Tema Tema

Kupljeno gotovo 2.000 udžbeničkih jedinica

Programom prekogranične suradnje Srbija – Hrvatska za ovu i prošlu školsku godinu Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić osiguralo je sredstva za kupnju udžbenika za djecu i učenike u programima i nastavi na hrvatskom jeziku.

Projektni partner im je Grad Ilok, a naziv ovogodišnjeg projekta je »Iločki dječji mozaik i nabava udžbenika za djecu koja pohađaju programe i nastavu na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji«.

Za udžbenike 14.400 eura

Putem projekta udruga je ove godine za učenike nabavila udžbenike u vrijednosti od nešto malo manje od 2.000.000 dinara.

»Udruga je projektom dobila 14.400 eura (bez PDV-a, napomena – PDV smo osigurali putem roditeljskih donacija od 1.000 dinara), tj. sredstva u iznosu od 1.769.537 dinara bez PDV-a i još oko 180.000 dinara za PDV«, navodi predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal.

U svaki udžbenik je nalijepljena naljepnica kako bi se osiguralo da učenici i njihovi roditelji znaju da je udruga zahvaljujući ovome projektu i potpori Hrvatske osigurala sredstva za njihovu kupnju, pojašnjava Uršal.

Za ovu školsku godinu HPD Bela Gabrić kupilo je 1.937 udžbeničkih jedinica (1.320 udžbenika i 617 radnih bilježnica). Među njima su:

  • 198 autorskih udžbenika za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole koji izučavaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture

  • 100 komada autorskih udžbenika koji predstavljaju nacionalni dodatak udžbeniku (koji je preveden sa srpskog na hrvatski jezik) iz predmeta Svijet oko nas i Priroda i društvo za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole.

  • 667 udžbeničkih jedinica za osnovnu školu od 1. do 4. razreda (285 udžbenika i 382 radne bilježnice)

  • 892 udžbeničke jedinice (697 udžbenika i 195 radnih bilježnica) za osnovnu školu od 5. do 8. razreda

  • 80 udžbeničkih jedinica (40 udžbenika i 40 radnih bilježnica) Školske knjige za učenike od 1. do 4. razreda gimnazije.

Dodaje kako se ovim projektom ispunjava cilj postojanja udruge.

»Naš cilj je ostvaren, jer podjelom udžbenika djeci poboljšani su uvjeti školovanja na hrvatskom jeziku u cjelovitoj nastavi u Vojvodini, u Srbiji kao i kvaliteta nastave Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture za onu djecu koja ne mogu pohađati nastavu na hrvatskom nego samo izborni predmet, a to su mjesta izvan teritorija Grada Subotice«, kaže predsjednica HPD-a Bela Gabrić.

Udruga svoje aktivnosti i djelovanje usklađuje s planovima Odbora za obrazovanje koji skrbi o obrazovanju – jednom od četiri područja djelovanja HNV-a.

Iako je osnovana 2002., u posljednje četiri godine otkako je ponovno postala aktivna s novim vodstvom napisano je preko 50 projekata od kojih su mnogi i realizirani.

Prema riječima predsjednice, naročito su ponosni na projekte putem kojih su osigurali mjesečne karte za učenike srednjoškolce, stipendije/jednokratne pomoći za studente pripadnike hrvatskog naroda koji studiraju u Srbiji, na organizaciju akreditiranih stručnih skupova u suradnji s Pedagoškim zavodom Vojvodine i hrvatskom Agencijom za odgoj i obrazovanje.

»Na osnivačkoj skupštini sebi smo zacrtali i podvukli da će naši projekti i aktivnosti prvenstveno biti usmjereni na djecu i obitelji, učenike i studente, a potom i na prosvjetne djelatnike i njihovo stručno usavršavanje kako bi rad s djecom i učenicima u programima i nastavi na hrvatskom jeziku bio što kvalitetniji, kreativniji, inovativniji i suvremen«, kaže Uršal i dodaje kako Udruga ima 14 članova.

Izlet u Ilok

Zahvaljujući projektnom partneru Gradu Iloku nekoliko učenika, koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u Srbiji, išlo je na jednodnevni izlet u Ilok 9. studenoga.

Na izlet je išlo 15 učenika – svi učenici viših razreda OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina, svi učenici OŠ Ivan Milutinović u Maloj Bosni te oni koji su na natjecanjima iz hrvatskog jezika i književnosti u prošloj godini ušli u prvih pet i oni koji su osvojili najviši rang na natjecanjima iz drugih predmeta.

Dan su proveli s vršnjacima iz Iloka u natjecanju i aktivnostima kroz koje su učili o Hrvatskoj. Učenica 8. razreda Sara Dulić iz Đurđina gostovala je na lokalnom radiju u radijskoj emisiji za djecu, a Ljiljana Dulić i Marina Piuković su također gostovale u radijskoj emisiji i predstavile svoj autorski udžbenik Učimo hrvatski, udžbenik za Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture za 1. i 2. razred osnovne škole.

Odlazak u Ilok financijski je pomoglo i Hrvatsko nacionalno vijeće, u ime kojega je išla predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Stipančević.

»Nadamo se još ovakvim izletima gdje ćemo imati prilike nagraditi učenike za rad i trud«, rekla je Stipančević.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika