Aktualno Aktualno

Prezentacija realiziranih projekata

Prezentacija realiziranih projekata Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije održana je večeras u župnoj dvorani u Đurđinu, u organizaciji Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Ovom prigodom predstavljena su 22 realizirana projekta, od odobrenih 25, u protekloj godini s ukupnom vrijednosti od 543.000 eura.

Prisutne su pozdravili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, župnik domaćin vlč. Danijel Katačić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

Kapitalna ulaganja u zajednicu

Žigmanov je istaknuo kako će ove godine iznos biti uvećan na 1,5 milijuna eura te da je to pet puta više u odnosu na sredstva koja su bila dostupna prve godine prekograničnih projekata, 2022.

»Danas je službeno u posjetu hrvatskim institucijama bio ministar nadležnog hrvatskog ministarstva Šime Erlić. Donio je sjajnu vijest da ćemo 2024. u ovom programu imati na raspolaganju 1,5 milijuna eura. Počnimo se pripremati, razmišljajmo, tražimo partnere i budimo ono što smo i do sada bili – odgovorni, pouzdani i transparentni«, rekao je predsjednik DSHV-a.

Vlč. Katačić je u ulozi domaćina ali i korisnika prekograničnih projekata zahvalio na ovim razvojnim projektima.

»Mogu posvjedočiti kako se među našim župljanima u protekle dvije godine, kada smo dobili veću materijalnu pomoć iz Republike Hrvatske, zaista osjećala radost jer nas matična domovina nije zaboravila te nam je uz financijsku pomoć omogućila sačuvati ono što je bilo nužno popraviti, a to je prvo bio krov na župnoj kući, a potom prošle godine i etno salaš«, kazao je vlč. Katačić.

Važnost projekata koji su realizirani diljem Bačke te u Srijemu i Beogradu istaknula je i Vojnić.

»Vlada Republike Hrvatske je počela kapitalno ulagati u hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali ono što je nama od izuzetne važnosti jeste da podršku osjeti svaki Hrvat u svakoj najmanjoj zajednici u Republici Srbiji, a Vaše ministarstvo je to zaista i učinilo«, navela je predsjednica HNV-a.

Na uspješno realiziranih svim 25 projekata čestitao je Mikulić u ime cijeloga ministarstva te najavio novi ovogodišnji program sa znatno većim sredstvima

»Pripremajte projekte da možemo nastaviti razvijati zajednicu Hrvata i s jedne i s druge strane granice, iako nama kada ste vi u pitanju, granice ne postoje«, poručio je Mikulić.

Novi program pred nama

Važnost prijavljivanja na projekte i mogućnosti koju oni pružaju istaknuli su i ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Stella Arneri i savjetnik u Ministarstvu za europske integracije Republike Srbije Srđan Vezmar.

»Novi program je pred nama, objavljen će biti već krajem idućega tjedna. Prije dvije godine smo imali 20 uspješnih projekata, prošle godine 25, a ove se nadamo još više. Projekte smo razdijelili u dva segmenta. Imat ćemo projekte do 50.000 eura kao što smo i do sada i jedan dio za malo veće strukturne projekte do 100.000 eura«, najavila je Arneri.

Vezmar je rekao kako povećanje projektnih sredstava predstavlja i veliki izazov za Hrvate u Srbiji.

»Trebamo razmišljati o strategiji razvoja hrvatske zajednice u jednom novom sedmogodišnjem razdoblju koje će se poklopiti i s proračunskim razdobljem Europske unije«, poručio je Vezmar.

Kako je tekla realizacija projekta i o rezultatu rađenoga govorili su nositelji iz Srbije i djelomično i iz Hrvatske.

Okupljeni su nakon izlaganja imali prigodu vidjeti i jedinstveni križni put od slame koji se nalazi u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika