Kultura Kultura

Darko Polić dobitnik nagrade »Nikola Dobrović«

Novosadski arhitekt dr. sc. Darko Polić dobitnik je godišnje nagrade Nikola Dobrović za ostvarene stručne rezultate u području urbanizma koju dodjeljuje Udruženje urbanista Srbije.

U svojem urbanističkom angažmanu Polić veliku pozornost daje zaštiti graditeljskog naslijeđa, »na način da se omogući nova izgradnja ali po pravilima koja neće ugroziti naslijeđe«.

»Ovu sam nagradu primio za blizu 20 godina bavljenja urbanizmom. Dugačak je spisak mojih različitih urbanističkih planova koji se uglavnom odnose na Novi Sad i Petrovaradin, ali i na neke druge sredine. Posebna mi je čast što je strukovno udruženje na razini države prepoznalo moje radove koji se odnose na kulturno naslijeđe grada Novog Sada. Čini mi se da je tu zapažen jedan drugačiji pristup planiranju i tehnikama koje su primijenjene, a u cilju da se to naslijeđe zaštiti kroz urbanistički dokument. Svjedoci smo često da zaštite kulturnog naslijeđa nadostaje. Dakle, s naslijeđem možemo postupati i na način koji omogućuje njegov razvoj; odnosno ono nije samo trošak nego i inspiracija za novu izgradnju u duhu te vrste naslijeđa i u razmjeri koje to vrijedno prostorno okruženje potencijalno dozvoljava, a ne suprotno tome«, kaže Polić.

Inače, Polić je prošle godine, na 31. Međunarodnom salonu urbanizma u Čačku, dobio nagradu za Plan generalne regulacije Almaškog kraja u Novom Sadu. Dio njegovih radova, kako napominje, tiče se zaštite naslijeđa i od značaja za hrvatsku zajednicu u Petrovaradinu.

»Istaknuo bih promjenu urbanističkog plana kojim se ispravljaju pogreške zone svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu, ne samo crkve nego i hodočasničkog doma. Spomenuo bih i rad vezan za zaštitu kulturno-povijesne cjeline Stari Majur, tu smo uradili dobar plan koji se primjenjuje i čini mi se da će uspjeti zaustaviti proces rušenja starih kuća iz 18. i 19. stoljeća i izgradnje stambenih višeobiteljskih objekata. Kroz veći angažman u Petrovaradinu pokrenuli smo ponovno i zaustavljeni proces zaštite novomajurske crkve s kalvarijom i grobljem«, pojašnjava naš sugovornik.

Darko Polić rođen je 1975. godine u Novom Sadu. Studij arhitekture završio je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu gdje je i doktorirao radom »Uloga graditeljskog naslijeđa u suvremenim prostornim transformacijama Novog Sada«. Od 2004. radi u Javnom poduzeću Urbanizam u Novom Sadu. Između ostalog, Polić je i upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu te član radne skupine za praćenje položaja hrvatske zajednice u Gradu Novom Sadu.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika