Tema Tema

Svaka treća obitelj u Srbiji bez djece

Prema rezultatima Popisa 2022. godine, u Republici Srbiji ima ukupno 1.904.314 obitelji. Premda je prema definiciji obitelj zajednica koja se sastoji samo od bračnog ili izvanbračnog para, ili od roditelja (oba ili jednog) i njihove djece, u Srbiji je preko 70 % posto obitelji u bračnoj zajednici. Najzastupljenije su obitelji tipa »bračni par s djecom« (43,35 %), slijede obitelji tipa »bračni par bez djece« (28,1 %), zatim obitelji tipa »majka s djecom« (16,8 %), »otac s djecom« (4,7 %), a najmanji udio je izvanbračnih parova – »izvanbračni par s djecom« (4 %) i »izvanbračni par bez djece« (3 %).

U odnosu na rezultate Popisa 2011. godine prema tipu obitelji najveća promjena je smanjenje udjela bračnih/izvanbračnih parova s djecom i povećanje udjela samohranih majki. Udio bračnih/izvanbračnih parova s djecom smanjio se za 5 % (52 % je imalo djecu 2011., a 47 % je imalo 2022.), a povećao se udio bračnih/izvanbračnih parova bez djece (30,6 % nije imalo djecu 2011., a 31,1 % nije imalo djecu 2022.).

Značajna promjena između ova dva popisa zabilježena je i u kategoriji »majka s djecom«, gdje je udio u odnosu na broj obitelji porastao s 13,7 % (2011. godine) na 16,8 % (2022. godine). Porastao je i udio kategorije »otac s djecom« u odnosu na ukupan broj obitelji s 3,6 % (2011. godine) na 4,7 % (2022.).

Porast broja samohranih majki i očeva moguća je posljedica povećanja broja razvoda, kojih je na Popisu 2022. bilo najviše do sada – 6,1 % stanovništva starijeg od 15 godina je razvedeno.

Udio obitelji tipa bračni par/izvanbračni par bez djece u ukupnom broju obitelji u nekim općinama daleko je veći od državnog prosjeka. Najviše takvih parova zabilježeno je u pograničnim područjima na istoku, jugoistoku, jugu i jugozapadu države gdje u pojedinim općinama udio obitelji bez djece prelazi 60 %. Neke od takvih općina su Kladovo, Negotin, Knjaževac, Dimitrovgrad, Kuršumlija, Brus, Priboj, Bajina Bašta.

Najmanji udio obitelji bez djece zabilježen je u većim gradovima među kojima se ističe Beograd i Općina Tutin. U Općini Tutin najveći je udio obitelji tipa bračni/izvanbračni par s djecom u državi, preko 60 % (58,9 % bračni par s djecom, 2,2 % izvanbračni par s djecom). Općina Tutin ističe se i jer je među općinama s najmanjem udjelom izvanbračnih parova u državi s 3 %. Iznadprosječan udio izvanbračnih parova ima grad s najvećim brojem Hrvata – Subotica, gdje ovaj tip obitelji čini 12 % od svih obitelji u gradu.

Tip obitelji »majka s djecom« najčešći je u Gradu Beogradu gdje je svaka peta obitelj ovoga tipa.

U mjestima gdje žive Hrvati samohrane majke najbrojnije su u Beregu, gdje ovaj tip obitelji čini preko 20 % i više obitelji što je među najvećim vrijednostima u državi.

Najzastupljenije obitelji s jednim djetetom

U Srbiji, prema rezultatima Popisa ima ukupno 1.311.712 obitelji s djecom (69 % od ukupno 1.904.314 obitelji). Djetetom se smatra osoba koja, bez obzira na starost i na bračni status, živi u kućanstvu s jednim ili oba roditelja i koje u tom kućanstvu nema svog bračnog/izvanbračnog partnera ili svoje dijete.

Najzastupljenije su obitelji s jednim djetetom (54,3 %), slijede obitelji s dvoje djece (36,1 %), zatim obitelji s troje djece (7,8 %), dok je udio obitelji s četvero i više djece manji od 2 %.

Rezultati za regiju Vojvodine su gotovo isti državnom prosjeku s nešto većim udjelom obitelji s jednim djetetom i manjim udjelom obitelji s dva djeteta. Najzastupljenije su i ovdje obitelji s jednim djetetom (54,9 %), slijede obitelji s dvoje djece (35,3 %), zatim obitelji s troje djece (7,9 %), dok je udio obitelji s četvero i više djece manji od 2 %.

U odnosu na rezultate Popisa 2011. prema broju djece u obitelji najveća razlika je smanjenje udjela obitelji s dvoje djece, dok je povećan udio onih obitelji koje imaju jedno ili troje i više djece.

Prema tipu obitelji, udio obitelji s jednim djetetom najveći je kod obitelji »majka s djecom« (73,1 %) i »otac s djecom« (71,2 %). Kod obitelji tipa »bračni par s djecom« ne postoje značajne razlike u udjelima obitelji s jednim i s dva djeteta (45,5 % s jednim djetetom, odnosno 42,8 % s dva djeteta), dok je kod obitelji tipa »izvanbračni par s djecom« 50 % obitelji s jednim djetetom, a nešto više od trećine obitelji je s dvoje djece (34,2 %).

Udio obitelji s troje i više djece najniži je kod tipa »majka s djecom« i »otac s djecom« (oko 4,5 %), a najviši kod obitelji tipa »izvanbračni par s djecom« (15,8 %).

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika