Sport i zabava Sport i zabava

»Europeada« upitna zbog financija

Na ljeto sljedeće godine (27. lipnja do 7. srpnja) bit će održana peta po redu Europeada – nogometni turnir europskih nacionalnih manjina. Održava se u Njemačkoj i Danskoj. Organizator Europeade je Federalna unija europskih manjina (nacionalnosti) (FUEN), najveća krovna organizacija europskih autohtonih manjina i jezika.

Na turniru bi trebala sudjelovati i reprezentacija Hrvata iz Srbije. Član stručnog stožera te reprezentacije Ivan Budinčević kaže kako bi Hrvati iz Srbije trebali igrati u grupi F.

»Europeada je zamišljena kao europsko prvenstvo u nogometu za nacionalne manjine i ono se uglavnom poklapa s održavanjem Europskog prvenstva koje organizira UEFA. Ovo je peti po redu turnir i prvi put se Europeada održava u dvije države, a domaćini su četiri nacionalne manjine – Danci iz Njemačke, Nijemci iz Danske, Sinti i Romi te Frizijci, također iz Njemačke. Turnir se održava u dvije regije, u sjevernoj i južnoj Šleziji i natjecanje će trajati 10 dana, s rekordnim brojem reprezentacija, čak 36 ekipa – 27 u muškoj i 9 u ženskoj konkurenciji. Naša reprezentacija se u ovom izvlačenju našla u drugom šeširu i izvučeni smo u grupi F – nositelji grupe su koruški Slovenci, a s nama su gradišćanski Hrvati, naši stari poznanici i Nijemci iz Češke, nama nepoznata ekipa, budući da ona sada nastupa prvi put na ovom natjecanju. Prilično teška grupa«, kaže Budinčević.

Skup put do sjevera

Reprezentacija je sudjelovala na svim prijašnjim Europeadama, dva puta se vraćajući s medaljama – srebrnom i brončanom. Ipak, kako napominje Budinčević, problem je kako financijski osigurati nastup tima na predstojećem turniru:

»Do sada je to bilo sve poprilično teško, ali nalazili smo rješenje i išlo nam je na ruku što nam je sve bilo relativno blizu. To sada nije slučaj. Ako bismo išli autobusom, putovanje bi trajalo 30 sati, tako da tragamo za alternativnim rješenjima kako da stignemo do Flensburga. Naša ekipa bi po rasporedu igrala sve utakmice u Danskoj. Također, naša ekipa je jedina, uz izuzetak Švicarske, koja je izvan Europske unije. Nemam viziju kako ćemo ovo ostvariti financijski. Drugo, polako se kristalizira kako će Europeada postati turnir bogatih ekipa, tj. onih koji si ovo mogu priuštiti. Dobar dio naroda ovo ne zanima, istina, ali manjine ovo jako zanima, ovo je vid promocije i afirmacije manjine kroz sport.«

Srebro i bronca

Podsjećanja radi, nogometna reprezentacija Hrvata iz Srbije je na prvoj Europeadi osvojila drugo mjesto. U finalu su bili poraženi rezultatom od 1:0 od ekipe Južnog Tirola koja je do sada osvojila sva četiri turnira. Na drugom turniru došla je i druga medalja – bronca, osvojena protiv ekipe Koruških Slovenaca. Na posljednjem turniru osvojili su šesto mjesto.

Trener reprezentacije je Bojan Ušumović, a njegov asistent je Damir Lukač, dugogodišnji kapetan tima.

I predsjednik nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji Petar Kuntić ističe kako je upitno sudjelovanje ovdašnjih Hrvata na ovom turniru.

»Sve vrijeme imali smo podršku Hrvatskog nogometnog saveza, nešto manje i od Srbije, ali neku veliku logistiku nismo imali. Troškovi nastupa na jednom takvom prestižnom natjecanju gdje su između ostalog i ekipe južnog Tirola i Katalonije, neke od najbogatijih regija u Europi, kao i manjina iz Njemačke, mi se tu osjećamo vrlo inferiorno. Mi na tim turnirima boravimo u zajedničkom smještaju – u atomskim skloništima ili vatrogasnim domovima, jer nismo u mogućnosti isfinancirati nešto bolje. Još nisam u mogućnosti kazati hoćemo li mi uopće ići u Flensburg. Mi ekipu imamo, imamo grupu, imamo sve, ali po ovim nekim proračunima za ovo prvenstvo, samo boravak bez puta, za jednog nogometaša bi izašao oko 1.500 eura. Mi smo na prošla prvenstva obično putovali zajedno sa Srbima iz Hrvatske jednim autobusom i to se pokazalo kao vrlo efikasno, ali ovaj put to nije ostvarivo i ne znam hoćemo li otputovati ako ne dobijemo neke benefite u pogledu smještaja i ishrane«, kaže Kuntić.

Opala kvaliteta momčadi

Kuntić ističe i kako je kvaliteta ekipe drastično opala.

»Na prvom prvenstvu u Švicarskoj smo imali devet igrača iz prve tri lige, bile one u Srbiji ili Hrvatskoj. Sada nemamo nijednog igrača iz tog ranga. Ovi momci su po karakteru izuzetni i ostavljaju dušu na terenu, ali oni nisu navikli na tempo igranja svakoga drugog dana i jednostavno nemaju tu kvalitetu. Ključni timovi iz kojih smo nekad crpjeli igrače su Bačka i Tavankut, ali oni sada igraju pretposljednju ligu i tu kvalitete nema. Mi smo već poduzeli neke korake, angažirali smo šest mladih nogometaša za prijateljsku utakmicu protiv ekipe Srba iz Hrvatske, to su omladinci koji igraju za Spartak, Inđiju, TSC ili Rumu, ali oni su još uvijek suviše mladi i trebamo sačekati da vidimo kako će se oni razvijati. Imamo pravo na tri pojačanja izvan zajednice i mi moramo iskoristiti to pravo i dovesti dva-tri izuzetna igrača kako bismo na turniru opstali. Mislim da ćemo u ožujku iduće godine imati informaciju hoće li domaćin pomoći oko hrane i smještaja. U suprotnom, mi ćemo morati naš nastup tamo otkazati. Bilo bi jako šteta da poslije 20 godina nastupanja po Europi nas tamo sada ne bude, a bila bi i velika šteta za domaćina jer smo mi jedina momčad izvan EU koja tamo nastupa i da se ne pretvori to sve u skup bogatih nacija. Sve u svemu, ulazimo u jedno vrlo neizvjesno vrijeme, prije svega što se tiče financija, jer ovakvi troškovi nikad nisu bili, a i što se tiče same kvalitete ekipe. Zato pozivam sve one koji čitaju Hrvatsku riječ da gdje god poznaju nekog dobrog nogometaša diljem Vojvodine neka se jave u ured Hrvatskog nacionalnog vijeća ili nama osobno kako bismo ga kroz probu istestirali i uključili u rad reprezentacije. Ako kojim slučajem ne odemo na ovo prvenstvo zbog financija, gledat ćemo da organiziramo prijateljsku utakmicu s NK Dinamo u lipnju sljedeće godine«, kaže Kuntić.

I. Benčik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika