Kultura Kultura

Hopa, cupa, skoči

Folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice priredio je u dvije večeri, 12. i 13. studenoga, godišnji koncert na kojem su reprezentativni izvođački i predizvođački ansambl te dječje skupine prikazali što su naučili novoga ili usavršili od prijašnjeg sličnog nastupa. Uz brojne točke s bunjevačkim plesovima i pjesmama (Splet bunjevačkih plesova, Cupanica i druga kola, Bunjevačko momačko kolo, Kolo igra, tamburica svira), na programu su se našle i koreografije Stari splitski plesovi, Férfi tánc muški mađarski ples, Kad su guske gakale Dječje igre, plesovi i pjesme iz Panonske nizije, Šopske igre, Vlaško nadigravanje, Linđo dubrovačka poskočica, Pjesme i plesovi iz Međimurja (premijera izvođačkog ansambla) i Hopa, cupa, skoči Dječje igre, plesovi i pjesme iz Slavonije (premijera dječje skupine).

Nastupila je i Ženska pjevačka skupina Prelje (s pjesmama iz Hrvatskoga zagorja i s otoka Suska) i orkestar Centra, koji su sastavni dio Folklornoga odjela.

Cjelovita slika

Voditelj Folklornog odjela Marin Jaramazović kaže kako je ovim koncertom prikazan rad cjelokupnog odjela. Dječje skupine imale su svoj samostalni godišnji koncert već ranije krajem lipnja, a Izvođački ansambl će u prosincu imati zasebni koncert u maniri plesnih predstava, poput prijašnjih Mementa 1 i 2.

»Publici nastojimo ponuditi i ovakve klasične folklorne koncerte, ali i suvremenije plesne predstave«, kaže Jaramazović.

U četiri skupine Folklorni odjel trenutačno ima oko 150 članova, što ih, po nekim procjenama, čini najjačom folklornom sekcijom u Subotici. Osim Jaramazovića, s folklorašima rade Nemanja Sarić i Martina Vojnić Tunić. Prelje vodi Ines Bajić, a orkestar Centra Zvezdan Bašić Palković. Garderobijerka je Ružica Kozma.

Nove generacije

Martina Vojnić Tunić folklorom se bavi već dvanaest godina, a asistentica je godinu dana. Kako kaže, zadovoljstvo joj je prenositi znanje na nove generacije.

»Osim što se uče plesovi, preko folklora se i putuje, upoznaju se novi ljudi i zemlje. U HKC-u imamo mladih folkloraša, motivacija da dolaze im je jača kada na folklor ide i njihovo društvo«, kaže Martina Vojnić Tunić.

Nakon koncerta plesači su bili vidno zadovoljni predstavljanjem pred domaćom publikom.

Nikolina Crnković iz Izvođačkog ansambla devet se godina bavi tradicijskim plesovima.

»Jako volim igrati, dvije godine sam u Bunjevačkom kolu, imamo lijepe zajedničke uspomene s koncerata i putovanja. Osim bunjevačkih, najdraže su mi šopske igre, Linđo, igre iz Srbije«, priča Nikolina.

Petra Pirša folklorom se bavi nešto više od godinu dana i kaže kako je tu upoznala puno novih mladih od kojih su joj neki sada bliski prijatelji.

»Na folklor idem da bih upoznala nove ljude i da bih naučila više o tradicijskoj kulturi bunjevačkih Hrvata. Probe imamo tri puta tjedno, zahvalni smo našim voditeljima što se trude oko nas. Za koncerte, poput ovoga, imamo dobre pripreme. I putovanja su zanimljiva, do sada sam putovala u Hrvatsku, a nadam se da ćemo putovati i negdje dalje. Najdraža koreografija su mi bunjevački plesovi«, kaže Petra.

I u upravi HKC-a veoma su zadovoljni radom Folklornoga odjela. Iza Odjela je uspješna godina, puno se nastupalo u Subotici i okolici, a nisu izostali ni nastupi u inozemstvu: putovalo se u Hrvatsku – u Ivankovo, na festival Leron u Vodnjanu (gdje je izvođački ansambl osvojio prvu nagradu), a značajno je bilo i sudjelovanje na glasovitim Vinkovačkim jesenima.

D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika