Tema Tema

Prije 250 godina postavljen kamen temeljac katedrale Subotičke biskupije

Prije 250 godina postavljen je kamen temeljac crkve sv. Terezije Avilske u Subotici koja je ujedno i katedrala Subotičke biskupije. Prvobitni, više puta mijenjani plan crkve načinio je Franz Kaufmann iz Pešte. Crkva se počela graditi 1773., a završena je za šest godina.

Katedrala, ili kako je Subotičani vole nazivati »Velika crkva«, obnovljena je 1973., a godinu dana kasnije blaženi Papa VI. odlikovao ju je naslovom manje bazilike. U vrijeme izgradnje crkve u Subotici je bilo 11.600 katolika koji su bili Hrvati, Mađari, Nijemci i Slovaci, a danas prema procjeni katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića na području župe ima oko 6.500 katolika. Mise se služe na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Dvostruka obljetnica

Misom zahvalnicom u subotu, 14. listopada, obilježena je obljetnica od početka izgradnje crkve. Misu je predvodio novoimenovani biskup Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas uz koncelebraciju župnika mons. Stjepana Beretića i brojne druge svećenike biskupije.

»Danas obilježavamo dvostruku obljetnicu naše subotičke stolne bazilike. Na današnji dan prije 50 godina naš nekadašnji biskup Matiša Zvekanović je posvetio ovu našu katedralu. Prije 250 godina počela je izgradnja ove crkve posvećene sv. Tereziji Avilskoj. Sve to nas ispunjava zahvalnošću dragome Bogu, a ujedno se sjećamo svih onih koji su svoje znanje, umijeće i rad uložili u izgradnju ove naše stolne bazilike«, rekao je novoimenovani biskup i dodao kako je neriješena pukotina na čelu crkve problem koji ih tišti te da će njezino rješavanje biti jedan od najvećih zahvata biskupije.

»Sigurno nas sve danas tišti stanje ove naše stolne bazilike. Nerijetko nas obuzima tuga, pitamo se kada će ona zasjati u svojoj punini. Nesporno je da će to biti jedan od najvećih zahvata naše biskupije. Nesumnjivo je, moramo se svi truditi oko svega toga. Znamo da već ima nekih pokušaja ali nažalost još ne vidimo kraj. Svakako, trebat će nam pomoć, ona novčana kao i stručnost svih onih koji se bave graditeljstvom«, rekao je mons. Fazekas.

Svih 14 župnika

Uoči obljetnice u petak, 13. listopada, je u Mađarskom kulturnom centru Népkör katedralni župnik održao predavanje o povijesti ove župe i svih njezinih dosadašnjih župnika. Istaknuo je mons. Beretić kako je prema povijesnim dokumentima subotička katolička župa stara 526 godina te da se najstariji poznati subotički župnik zvao Luka. Izvor je to iz 1497. godine, rekao je. Kako je mons. Beretić kazao, nisu poznata sva imena svećenika koji su djelovali kroz povijest u Subotici. Govoreći o župnicima crkve sv. Terezije Avilske, rekao je kako ih je do sada bilo 14 (ubrajajući i njega) te da su župu najduže vodili Lajčo Budanović i on, mons. Stjepan Beretić koji je katedralni župnik već 38 godina.

Nakon osnivanja, ova župa povjerena je na upravu dr. Stipanu Raniću kao prvom svjetovnom svećeniku. Za župnu crkvu mu je poslužila drvenim trijemom proširena zavjetna kapela sv. Roka u središtu Subotice, kazao je mons. Beretić. Nakon dr. Ranića župom su upravljali Ivan Lukić, Pavao Sučić od Pačira, Ante Šarčević, Béla Czorda, Ferenc Szép, Ivan Probojčević, Matija Mamužić, Veco Mamužić, bajsai Vojnich Dezső, Lajčo Budanović, Matija Zvekanović, Franjo Vujković i od 1985. Stjepan Beretić.

Izložba u Népköru

Iste večeri restauratorica Zsuzsanna Korhec Papp govorila je o monografiji Schöfft koju je Gradski muzej Subotice izdao ove godine i umjetničkim slikama Josefa Schöffta koje od početka XIX. stoljeća krase crkvu sv. Terezije Avilske. Istakla je ona kako je subotička katedrala mjesto s najbogatijim opusom Schöfftovih djela.

»Krštenje Isusa naslikano 1802. godine je prva Schöfftova slika u katedrali, a druga – slika Svetog Trojstva je iste godine naručena za drugi sporedni oltar. Glavna oltarska slika Gospe naslikana je 1804. i to mu je možda i najljepše djelo«, rekla je Korhec Papp.

»Biskup Ivan Antunović naručio je 1807. sliku sv. Nepomuka, a posljednji oltar naslikao je 1820. sv Andriju i to su platili Vojnićevi. Po narudžbi svećenika Ivana Šarčevića izradio je sliku sv. Antuna Padovanskog i to je najnovija njegova slika u katedrali«, kazala je Korhec Papp.

Prema riječima restauratorice, zahvaljujući monografiji Schöfft identificirano je više od 60 umjetničkih djela na teritoriju mađarske kraljevine koja su izradili Josef Schöfft, njegov sin i unuk. Schöfftovi su porijeklom iz sjeverne Njemačke, a umjetničku radionicu imali su u Pešti.

Povodom obljetnice priređena je i izložba liturgijskih predmeta koje posjeduje župa sv. Terezije Avilske. Izložba je bila postavljena u Népköru tri dana.

»Izložene su slike oltara iz katedrale da se vidi kako su izgledali prije obnove crkve 1973. Izložili smo i naše najljepše misnice, stare i važne knjige koje imamo, crkveno posuđe među kojima su i jako lijepi kaleži. Izloženi su i fantastični kompleti za svečanu biskupsku misu. To znači šest plašteva, četiri dalmatike i misnica. Ti kompleti su djelo subotičkih cura. Biskup Zvekanović je imao jedan djevojački krug koji se bavio ručnim radom i to su Subotičanke napravile u zgradi današnje biskupije«, rekao je mons. Beretić i dodao kako se svi izloženi predmeti i koriste.

U nedjelju, 15. listopada, na blagdan sv. Terezije Avilske proslavljeno je i proštenje župe. Katedralni zbor Albe Vidaković upotpunio je program obljetnice sva tri dana proslave.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika