Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Subotica u top tri gradska centra Srbije

Prošla godina je na turističkom području bila jedna od najuspješnijih za Grad Suboticu, ističu iz Turističke organizacije Grada Subotice (TOS). Subotica s Palićem i u 2023. se pokazala kao jedna od najatraktivnijih destinacija u zemlji i čest je izbor domaćih i stranih gostiju kojih je svake godine sve više.

»U posljednje tri godine kotiramo u prvih šest destinacija Srbije, a u pogledu gradskih centara smo u top tri – nakon Beograda i Novog Sada je Subotica. Nakon dobivanja statusa turističkog mjesta prve kategorije u 2019. i službeno smo postali jedna od prioritetnih destinacija u našoj zemlji. Pozicionirani smo kao idealna destinacija za poslovni turizam, kratke gradske odmore i savršena baza i polazna točka za istraživanje znamenitosti Srbije i okolnih zemalja«, kaže direktor Turističke organizacije Grada Subotice (TOS) Aleksandar Medaković.

 

Najzanimljivija je arhitektura

Prema podacima Turističke organizacije Grada Subotice, tijekom prošle godine u Subotici je ostvareno 195.000 dolazaka i 440.000 noćenja. Prosječna dužina boravka turista prošle godine bila je 2-3 dana.

»Sam podatak da je broj noćenja u odnosu na 2021. više nego udvostručen dovoljno govori o snažnom rastu turističkog prometa na našoj destinaciji«, ističe Medaković.

Prema riječima direktora TOS-a, u Subotici su najzastupljeniji kulturni turizam, kratki gradski odmori, kongresni turizam te vinski i gastro turizam. Turiste u Subotici najviše privlači arhitektura, odnosno secesijski stil. Atraktivni su im i salaši, vinarije, čarde, ergele, ali i ugostiteljska ponuda mnogobrojnih subotičkih restorana i kafića. Brojne manifestacije, pogotovo one najveće i s dugom tradicijom, također privlače veliki broj stranih i domaćih posjetitelja, ističe Medaković.

Smještajni kapaciteti u Subotici su zadovoljavajući i konstantno se povećavaju, kako hotelski tako i privatni.

»Tijekom prošle godine otvorena su dva nova hotela, a imamo još nekoliko njih u najavi, tako da se ponuda hotelskog smještaja u Subotici i na Paliću stalno širi. Ako se govori o smještajima u privatnim vilama, apartmanima, sobama i ostalim objektima u kojima uslugu smještaja pružaju fizičke osobe, situacija s brojem ležaja je još bolja i novi objekti se otvaraju gotovo svakodnevno«, kaže Medaković.

 

Aktivni i seoski turizam

Mogućnosti za napredak uvijek ima, a direktor TOS-a ih vidi u aktivnom i seoskom turizmu. Kaže i kako Subotici nedostaje adekvatan i moderan prostor za auto-kamp.

»U narednom razdoblju Turistička organizacija Grada Subotice će svakako usmjeriti dio svojih aktivnosti u cilju unaprjeđenja navedenih potencijala«, ističe Medaković.

Dodaje on i kako turizam doprinosi gospodarskom rastu Subotice te da će taj doprinos biti sve veći i vidljiviji.

»Doprinos turizma gospodarskom rastu Subotice ogleda se u otvaranju novih hotela i ostalih smještajnih kapaciteta, kao i ugostiteljskih objekata u Subotici. S obzirom na to da je turistički promet (dolasci i noćenja) u posljednjih nekoliko godina udvostručen, možemo zaključiti da i potrošnja gostiju koji obilaze destinaciju prati porast prometa. U narednom razdoblju očekujemo da će taj doprinos biti sve vidljiviji«, smatra Medaković.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika