Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dosanjani san – firma za strojnu obradu metala

Prije godinu dana Nikola Kujundžić iz Subotice otvorio je firmu za strojnu obradu metala Gavial metal. Nakon 13 godina rada za drugoga i pet godina prikupljanja sredstava, alata i hrabrosti Kujundžić kaže da se odvažio za veliki korak u svojemu životu – osnovati firmu i biti neovisan.

»Nekoliko godina sam radio paralelno dva posla. U firmi jedno i onda u svojoj radionici nastavljao drugo. Prošle godine sam se odlučio na tu veliku i tešku odluku da dam otkaz i izgubim sigurna primanja. Ali, isplatilo se... Isplatit će se, nadam se. Težak je ovaj početak, ali bit će bolje. To sam htio i sad eto mi«, kaže Kujundžić.

Sam svoj gazda

San o poduzetništvu kod Kujundžića je, kako kaže, izražen odavno. Želja mu je bila biti »sam svoj gazda«, a životni putovi odveli su ga u bravariju.

»Oduvijek sam htio imati neki samostalni posao, svoju firmu, biti 'sam svoj gazda'. Još od malih nogu sam stalno nešto pravio, a jednom prigodom sam napravio roštilj kojega sam istoga dana iskoristio na okupljanju s prijateljima. Pokazao se kao dobar, a kad sam vidio i kako društvo reagira, shvatio sam da to ipak ne zna baš svatko napraviti. Tada sam spoznao talent koji imam i vremenom sam ga usavršavao«, kaže Kujundžić.

Kujundžićevi roditelji bave se poljoprivredom tako da je posao bravara učio sam, preko interneta i na svojim greškama.

»Završio sam srednju školu za strojarskog tehničara. Po završetku sam se zaposlio u Rotografici, gdje sam radio na stroju koji je sastavljao korice, znači nikakve veze s bravarijom. Sve što danas znam raditi s metalom naučio sam sâm prije svega preko interneta, gledajući brojne primjere i radove, a naravno puno sam učio i na svojim greškama. Puno godina mi je trebalo i da skupim sav alat koji mi treba za rad«, kaže vlasnik Gavial metala.


Jednom prigodom sam napravio roštilj kojega sam istoga dana iskoristio na okupljanju s prijateljima. Pokazao se kao dobar, a kad sam vidio i kako društvo reagira shvatio sam da to ipak ne zna baš svatko napraviti. Tada sam spoznao talent koji imam i vremenom sam ga usavršavao.

Posla ima, Bogu hvala

Kujundžić sada zna napraviti svašta, a navodi kako se najviše ponosi segmentnom kliznom kapijom koja se otvara u L. Kaže, koliko je njemu poznato, u Subotici to osim njega nitko ne pravi.

»Najviše me ljudi angažiraju da im pravim kapije, a meni je najdraža segmentna koja se otvara na L. To mi je najzahtjevnije što sam do sada napravio, a prvi mi je ukazao povjerenje šogor koji je dopustio da mu se 'igram' u dvorištu. Bili smo zadovoljni i šogor, i ja, a izgleda i mušterije nakon njega, jer baš za tjedan-dva ću opet raditi takvu kapiju. Osim kapija, pravim razne ograde, metalne stepenice, gelendere za stepenice, konstrukcije za terase, kolica, stranice za prikolice, stolove, razne stalke... «, kaže Kujundžić i dodaje kako sada pravi konstrukciju za vikendicu koja će biti od sendvič panela.

Svoje radove Kujundžić objavljuje na profilima firme na Facebooku i Instagramu. Vlasnik Gavial metala ističe kako je zadovoljan koliko posla ima te da mu je, kao i većini privatnika, veliki izazov radno vrijeme ograničiti na osam sati na dan kada bi imao što raditi i 12 sati.

»Trenutačno radim od jutra do mraka, ali pokušavam to svesti na 9 do 10 sati. Za sada radim sam, ali imam neke prijatelje koji mi uskaču u pomoć po potrebi. Bogu hvala, posla ima«, navodi Kujudžić.

Na pitanje što ga je inspiriralo za ovako neobičan naziv firme, Kujundžić kaže da je htio nešto jedinstveno, drukčije.

»Tražio sam neko ime, ali nisam našao ništa smisleno i slobodno. Onda sam primijetio da mnoge firme nose ime po životinjama. Tražio sam neku neobičnu životinju i došao sam do gaviala. To je vrsta krokodila, najružniji što postoji i nema nikakve veze s metalom«, smije se Kujundžić.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika