Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bajka Belin recept za dugovječnost

Članovi starčevačke podružnice Udruge banatskih Hrvata, skupa sa župljanima mjesne katoličke crkve svetog Mauricija potrudili su se potkraj kolovoza odati priznanje najstarijoj pripadnici svoje zajednice u povodu njezinog stoljetnog jubileja. Svima poznata kao bajka Bela, Klara Stana iz Starčeva rođena je 1923. godine kao najstarije dijete Stipana i Roze Vuković. Zasnovala je obitelj sa suprugom Franjom Stanom, čija familija nosi nadimak Krošovan po mjestu Karaševo u Rumunjskoj odakle potječu njihovi preci. Ovu vitalnu staricu život nije mazio. Provela ga je u radu i brizi o svojim najmilijima, a najveća nesreća koja ju je zadesila bio je gubitak sina i kćeri.

»Sjećam se svoje rane mladosti kada sam s majkom išla u nadnicu. Tada smo živjeli teško i borili se za koru kruha. Polako smo stjecali i poslije je bilo lakše. Udala sam se s 15 godina i izrodila dvoje djece. Najteže mi je palo što su mi oboje umrli i to u razdoblju od godinu i pol dana. No, sretna sam što sam doživjela da mogu biti okružena ljubavlju svojih unuka i praunuka koji mi sada uzvraćaju za svu pažnju koju sam im pružala tijekom njihovog odrastanja«, razborito navodi ova vremešna Starčevka i dodaje kako bi mladima poručila da se međusobno poštuju i ne mrze jedni druge.

Njezin je unuk Nikola aktivni član Udruge banatskih Hrvata, a praunuka Tijana jedna od redovitih polaznica dječjih kreativnih radionica koje se organiziraju u prostorijama mjesne podružnice.

»Ono što moju prabaku krasi jesu vedar duh, životni optimizam i entuzijazam zahvaljujući kojima je prebrodila mnoge teške trenutke i nastavila dalje. Njezine priče i doživljaji o kojima smo slušali uvijek su sa sobom nosili dobre poruke. Kao male učila nas je raznim igrama iz njezina djetinjstva, a kasnije i vještini vezenja i pletenja kao i receptima za neka tradicijska jela. Poznata je kao vrijedna i marljiva žena spremna da svakome pritekne u pomoć. Nitko u Starčevu koga biste pitali, ništa loše ne bi mogao reći o njoj, jer je s rodbinom, prijateljima i susjedima oduvijek bila u dobrim odnosima«, ponosno ističe bajka Belina unuka Tijana Stana.

Inicijativu Udruge banatskih Hrvata da se prigodnom proslavom u društvu sumještana i obitelji najstarijoj Starčevki obilježi stoti rođendan zdušno su podržali i članovi Župnog vijeća. Jedan od organizatora okupljanja, vijećnik HNV-a Nikola Pavlić, naglašava važnost događaja za lokalnu zajednicu jer, kako tvrdi, snagu za svoj daljnji opstanak i napredak ona treba tražiti kako u mladim naraštajima tako i u neprocjenjivom životnom iskustvu i mudrosti starijih. Slavlje je svojim prisustvom uveličao i zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Goran Kaurić.

D. M.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika