Aktualno Aktualno

Žigmanov i Vojnić na 20. općem saboru HDZ-a

Mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj održao se 20. opći sabor Hrvatske demokrtaske zajednice. Među dvije tisuće izaslanika koji su se danas okupili u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog predvođeni predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejom Plenkovićem skupu su sudjelovali i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Uz analizu rada između dvaju sabora, raspravljali su o temama izbornoga programa HDZ-a za parlamentarne izbore, a uime hrvatske zajednice u Republici Srbiji na početku skupa sudionike je pozdravio Žigmanov.

Žigmanov je sudionicima sabora poručio kako je zajednica Hrvata u Srbiji potrebna pomoći i podrške iz Hrvatske, koju su dosada pružali i prepoznali premijer Plenković i HDZ.

»Mi smo hrvatska zajednica koja još uvijek pred sobom ima velike zadaće, zajednica koja hoće nastaviti ostvarivati svoje snove i rasti, zajednica koja je i dalje u vrtlogu silnih vjetrova, zajednica izložena i pogibeljima, zajednica kojoj je i nadalje potrebna pomoć i podrška iz Domovine. Znademo da je u vodstvu i članstvu Hrvatske demokratske zajednice imamo! U Andreju Plenkoviću, nesvakidašnjoj političkoj osobnosti, uzoru mnogima od nas, na kojega i vi, kao što smo i mi, trebate biti itekako ponosni. Stoga nam onda samo preostaje da se za isto, a na opće dobro sviju nas Vama gospodine predsjedniče Hrvatske demokratske zajednice, dragi Andreje Plenkoviću i svima vama ovdje nazočnima preporučamo i nadalje! A mi ćemo vama s naše strane, u domenima naših naraslih moći, isto tako uzvraćati podrškama«, poručio je Žigmanov.

Predsjednik DSHV-a je pojasnio kako su zbog različitih nepovoljnosti društvenog ambijenta i ukupnih prilika u Srbiji opstojnost i razvoj Hrvata u Republici Srbiji izvjesniji uz podrške HDZ-a.

»Naši napori da očuvamo hrvatsko ime i izgradimo perspektive za naš narod na krajnjem Istoku hrvatskoga etničkog prostora čine se uspješnijim uz vašu pomoć, naša nastojanja da kvalitetno odgovaramo na izazove pred kojima se nalazimo jednostavnije se i lakše ostvaruju kada ste uz nas i sa nama«, rekao je Žigmanov podsjetivši na sve realizirane i najavljene projekte Hrvata u Srbiji koje je financirala Vlada Republike Hrvatske.

»Ne radi se samo o šokačkim kućama – centrima lokalnih zajednica u hrvatskim naseljima s lijeve strane Dunava, koje su financirane od strane Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te nekoliko gradova i općina, a od ove godine ćemo, zahvaljujući Vladi i premijeru Plenkoviću, prenijeti ovo iskustvo izgradnjom malih matica u sedam naseljenih mjesta, u Bačkoj, Srijemu i Banatu, ili uspostavi i razvoju Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji se ove godine već po treći puta uspješno ostvaruje, uz tri puta uvećana financijska sredstva; nije riječ ni o financiranju udžbenika, besplatnom prijevozu učenika, kvotama za upis na hrvatska sveučilišta, stipendijama za studente, Hrvate koji studiraju na vojvođanskim i srbijanskim sveučilištima, novoj mjeri podrške od po našu budućnost, čini se, odsutne važnosti, koja postoji od ove akademske godine, ne maloj i redovitoj financijskoj podršci kadrovskoga snaženja te stalno rastućoj podršci području kulture Hrvata u Vojvodini. Riječ je i o uvećanoj i stalnoj političkoj podršci, osnaženoj prijateljskoj komunikaciji s ključnim čimbenicima vlasti na svim razinama državne uprave, narasloj spremnošću da nam se bude na pomoć, učestaloj vidljivosti u hrvatskim medijima, raširenom osjećaju za nas, što nas sve skupa tamo čini snažnijim, bodrijim i uspješnijim u artikuliranju naših interesa, koji se okupljaju oko napretka i razvoja hrvatske zajednice, u čemu bilježimo ne male uspjehe«, naveo je Žigmanov.

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika