Aktualno Aktualno

Hrvatski diplomat nepoželjan u Srbiji

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je jučer, ne navodeći više detalja, da je »20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Velepolanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata«.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da »država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata«.

DSHV: Zabrinutost za budući razvoj odnosa

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazao je zabrinutost najnovijom napetošću u odnosima između Hrvatske i Srbije, uvjetovanom uskraćivanjem gostoprimstva nižerangiranom hrvatskom diplomati u Beogradu te reakcijom koja je uslijedila od strane službenog Zagreba.

»Ne ulazeći u meritum ovoga događaja, iskazujemo zabrinutost kako za budući razvoj odnosa između dvije države tako i za odnose dvaju naroda. Osobito ćemo pratiti posljedice po hrvatsku zajednicu u Srbiji, koja ulazi u još jedan izborni ciklus. Apeliramo na sve subjekte u sporu na odgovorno postupanje, a medije da svojim racionalnim pristupom i izvještavanjem pridonesu smirivanju napetosti i smanjenju antihrvatskih sadržaja u javnim narativima. I dalje ćemo nastaviti bivati konstruktivnim činiteljem u odnosima dvije države«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to »korak prema pogoršanju« odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

»U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu«, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Naglašava se da taj korak predstavlja »dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji«.

»S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata«, dodaje se.

MVEP je dodao kako zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez »u vrijeme i na način koji odabere«.

H. R. / Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika