Aktualno Aktualno

Studijsko putovanje u Beograd

Pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, UG Hrvatski Majur je organizirala trodnevni studijski posjet Beograd (od 29. veljače do 2. ožujka) čime je nagrađeno desetero studenata koji su svojim radom doprinijeli realizaciji programa udruge. Tijekom posjeta studenti su se upoznali s lokalnom katoličkom i hrvatskom zajednicom kao i sa znamenitostima Beograda.

Prvoga dana mladi su obišli Hram svetog Save, a nakon toga su sudjelovali u programu »Mladi mladima i za mlade« koji se organizira u korizmi svakoga četvrtka u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri. Drugi dan bio je prilika za bolje upoznavanje grada. Ostatak dana bio je posvećen radnom sastanku u Fondaciji Antun Gustav Matoš koja se nalazi na Studentskom trgu. Na početku sastanka nazočnima se obratio predsjednik DSHV-a i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov koji je istakao važnost aktivnog sudjelovanja u životu hrvatske zajednice, navodeći kako su mladi budućnost, ali i sadašnjost hrvatske zajednice u Srbiji. Na sastanku su nazočili i predstavnici udruge mladih Prijatelji nade iz Srijema. Dan je završen u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri na korizmenoj tribini.

U subotu, trećeg dana, studenti su prisustvovali misi u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon koje su se zahvalili velečasnom Mihaelu Sokolu na gostoprimstvu i tako priveli ovaj trodnevni posjet kraju.

»Kroz ovakva putovanja radimo na učvršćivanju hrvatskog identiteta kod mladih i međusobno se povezujemo i razvijamo motivaciju za dalji rad. Sretni smo što smo proveli tri dana u Beogradu i imali prilike vidjeti i osjetiti veliki grad i kako naša hrvatska i katolička zajednica živi u velikoj i urbanoj sredini kao što je Beograd. Nastavit ćemo i dalje s još većim žarom raditi aktivnosti koje okupljaju mlade«, kaže predsjednik udruge Hrvatski Majur Ninoslav Radak.

I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika