Sport i zabava Sport i zabava

Druženje nekadašnjih prvotimaca

Protekle subote, 2. rujna, na inicijativu Borisa Huberta, Dušana Ivića i Bobana Poljakovića održan je nogometni susret nekadašnjih igrača NK Mala Bosna. Na terenu i oko njega okupilo se gotovo šezdeset nekadašnjih aktivnih članova ovoga sportskoga kolektiva.

Začetak lijepe ideje

»Naša osnovna zamisao bila je organizirati jedan skup tzv. nogometnih veterana, točnije svih onih koji su tijekom svoje aktivne nogometne karijere nosili dres NK Mala Bosna. Jer svi su oni, za sve ove godine postojanja našega kluba koji se i nekoliko puta gasio pa opet nastavljao svoj nogometni život, utkali dio sebe u ovaj klub iz istoimenog prigradskog mjesta pokraj Subotice. U želji ponovnog okupljanja i sportskog druženja, pozvali smo sve kojih smo se sjetili, uz ispriku onima na koje smo, nenamjerno, zaboravili«, pojašnjava Dušan Ivić, trener u NK Mala Bosna i nastavlja ovu lijepu klupsku priču.

NK Mala Bosna

Prva momčad NK Mala Bosna se natječe u Gradskoj ligi Subotice, a želja klupskog čelništva je organizirati i sustavni rad s jednom generacijom mlađih nogometaša. Zbog toga je ovo i poziv svim bivšim nogometašima i prijateljima kluba da se uključe i svatko na svoj način pomogne daljnjem razvoju našega kluba.

Rezultat najmanje važan

»Moram naglasiti kako smo cijeli ovaj nogometni susret organizirali posve spontano, trudeći se okupiti što veći broj naših bivših igrača, a svakako ćemo nastojati sljedeće godine učiniti to još bolje. U subotu je na našem nogometnom terenu odigran prijateljski susret dvije momčadi za koju su nastupili nogometaši svih generacija, jer u prvom planu je bilo prijateljstvo i druženje. Najstariji sudionik našeg skupa, naravno u navijačkoj ulozi uz teren, bio je 82-godišnji Petar Perčić, dok je na travnjaku u aktivnoj igri najstariji bio Ivan Balažević, star 72 godine. Imali smo dilemu oko dužine trajanja poluvremena, jer je bilo baš vruće, pa smo se na koncu dogovorili da odigramo 2 x 30 minuta. Podijelili smo se spontano u dvije momčadi, generacijski mješovito, i odigrali susret u kome je rezultat bio najmanje važan. Bitno je bilo druženje i da se svi malo istrčimo, naravno tko je koliko mogao, a bilo je i izlazaka i vraćanja na teren. Nakon odigranog susreta uslijedio je odlazak u Dom u Maloj Bosni gdje je upriličena zajednička večera s pratećom glazbom. Nakon svega, mogu kazati kako je susret u potpunosti uspio i da ćemo ga, naravno uz još bolju organizaciju, ponoviti i sljedeće godine.«

D. P.

 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika