Kultura Kultura

Božićnjaci nagrađeni u Zrenjaninu

Na II. Festivalu božićnog kolača Chesnitza, koji je 21. prosinca održan u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata nagrađen je za najoriginalniji božićni kolač. Kako je navedeno u obrazloženju, božićnjaci koje je predstavio ZKVH izdvajaju se originalnim trodimenzionalnim figurama od tijesta i predstavljaju jedinstven način izrade božićnih kolača.

U Zrenjaninu su predstavljena dva božićnjaka iz Subotice koje su napravile Jozefina Skenderović i Vesna Nović i dva božićnjaka iz Sombora Kristine Vuković.

Festival božićnog kolača organizira Kancelarija za kulturnu diplomaciju u suradnji s Narodnim muzejom Zrenjanin i prva je manifestacija ove vrste u Srbiji, i na širem području zapadnog Balkana.

»Ovogodišnja manifestacija osmišljena je kao jednodnevni događaj na kojem su bili predstavljeni božićni kolači nacionalnih zajednica koje žive na području Srbije. Ideja je da budu predstavljeni božićni kolači i česnice napravljeni prema običajima i tradiciji različitih nacionalnih zajednica i na taj način da bude predstavljena njihova kultura i kulturno naslijeđe«, kazala je ravnateljica Kancelarije za kulturnu diplomaciju Gordana Bekčić.

»Nekako je sasvim prirodno da se Festival česnica i božićnih kolača nađe u muzeju, s obzirom da se bavimo očuvanjem nematerijalnog kulturnog naslijeđa. U početku je svima bilo neobično zašto baš u izložbenom salonu, ali mislim da zaista on tu i pripada. Važno je za muzej a i uopće za Grad Zrenjanin. Prikupili smo preko 30 udruženja, što s teritorija Srednjobanatskog okruga, što gostiju. Mislim da su svi oduševljeni i da su se potrudili prikazati na najbolji način ono što mi ovdje radimo«, rekla je koordinatorica festivala Marijana Roksić.

V. d. ravnatelja Narodnog muzeja u Zrenjaninu Siniša Onjin najavio je da će muzej u kolovozu naredne godine organizirati Festival nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika