Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pet desetljeća pronoseći radost

U subotu, 10. veljače, u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, zlatni jubilej – 50 godina svećeništva proslavio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. Bilo je to dirljivo slavlje zahvale, u prvome redu Bogu, pa potom i ljudima, prije svega njegovim roditeljima, te svima onima koji su bili na njegovom putu u proteklih pet desetljeća svećeništva.

Geslo mlade mise mons. Beretića bilo je »Na meni je Duh Gospodnji, jer me pomaza. Poslao me je da donesem Radosnu vijest siromasima«, a kako je u homiliji rekao »usudio sam se uzeti riječi koje označavaju Mesiju. Svojim đacima sam puno puta govorio da je svaki Isusov učenik dužan ljudima donositi radost. I svećenik treba biti na radost ljudima. Dragi Bog je mene razveselio kad me biskup Matiša poslao u Kanjižu. To je bila moja prva prilika da nosim radost«, rekao je jubilarac.

Tako je, osim u Kanjiži, radost nosio i u stolnoj župi sv. Terezije u Subotici (od 1975. do 1977. godine), u Baču, u Tovariševu i Deronjama, na Kelebiji, a od 16. srpnja 1985. godine, gotovo 39 godina radost donosi i u župi stolne bazilike svete Terezije Avilske u Subotici.

Župljani ove župne zajednice najbolje znaju da je svaki susret s mons. Beretićem radost, a osobito njegove propovijedi potiču vjernike da i sami budu i donose radost gdje god radili, školovali se...

»Pedeset godina sam uronjen u more ljubavi koje Duh Sveti ulijeva u srca Božjega naroda. Hvala Bogu, biskupima i svećenicima koji su mi i poslije mojih padova pomogli ustati. Od mene slaboga je očekivao da idem i donosim rod, a ja sam samo slab čovjek. Zato svaki dan molim Boga za ljude koje je iz ove sredine pozvao u svoju službu i za sve naše bogoslove i sjemeništarce, za redovnike i redovnice.«

Mons. Beretić je završio citatom fra Bonaventure Ćuka: »Hoću li, Gospode, i ja u raj? Želim. Ali sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj, a ja na niskom stojim«. »Danas molim oproštenje, molim i blagoslov da dragi Bog po Gospinom zagovoru primi moju zahvalu, a preostali dio moga života neka bude Bogu na slavu, a meni i povjerenom narodu na spasenje.«

Svečanosti slavlja doprinijelo je zajedništvo biskupa Subotičke biskupije Franje Fazekasa i velikog broja svećenika okupljenih oko jubilarca, kao i veličanstveno pjevanje Katedralnog zbora Albe Vidaković pod vodstvom mo. Miroslava Stantića.

Mons. Beretić rođen je u Somboru 1947. godine gdje je završio osnovno školovanje. Po završetku biskupijskog sjemeništa Paulinum studij teologije je završio na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu, a za svećenika je zaređen 17. veljače 1974. godine u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru polaganjem ruku tadašnjeg subotičkog biskupa Matije Zvekanovića.

U Subotičkoj biskupiji obnašao je i obnaša različite dužnosti. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je 30. prosinca 1998. godine naslovom kapelana Njegove svetosti. Bio je katehet u gimnazijama Svetozar Marković i Dezső Kosztolányi, te predavač na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Pisao je za Katolički list Bačko klasje, redovito piše za Katolički list Zvonik, jedan je od prvih članova, a jedno vrijeme je bio i predsjednik KD-a Ivan Antunović, bio je i urednik, a još uvijek je suradnik Subotičke Danice, sastavio je molitvenik Slava Božja, napisao je i priredio brojne knjige. Puno je istraživao i radio da se sačuva povijest ove župe i Crkve u Bačkoj općenito, a to dokazuje i njegova posljednja knjiga koja nosi naslov Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj.

Mons. Beretić je podnio odreknuće od službe (što je obveza nakon 75 godina), a kako je za naš tjednik rekao, još uvijek je u »produljenom boravku«.

Ž. V. / FOTO: Vedran Jegić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika