Aktualno Aktualno

DSHV: Programom prekogranične suradnje osigurana značajna sredstva i Katoličkoj Crkvi

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ističe kako je jedan od većih iskoraka u razvoju financiranja potreba hrvatske zajednice u Srbiji od strane Vlade Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem uspostava i razvoj Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Program provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na čelu s ministrom Šimom Erlićem.

Osim što je izravno bio uključen u lobiranje i djelatno angažiran glede njegovoga ostvarenja, DSHV podsjeća kako je nekoliko puta izražavao veliko zadovoljstvo kako samim postojanjem Programa, tako i uspješnim ostvarenjem odobrenih projekata.

»Njihovom realizacijom, kako smo isticali, značajno se pridonijelo razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, dostupnosti i kvaliteti obrazovanja te očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji te drugih potreba Katoličke Crkve. Ujedno smo naglašavali i činjenicu da je teritorijalna disperzija realiziranih projekata uračunavala ravnomjernu zastupljenost svih područja u kojima Hrvati u Vojvodini žive«, navodi se u priopćenju predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

DSHV podsjeća kako su ukupna opredijeljena sredstva za ovaj Program prve, 2022. godine bila blizu 400.000 eura, a prošle godine su uvećana za 25% i iznosila su oko 530.000 eura. Od tih je iznosa, budući da je riječ o programima prekogranične suradnje, više od polovice bilo namijenjeno hrvatskim institucijama i organizacijama u Vojvodini. Natječaj za ovu godinu, koji je završen početkom ožujka, predvidio je sredstva u visini od milijun i pol eura.

»Stalni rast smo tumačili kao posljedicu pozitivnog vrednovanja uloženog truda te potvrdom da su se sve hrvatske institucije i organizacije na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem dokazale kredibilnim i odgovornim partnerima u ovome Programu«, dodaje se.

U oba dosadašnja programska ciklusa visoko su uvažavani, vrednovani i, na koncu, u značajnom broju odobravani i projekti župa ili organizacija Katoličke Crkve. Tako je 2022. godine od ukupno 20 odobrenih projekata, 7 bilo opredijeljeno za župe i organizacija Katoličke Crkve u visini od 86.800 eura, dok je podrška preostalih 13 projekata hrvatskih institucija i organizacija iznosila 160.613 eura. Preostala sredstava (oko 37 % – 147.500 eura) bila su namijenjena partnerima iz Hrvatske. U 2023. godini u Programu prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije podršku je dobilo 25 projekata, od čega je ovoga puta 6 bilo župa ili organizacija Katoličke crkve. Visina odobrenih sredstava iznosila je 82.215 eura, dok je za 19 projekata hrvatskih institucija i organizacija bilo opredijeljeno 227.903 eura. Preostali dio – čak 217.155 eura, što iznosi 42% ukupnih sredstava, pripao je partnerima iz Hrvatske.

»Iznijeti podaci nedvosmisleno kazuju da, s jedne strane, potrebe Katoličke Crkve u Vojvodini nisu male – naprotiv, one su značajne i po obimu i po vrsti, a s druge strane da su imale na raspolaganju financijska sredstva koja su osigurala vodeće svjetovne institucije hrvatske zajednice. Na taj način je još jednom snažno potvrđeno zajedničko djelovanje i jedinstvo institucionalnog okvira Hrvata u Srbiji, vrijednost kojoj i dalje trebamo biti posvećeni te predano raditi na kontinuiranom ostvarivanju«, dodaje se.

Također, budući da su potrebe Katoličke Crkve, osobito dijelovi koji su izravno navezani na prostore na kojima žive Hrvati, dosta velike, kako u području očuvanja materijalne crkvene baštine, tako i u području svakodnevnih izazova svjedočenja vjerskoga života, u DSHV-u vjeruju kako je sazrelo vrijeme da se usustavi i razvije podrška ovdašnjoj Katoličkoj Crkvi i njihovim hrvatskim organizacijama od strane Katoličke Crkve u Hrvata.

»Tim prije smo takvoga uvjerenja, jer se, čini se, uzorni model za jednu ovakvu programsku ideju – 'Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini' – koji realizira cijela Katolička Crkva u Republici Hrvatskoj po već 18 put netom uspješno završen, može preslikati i na Katoličku Crkvu i vjernike Hrvate i u Vojvodini. DSHV glede ostvarenja jedne takve plemenite ideje, nauma koji počiva na potrebama koje su gdjekad čak i veće negoli li Crkvi u Bosni i Hercegovini, stavlja i ovaj put svoja iskustva i druge kapacitete mjesnoj Katoličkoj Crkvi na raspolaganje«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika