Kultura Kultura

Punoljetstvo uz »Krila zorina«

Glavna nagrada ovogodišnjeg, 18. HosanaFesta, koji je održan 8. listopada u Subotici, pripala je Josipi Akšamović iz Đakova koja je izvela pjesmu Krila zorina. Tekst pjesme rađen je prema Psalmu 139, glazbu potpisuje Marina Hojsak dok je obrada djelo Daniela Hojsaka. Drugo mjesto osvojila je Marija Perković iz Njemačke (a podrijetlom također iz Đakova) s pjesmom Tamo gdje si ti, a treću Goran Pastor iz Subotice s pjesmom Bože. Ove tri nagrade dodjeljuju sudionici festivala međusobnim ocjenjivanjem u stilu poznatog Eurosonga.

Stručno povjerenstvo je nagradu za ukupni dojam dodijelilo Andrei Štajgmajer iz Plavne koja je nastupila s pjesmom Dragi Bože (skladba i obrada: Igor Kiš; stihovi: Ljiljana Štajgmajer).

Za najbolje debitante proglašen je VIS Andrijane iz Splita, koji se predstavio pjesmom Sunce dobrote, a nagradu za najbolji tekst dobio je Robert Vrgoč iz Švicarske za pjesmu Nikad nije kasno da se obratiš.

Na ovogodišnjem festivalu hrvatskih duhovnih pjesama nastupilo je 15 izvođača iz Srbije, Hrvatske, BiH, Švicarske i Njemačke.

Dojmovi nagrađenih

Pobjednica Josipa Akšamović ujedno je i debitantica na subotičkom festivalu.

»Ovo je bilo jedno predivno iskustvo. Bio je jedan trenutak u mom životu i Psalam 139, po kojem je rađena pjesma, postao je moja molitva. U jednom sam trenutku osjetila da bi iz tog psalma mogla nastati duhovna pjesma. Za HosanaFest sam čula od autora pjesme, bračnog para Hojsak«, navodi Akšamović.

Nagrađeni splitski VIS Adrijane postoji od 2011. i nastupale su na mnogim festivalima duhovnih pjesama u Hrvatskoj.

»HosanaFest je super, sviđa nam se koncept, poticajno je. Organizatori su odlični, kao i svi ostali sudionici, s kojima smo se zbližili. Također, domaćini su ljubazni i gostoljubivi«, kaže Ivana iz ove skupine.

Robert Vrgoč je više puta sudjelovao na HosanaFestu, a ovoga puta nagrađen je za najbolji tekst.

»Danas se duhovnost gubi u svakom pogledu, udaljili smo se od vjere i Boga, mislim da mnogi ljudi lutaju, gube se u utrci sa životom, za kruhom. A ne treba nam puno da stanemo, da se pomolimo, oprost da zatražimo. Nadam se da će tekst pjesme dirnuti nekoga da shvati da nikada nije kasno da se čovjek obrati Bogu, jer Bog je dobrota. Mislim da je HosanaFest iz godine u godinu sve jači, da su izvođači sve kvalitetniji«, kaže Vrgoč.

Andrea Štajgmajer iz Plavne prošle je godine na HosanaFestu bila najbolja debitantica, a ni ovoga puta ne odlazi bez nagrade.

»Pjesma Dragi Bože mi je posebno značajna, jer je tekst napisala moja majka i vezana je za aktualni trenutak u mojem životu, jer se selim i napuštam poznato, a odlazim u nešto novo«, kaže Štajgmajer.

Dodatni poticaji

HosanaFest je održan u prepunoj sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. I ovogodišnje, »punoljetno« izdanje festivala imalo je odličnu organizaciju (scenografija i efekti, video najave, prijenos uživo...) iza koje stoji Organizacijski odbor na čelu s vlč. dr. Marinkom Stantićem.

»HosanaFest je, po meni, u stalnom usponu, dobivamo sve bolje skladbe, sve više je onih koji žele nastupiti. Ušli smo u punoljetstvo, mislim da smo za ovih 18 godina položili ispit glede organizacije festivala. Ove smo godine za festival osigurali i sredstva iz prekograničnog projekta s Turističkom zajednicom Grada Županje. Time smo mogli imati bolju organizaciju, napraviti širu scenu, da svi sudionici i domaćini imaju zajednički ručak. Mislim da publika i svi gosti odlaze zadovoljni«, kaže vlč. Stantić.

Festivalu je nazočio i novoimenovani subotički biskup mons. Ferenc Fazekas.

»HosanaFest me je oduševio, jer vidim da se mladost od srca, na ovakav način, daje svojoj vjeri i to je dobar pokazatelj da naša crkva ima budućnost«, kaže biskup Fazekas.

Slogan festivala bio je »Rastimo u vjeri i množimo ljubav«, a u revijalnom dijelu nastupio je subotički VIS Noa te djeca iz župa koja su izvela koreografiju na prošlogodišnju pobjedničku pjesmu Dušu Ti predajem u izvedbi Gorana Pastora (djecu je pripremila Tanja Stantić). I za ovu godinu, glavnu nagradu – statuu Hosanafesta osmislila je dizajnerica Đurđica Orčić, a izradio je vitražist Drago Ganić iz Sombora.

Inače, dan prije, u subotu, 7. listopada, u crkvi Uskrsnuće Isusovo održana je duhovna obnova za izvođače HosanaFesta. Nagovor na temu slogana festivala imala je vjeroučiteljica Mirjana Ivanković, a nakon nagovora uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio vlč. dr. Marinko Stantić.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika