Aktualno Aktualno

Potpisan ugovor o suradnji HNV-a i »Bodroga« za izgradnju matice u Monoštoru

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i predsjednica Kulturno umjetničkog društva Hrvata Bodrog Anita Đipanov Marjanović potpisale su večeras u Domu kulture u Monoštoru ugovor o suradnji prigodom izgradnje monoštorske »male matice«, odnosno završetku radova na Šokačkoj kući.

Kako je Vojnić pojasnila, ugovorom se HNV obvezuje kako će dobivena sredstva od Vlade Republike Hrvatske za ovu namjenu prebaciti na račun Bodroga te će skupa raditi na realizaciji projekta.

Matica u Monoštoru jedna je od sedam koje će financirati Vlada Republike Hrvatske u sklopu trećeg kapitalnog projekta koje ostvaruje ova Vlada s Hrvatima u Srbiji – Sagradi mlin gdje je voda.

Šokačka i moderna

Prema riječima predsjednice Vojnić radovi će započeti uskoro, a njihov završetak se očekuje do konca godine. Istakla je ona i kako će vrijednost cjelokupnog projekta biti oko 3 milijuna eura, a da će za Šokačku kuću u Monoštoru biti izdvojeno 300-400.000.

Predstavljajući idejni projekt nastavka obnove Šokačke kuće Vojnić je navela kako je ova matica zamišljena da ima i turistički aspekt – posjedovat će suvenirnicu u kojoj će se prodavati lokalni proizvodi, kuhinju koja će moći ugostiti autobus turista, veliku višenamjensku dvoranu, izložbeni prostor s lutkama te da će biti urađena u tradicionalnom šokačkom, ali i modernom stilu.

»Sigrurna sam da će ova matica biti magnet za sve, baš kao što je Matica u Subotici«, rekla je Vojnić.

Kako je navela, u daljnje razrađivanje projekta moći će se uključiti svi svojim idejama i prijedlozima na radnom sastanku koji je najavila odmah nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Zahvalila je ona i dosadašnjem predsjedniku Bodroga i dopredsjedniku HNV-a Željku Šeremešiću koji je do sada radio na obnovi Šokačke kuće uz pomoć Osječko-Baranjske županije i Grada Đakova.

Centar i za najmlađe

Predsjednica Bodroga poručila je kako će ova kuća biti »centar očuvanja, promocije, njegovanja, popularizacije, revitalizacije prebogate tradicijske baštine Hrvata u Monoštoru«.

»Kuća će zaista biti mjesto okupljanja i budućih generacija, malih Hrvata koji tek sad kreću u školske klupe. S njima trebamo graditi budućnost Monoštora – oni i jesu naša budućnost. Njih moramo uvoditi u identitet onoga što jesmo, upravo kroz okupljanje u ovoj kući. Moj cilj bit će upravo da te mlade generacije privučemo u ovu kuću i da oni vide da pripadaju zaista tu gdje trebaju biti«, rekla je Đipanov Marjanović.

Zahvalila se ona prijašnjem vodstvu Bodroga i partnerima iz Hrvatske zbog kojih, kako je rekla, danas možemo govoriti o završetku radova na Šokačkoj kući.

Riječi zahvale uputila je predsjednica Bodroga i Vladi Republike Hrvatske što su odobrili izgradnju jedne od »malih matica« i u Monoštoru.

»Nadam se da smo to svih prijašnjih godina u okviru KUD-a svojim zalaganjem unutar hrvatske zajednice opravdali. Monoštor zaista zaslužuje jedno ovakvo mjesto okupljanja kakva će biti kuća naše župe, tj Šokačka kuća mala matica«, rekla je Đipanov Marjanović.

Pored Monoštora, Vlada Republike Hrvatske izgraditi će matice još u Somboru, Sonti, Petrovaradinu, Rumi, Šidu i Opovu.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika