Tema Tema

Nastavak započetih projekata

U velikim projektima prekogranične suradnje koji se financiraju iz fondova Europske unije, a koje realiziraju partneri iz Hrvatske i Srbije, proteklih godina nije bilo hrvatskih profesionalnih institucija, udruga, župa… Taj problem donekle je prevladan prošle godine kada je hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije po prvi puta odvojilo sredstva za Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, koji kao i europski projekti funkcionira na pricipu prekograničnog partnerstva, ali je sam Program koncipiran kao pomoć Hrvatima u Srbiji, na isti način kako se to realizira u Bosni i Hercegovini, s tom razlikom što je financijski dio za Hrvate u Srbiji znatno manji nego za Hrvate u BiH. Ove godine za Hrvate u Srbiji izdvojeno je 530.000 eura, ali će naredne godine taj iznos, kako je najavljeno, biti povećan na dva milijuna eura. Hrvati u Bosni i Hercegovini kroz Program prekogranične suradnje ove godine dobili su 1,8 milijuna eura.

Matoševim tragom od Tovarnika do Beograda

Među 25 projekata koji su odobreni na ovogodišnjem natječaju, a koji moraju biti realizirani do kraja ove godine je i projekt koji zajednički realiziraju Fondacija Antun Gustav Matoš iz Beograda i Općina Tovarnik. Partnere je i ove, kao i prošle godine povezao Antun Gustav Matoš, pjesnik hrvatske moderne rođen u Tovarniku, koji je dio svojega života proveo i u Beogradu. »Ovaj program prekogranične suradnje značajan je jer naša matična domovina Hrvatska osigurala sredstva za pomoć Hrvatim u Srbiji i to je ono što je nama poticaj za rad. Sredstva su nam bila nephodna za obnovu prostora Fondacije A. G. Matoš. Općina Tovarnik rado se odazvala i njihov načelnik Anđelko Dobročinec rado je prihvatio partnerstvo, a tu suradnju nastavili smo i ove godine. Od sredstava koje smo dobili na prošlogodišnjem natječaju uradili smo kompletno unutarnje uređenje. To je prostor od 170 četvornih metara i uz dodatna sredstva iz donacija i preusmjerenih iz drugih izvora uspjeli smo završiti posao«, kaže upraviteljica Fondacije A. G. Matoš Katica Naglić. Općina Tovarnik je prošle godine iz Programa prekogranične suradnje uradila informativno-interaktivnu ploču koja je postavljena ispred rodne kuće Antuna Gustava Matoša i putem koje se mogu dobiti informacije o njegovom životu i književnom stvaralaštvu. Matoš je poveznica i ove godine. »Prošlogodišnji projekti bili su priprema za 150. obljetnicu rođenja Antuna Gustava Matoša, a ova godina bila je u znaku proslave te obljetnice. Tako da se naš dio projekta odnosi na opremanje enterijera. Počeli smo sa sredstvima Hrvatskog nacionalnog vijeća prije dvije godine i djelomice smo opremili veliku dvoranu. Sada treba opremiti uredske prostorije, knjižnicu. Naš partner Općina Tovarnik je također sredstva tražila za opremanje svog prostora«, kaže Naglić. Fondacija je dio sredstava za opremanje enterijera dobila i od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te je sada dovoljno sredstava za uređenje enterijera sukladno projektu.

Zajednički projekti s Općinom Tovarnik otvorili su prostor i za novu suradnju, pa je tako na ovogodišnjim Danima Antuna Gustava Matoša gost u Beogradu bila osnovna škola iz Tovarnika, koja i nosi pjesnikovo ime. »Djeca su pripremila predstavu ‚Matoš se vraća kući‘, a obišli su i Beograd, a taj obilazak nazvali smo ‚Putevima Matoša‘. Proveli smo ih pored Narodnog pozorišta gdje je Matoš svirao, sadašnje knjižnice gdje je nekada bila kavana u kojoj su se okupljali pjesnici pa i Matoš, odveli smo ih do Skadarlije, Kalemegdana… Većina njih bila je prvi puta u Beogradu«, kaže upraviteljica Fondacije A. G. Matoš.

Filmovi o Matošu na Smotri hrvatskog filma

»U okviru ovogodišnje Smotre hrvatskog filma u Beogradu, a u povodu 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša, bit će prikazana dva filma. Jedan je snimljen prošle godine, a prikaz je to Matoševa puta od Kaćmara, Tovarnika, Plavne, Beograda i Zagreba. Film su radili Mirko Ćurić i Mihael Kelbas, a korišten je arhivski materijal. Ove godine isti autori snimali su u svakom gradu u kome je Matoš boravio, pa su tako snimali dijelove za film i u Beogradu. Ta dva filma bit će ove jeseni prikazana u Kinoteci«, kaže Naglić.

Medijska suradnja

Partneri koji nastavljaju prošle godine započetu suradnju su i Plava vinkovačka i NIU Hrvatska riječ. Ove dvije medijske kuće zajednički realiziraju emisiju »Hrvatska rič iz Vojvodine«, koja se u programu Plave vinkovačke emitira od 2016. godine. Kroz prošlogodišnji projekt i jedna i druga medijska kuća kupile su opremu za terenski rad, tako da je »Hrvatska rič iz Vojvodine«, uz gostovanja u studiju Plave vinkovačke, sada obogaćena videoprilozima snimljenim na terenu. Teme se tiču prezentiranja hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, političkog i društvenog djelovanja, promoviranja turističkih potencijala, čuvanja kulturne baštine. U ovogodišnjem projektu akcent je, uz nabavu opreme za redakciju Hrvatske riječi, i na prilagođavanju i educiranju novinara za nove medijske sadržaje, snimanje audio-vizualnih priloga za objavu putem interneta.

Partner Hrvatske riječi Plava vinkovačka dio je VTV-a koji kao nakladnik posluje s dvije koncesije i dva programska kanala (Plava vinkovačka i Plava televizija) koje su relevantan čimbenik u medijskom prostoru kontinentalne Hrvatske. Program Plave vinkovačke proizvodi se i emitira na područjima Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije. Emisija »Hrvatska rič iz Vojvodine« emitira sa svakog drugog petka od 21 sat i 45 minuta na Plavoj vinkovačkoj televiziji, uz reprizu narednog tjedna. Sve emisije dostupne su na Youtube kanalu Plave vinkovačke i na Facebook stranici Hrvatske riječi.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika