Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Godine djelotvorne ljubavi

U Srijemskoj Mitrovici već dvadeset godina aktivno djeluje Caritas Sveta Anastazija, slijedeći svoju misiju utemeljenu na socijalnom nauku Katoličke Crkve: pomoći bližnjemu u potrebi, a posebno onim najugroženijima bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu i svaku drugu različitost. Na tim temeljima Caritas djeluje od kada postoji crkva, a u Srijemskoj Mitrovici je organizirano započela programom podrške starima i nemoćnima kroz otvaranje dnevnog centra, službe kućne njege i pomoći u kući. I tada i sada mitrovački Caritas funkcionira kao dio Biskupijskog Caritasa za Srijem, a svi lokalni i biskupijski caritasi su u strukturi nacionalnog Caritasa Srbije.

Proširenje djelatnosti

Vremenom se služba kućne njege proširila i na palijativnu njegu s posebnim magacinom medicinskih i ortopedskih pomagala koja u mnogome pomažu i olakšavaju njegu pacijenata u kućnim uvjetima. Nakon što je Caritas Srbije, 2008. godine, akreditirao integralni trening program obuke za njegovateljice za stare, započeli su s prvim obukama i u Srijemskoj Mitrovici. Obuke veoma uspješno realiziraju i danas.

»Već naredne godine, 2009., mitrovački Caritas je zahvaljujući suradnji s edukativnim timom Zdravstvenog centra, kao prvi Caritas u Srbiji, licencirao svoje medicinske sestre u Komori medicinskih sestara i tehničara. Uskoro su licence dobile i njegovateljice, a 2012. i 2013. godine tim mitrovačkog Caritasa je akreditirao dva trening programa u Zdravstvenom savjetu Srbije, referentnoj ustanovi za edukaciju zdravstvenog kadra pri Ministarstvu zdravlja«, kaže koordinatorica mitrovačkog Caritasa Kristina Dragišić.

Tako je mitrovački Caritas, nakon samo deset godina rada, imao sve licencirane zaposlene, verifikaciju kvalitete rada, kako u zdravstvenoj tako i u socijalnoj sferi od strane resornih ministarstava i stručnih udruženja te se razvio od distributera humanitarne pomoći do kredibilnog pružatelja usluga.

Potpora Njemačke

Caritas Sveta Anastazija od 2018. godine uključen je u petodišnji projekt njemačkog Caritasa CReDenCE-Caritas Daily CEnters for PwD. Podržavaju 25 osoba s mentalnim smetnjama i intelektualnim deficitom u cilju poboljšanja njihove kvalitete života, njihovog nivoa inkluzije i podrške deinstitucionalizaciji.

»Drugo desetljeće rada obilovalo je projektnom suradnjom s veleposlanstvima, Europskom unijom, agencijama i organizacijama za suradnju poput GIZ-a, USAID-a, LDS Charities, inozemnih caritasa Njemačke, Švicarske, Poljske, Italije, Hrvatske, BiH. Najznačajniji među njima su bili projekti prekogranične suradnje Europske unije s Hrvatskom u okviru kojega je otvoreno odjeljenje za palijativnu njegu u našoj bolnici, projekti Veleposlanstva SR Njemačke kojima je naš Caritas dobio veliki broj ortopedskih i medicinskih pomagala i stroj za izradu papirne galanterije kojim je započeo svoju novu fazu socijalnog poduzetništa. Veleposlanstvo Poljske kroz dva projekta opremilo je volonterski centar Caritasa i kabinet za kineziterapiju. Kroz čak šest projekata Erasmus+ u tri godine, više od pedeset mladih, osoba s invaliditetom, starijih, te volontera i stručnih radnika proputovalo je i upoznalo kulture, načine života i rada s ranjivim grupama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Ukrajini, a preko stotinu gostiju smo upoznali s ljepotama našeg grada i Srbije. Preko projekta Erasmus+ Berlinski proces bili smo gosti u Bruxellesu i sjedištu Europske unije gdje smo razgovarali sa zastupnicima o novim idejama te fondovima usmjerenim ka zemljama kandidatima i članicama. Suradnjom sa stranim partnerima mitrovački Caritas je pomogao u nekoliko navrata donacijama našu bolnicu, srednju medicinsku školu kao i na tisuće ugroženih obitelji u humanitarnim paketima, ogrjevu, odjeći, obući, pećima i drugo.«

Podrška osobama s poteškoćama

Posljednjih šest godina, zahvaljujući njemačkom Caritasu, implementiran je i licenciran prvi sustavni način podrške osobama s mentalnim smetnjama i oboljenjima u Srijemu. Kroz potpisan protokol i točno definiranu suradnju s Centrom za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama i lokalnom samoupravom, razvila se posebno vrijedna komplementarna usluga u zajednici.

»Prošla godina bila je posebno uspješna, jer smo ponovno licencirali uslugu pomoći u kući i dobili licencu za rad za Dnevni boravak za osobe s mentalnim smetanjama. U srpnju smo potpisali prvi ugovor o programskoj podršci Caritasovom boravku od strane Grada Srijemska Mitrovica. Na taj način Caritas Sveta Anastazija je dobio potvrdu o kvaliteti svoga posvećenog i profesionalnog rada kroz financiranje lokalne samouprave. Cilj postojanja i rada ovog centra jeste da se pruži podrška pojedincima koji imaju mentalne, intelektualne i tjelesne poteškoće te rad na kulturološkom planu kako bi se skinule stigme s takvih osoba i kako bi ih društvo prihvatilo i integriralo«, ističe Dragišić.

Koliko je važna ova dnevna usluga u zajednici govori nam korisnik Dnevnog boravka Đorđe B., koji je među prvima krenuo u avanturu preko preporuke suradnice dr. Sanje Selaković.

»Volim ići u Caritas, jer tamo imam drugare s kojima sam se sprijateljio i družimo se i van centra. Tamo vježbamo, razgovaramo, igramo šah i druge društvene igre, pomažemo starijima, imamo svakodnevne radne zadatke, radimo i na stroju, raznosimo pomoć, ali idemo i na izlete, posjećujemo galerije, izložbe... Volim predavanja, ali najviše volim muzičke radionice s vibroterapijom. Život mi je potpuno drugačiji otkako dolazim ovdje.«

Drugi korisnik boravka Željko R. dolazi u centar više od dvije godine po istoj preporuci i kaže sljedeće:

»Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u ideji da se ovakav objekt otvori, jer on je meni a i mojim prijateljima od velikog značaja. Živim sam i život mi je prije dve godine bio prazan i tužan. Otkako sam postao član ove naše družine, mnogo sam sretniji i život mi je ispunjeniji. Volim slikati, pa su mi ovdje omogućili da stvaram. Ipak, najznačajnije mi je što sam stekao prave prijatelje. Mi smo više kao obitelj ovdje«.

I nakon dva desetljeća djelovanja koordinatorica mitrovačkog Caritasa s ponosom zaključuje da je najveći uspjeh osiguravanje programskih sredstava za rad mitrovačkog Caritasa.

»Osobno se bavim dobrotvornim radom od 90-ih godina. Od 2003. godine, otkad je mitrovački Caritas počeo s radom, financiramo se projektno. Najvećim uspjehom smatram što smo uspjeli osigurati programsko financiranje od Grada Srijemske Mitrovice. To osigurava budućnost našeg rada. Prepoznati smo kao vjerodostojan pružatelj usluga i iskreno se nadam da ćemo uspjeti programski financirati i druge aspekte našeg rada. Također, moram istaknuti da mi je drago što smo opravdali povjerenje njemačkog Caritasa koji nas podržava u našem radu 20 godina neprekidno te zahvaliti na podršci Caritasa Srijemske biskupije«, ističe na kraju razgovora Dragišić.

U prostorijama mitrovačkog Caritasa 15. siječnja svečano je obilježeno 20 godina uspješnog rada uz nazočnost visokih dužnosnika i prijatelja.

S. D.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika