima

Anamaria Babičković nam je otkrila kako su sa sucima imali vrlo striktan odnos, držali su određenu distancu kako nitko ne bi imao povlašteni tretman. Tijekom snimanja su bili u različitim prostorijama, izuzetno se obraćala pozornost na njihovu neutralnost prema natjecateljima.

»Mislim da su kamere dosta vjerno prikazale naš odnos s njima, jer su isključivo bili u kontaktu s nama kada su nas ocjenjivali i komentirali naša jela. Ono što kamera nije zabilježila jesu master classovi koje su nam držali suci i neki drugi chefovi. Tada je među nama bio malo opušteniji odnos, ali nitko se nije mogao zbližiti s njima na bilo koji način. Sada kada su snimanja završena, kada je gotovo finale oko kojeg se digla medijska prašina, moram reći da sam se čula sa svom trojicom, prešli smo na ti, dojmovi su se slegli, svatko od njih mi je prenio svoje dojmove oko samog finala, ali ono što mi je najbitnije jeste da smo ostali u super odnosima. Izuzetno kvalitetna poznanstva su se izrodila iz ove emisije, velika je čast poznavati tako kvalitetne chefove«, govori Anamaria.

Što se tiče ostalih natjecatelja, ostala je sa svima u odličnim odnosima, ali od samoga starta snimanja su se prirodno izdvojili mlađi sudionici od starijih. Imaju svoju internu grupu gdje se svakodnevno dopisuju, sada već o poslovima u struci nakon emisije, jer su se mnogi zaposlili u restoranima.

»Mlađa ekipa se okupila u Novom Sadu, neki od njih su bili u Subotici kod nas, mislim da smo izrodili prijateljstva koja će trajati cijeli život. Tijekom boravka u kući cimerka mi je bila Milana i definitivno sam se s njom najviše povezala, ali odmah uz nju je i Milica koja je divna osoba. S Milanom sam najviše komunicirala, imali smo neke naše tajne razgovore, poslije svake eliminacije smo sumirali ta dva prethodna dana, o svemu što se dešavalo, s naše točke gledišta. Ona je moja Vojvođanka iz Novog Sada, stoga ne čudi što smo se i najviše povezale tijekom snimanja. Milica je toliko divna i pozitivna osoba, unese uvijek neku vedrinu u prostor. Tu je svakako i Nenad, koji je na klackalici između starije i mlađe ekipe. On je toliko neiskvaren čovjek, šaljivdžija, jednostavno ne znam odakle crpi svu tu pozitivnu energiju. Nemanja je od početka bio bratski nastrojen prema meni, mada kako sam krenula, nabrojat ću sve ljude, pa nek ostane na njih četvero«, našalila se Anamaria.

Osobni kulinarski maksimum

Upitana koju bi kreaciju izdvojila kao svoj kulinarski maksimum tijekom snimanja Master Chefa, Anamaria se odlučila da to bude famozni kokos kolač iz finala. Preponosna je na taj kolač, budući da ga je prvi put radila u Master Chef kuhinji.

»To je nešto potpuno novo za mene, nešto što nije jednostavno izvesti i napraviti. Takav tip kolača sam maštala kako ću praviti jednog dana kada svladam sve tehnike, mnogo je koraka u cjelokupnom procesu stvaranja. Pogotovo kada je riječ o čokoladi, o procesu temperiranja čokolade koji je najzahtjevniji, stvarno sam toliko ponosna da ne mogu dovoljno naglasiti. Dobila sam različite ocjene što se tiče samoga kolača, ali za mene on je highlight mog natjecanja u emisiji. Zapravo, cjelokupni finalni meni je nešto na čega sam jako ponosna. Za 75 minuta, koliko smo imali za glavno jelo, što sam sve uspjela uraditi, stvarno moram reći da sama sebi skidam kapu. Od pravljenja nadjeva za janjetinu, rolovanje, vezivanje, pečenje u tiganju pa u pećnici, demi glas umak, pire od celera, ukišeljeni komorač, kapama, toliko sam letjela u kuhinji da mi je sada iz ove perspektive nevjerojatno kako sam uspjela postići sve. Predjelo je možda neka klasika, ali sam ga uradila na moderan i drugačiji način, tako da neka bude finalni meni kao nešto što je vrhunac mog natjecanja«, kaže Anamaria s osmijehom.

Ivan Ušumović

Foto: Andrej Imrić

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika