Sport i zabava Sport i zabava

Teniski most prijateljstva

U subotu, 14. listopada, na terenima u Dudovoj šumi organiziran je lijepi sportski događaj u kojem je aktivno sudjelovalo više od 40 tenisača i tenisačica s obje strane Dunava. Most u Bogojevu geografski spaja Srbiju i Hrvatsku, a »teniski most« već godinama veteranske sekcije TK-a Spartak i TK-a Vinkovci nastavljajući bogatu tradiciju brojnih prijateljskih susreta i druženja oko terena. Isprva su se rekreacijski natjecale reprezentacije Vojvodine i Slavonije, a danas ovu vrijednu tenisku storiju nastavljaju dva najveća kluba s prostora Bačke i Vukovarsko-srijemske županije.

Prije nekoliko mjeseci spartakovci su gostovali u Vinkovcima i vratili se doma s prekrasnim sportsko-prijateljskim impresijama. A sada, u domaćinskoj ulozi, odlučili su dostojno uzvratiti...

Milan Vučković, predsjednik TK-a Spartak i SD-a Spartak iz Subotice, kaže da ovi susreti traju dvadesetak godina.

»U samom početku su to bili tzv. reprezentativni susreti teniskih veterana Vojvodine i Slavonije, a nastavak te lijepe tradicije ustanovljen je dogovorom između mene, kao predsjednika TK-a Spartak i Petra Šimića, tadašnjeg predsjednika TK-a Vinkovci. I taj dogovor aktivno funkcionira punih deset godina, a imali smo samo pauzu tijekom vremena korone kada su sve sportske aktivnosti bile suspendirane. Mimo teniskog sporta, kao osnovnog pokretača cijele ideje, nastala su lijepa prijateljstva. Naš klub ogranizira još nekoliko sličinih sportskih druženja s klubovima iz drugih gradova i država, ali ovi susreti s Vinkovcima su zbilja nešto posebno i kada odemo kod njih stvarno se odlično osjećamo, jer se oni kao domaćini trude da nam maksimalno ugode. A mi se nadamo da ćemo uspjeti u istoj mjeri«, kaže Vučković.

Petar Šimić, nekadašnji predsjednik TK-a Vinkovci i član IO Hrvatskog teniskog saveza, kaže da se susreti tenisača organiziraju u Vinkovcima i Subotici.

»Naša sportska prijateljstva su se proširila čak i na poslovne odnose, stvarajući vrijednu društvenu multiplikaciju na više razina. Hrvatska, kao članica Europske unije, i Srbija, koja se priprema za ulazak, imaju na raspolaganju mogućnost korištenja brojnih financijskih potencijala, a sredstva iz pretpristupnih fondova, kroz rad razvojnih agencija s obje strane granice, daju značajan poticaj razvoju klubova, kako u Vojvodini tako i kod nas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovom prigodom bih želio čestitati gradu Subotici na prestižnom priznanju Europskog grada sporta za 2024. godinu i dodati kako sportska suradnja naša dva grada datira još iz vremena prvoligaških nogometnih susreta vinkovačkog Dinama i Spartaka, a sada se nastavlja na teniskim terenima«, kaže Šimić.

I upravo tako je bilo prošle subote popodne na terenima TK-a Spartak u Dudovoj šumi. Rezultat zbilja nije bio važan (izuzev u internoj međuklupskoj statistici), a pobjednici su bili svi koji su zaigrali bilo na kojoj strani mreže. Igrali su se muški, ženski i mješoviti parovi, prikazana je lijepa, nadasve fair igra u kojoj su se Subotičani i Vinkovčani zdušno borili za svaki poen i pobjedu svoje ekipe. Baš kako doliči teniskim veteranima.

»Meni je ovo ne znam niti sâm koje sportsko druženje s Vojvođanima, odnosno Subotičanima, i mogu slobodno reći kako su mi ovi susreti protiv Spartaka najljepši od svih. Vrhunski su domaćini i stvarno se osjećamo kao kod kuće«, kaže Ivan Iličić iz TK-a Vinkovci.

»Igrao sam i na susretu u Vinkovcima, gdje imam puno prijatelja, i mogu reći kako su nas tamo zbilja lijepo ugostili, pa smo se mi sada potrudili da na najbolji način uzvratimo domaćinstvo. Odigrano je mnogo susreta u raznim teniskim kombinacijama, ali je pravi pobjednik naše druženje i prijateljstvo koje traje već godinama«, kaže Davor Aničić iz TK-a Spartak.

D. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika