Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ogoljeni atari

Oluja koja je prošlog tjedna dva puta pogodila Srijem izazvala je veliku štetu na njivama, vjerskim objektima, javnim i privatnim stambenim zgradama. Najveću štetu pretrpjele su rumska, srijemskomitrovačka i šidska općina. Vjetar je čupao stabla iz korijena, lomio grane, nosio crijepove i limene krovove s kuća. Zbog grmljavine mnogi dijelovi Šida i sela ostali su bez struje i vode nekoliko dana. Uništeno je i više od 400 objekata na području šidske općine i više od 1.500 oranica i voćnjaka. Stožer za izvanredne situacije u Rumi, Srijemskoj Mitrovici i Šidu donio je odluku da se zbog posljedica nevremena uvede izvanredna situacija.

Tijekom prošloga tjedna javna poduzeća su na terenu otklanjala drveće i grane koje su se nalazile na cesti i stazama. Građani ispred svojih kuća otklanjali su šut, izlomljeno zelenilo i polupani crijep. Na ulazu u gradske parkove, gdje je stradao veći broj stabala, postavljene su trake upozorenja za pješake.

U Šidu šteta na 20.000 hektara

Obećanja lokalne samouprave su da će se građanima pomoći sukladno s financijskim sredstvima dobivenim od države.

»Činjenica je da je načinjena izuzetno velika šteta, kako na javnim i privatnim objektima tako i u cijelom šidskom ataru. Više od 20.000 hektara poljoprivrednih površina su pretrpjeli ogromne gubitke. Nastala je velika šteta i na višegodišnjim voćnjacima, vinogradima kao i u šumama na području šidske općine. Svih 18 naseljenih mjesta u šidskoj općini su pogođena olujom. Saosjećamo sa svim ljudima koji su pretrpjeli štetu. Sreća je što nismo imali ljudskih žrtava. Nadam se da će Stožer za izvanredne situacije u suradnji s republičkim i pokrajinskim stožerima za izvanredne situacije u što kraćem roku donijeti neke druge mjere koje će biti od koristi za naše stanovništvo«, istaknuo je predsjednik Općine Šid Zoran Semenović.

U srijemskoj regiji nanijeta je značajna šteta na poljoprivrednim površinama. Stradali su suncokret, kukuruz, šećerna repa, soja i pšenica koja nije požnjevena. Najveća šteta na području srijemskomitrovačke općine prijavljena su u selima Fruške gore, Bešenovo, Šuljam, Grgurevci i Divoš. Dobrim su djelom stradala polja i u atarima šidske općine.

»Na 5,5 hektara sam posijao suncokreta i dva hektara je uništeno. Nadam se boljim vremenskim prilikama kako bi opstao suncokret na tim površinama. U vrtu mi je stradala rajčica, krastavci a ostalo povrća je u dobrom stanju za sada«, kaže Darko Šili iz Ljube i dodaje da u selu nije bilo struje tri dana i da su mnogi bili prinuđeni kupovati agregate kako se meso u zamrzivaču ne bi pokvarilo.

Drugi su nosili meso kod rodbine i prijatelja u susjedno selo, ali bilo je i onih koji su ga morali baciti.

Damir Sarvaš iz Ljube kaže da je njegov ovogodišnji ulog u poljoprivredi bio pola milijuna dinara. Nadao se dobrom rodu suncokreta i solidnoj dobiti. Nakon oluje ne nada se da će ove godine moći živjeti od poljoprivrede.

»U atarima u Ljubi stradalo je 50 posto kukuruza. Šteta na suncokretu je znatno veća, meni je uništeno 70 posto suncokreta. Od pet hektara, koliko sam zasadio, ne vjerujem da će dva preživjeti. Nisam se raspitao hoće li nam šteta biti nadoknađena, ali se nadam da ćemo dobiti barem neku pomoć«, ističe sugovornik.

Srijemci u strahu od novih vremenskih nepogoda i kiše užurbano rade na sanaciji krovišta kako bi se spriječilo curenje unutar stambenih zgrada.

Pomoć građanima iz općinskog proračuna

Na sjednici Stožera za izvanredne situacije Općine Ruma, koja je održana 20. srpnja, donijeta je odluka da građani koji su pretrpjeli materijalnu štetu u nevremenu dobiju financijsku pomoć lokalne samouprave. Za te namjene sredstva će biti izdvojena iz tekuće proraćinske rezerve. Građani rumske općine koji su pretprjeli štetu mogu podnositi zahtjeve za naknadu štete na objektima ili poljoprivrednim usjevima u pisarnici općinske uprave.

Stradale i crkve

Velika materijalna šteta pričinjena je i na vjerskim objektima u Srijemu. Oštećene su i katoličke crkve, župne kuće i sakralni spomenici u Srijemskoj biskupiji: crkva svetog Jurja u Golubincima, filijalna crkva Presvetog Trojstva u Staroj Pazovi, crkva Uzvišenja svetog Križa u Rumi, Našašća svetog Križa u Srijemskoj Kamenici, crkva svetog Josipa u Čereviću i crkva svete Barbare u Beočinu. U šidskoj općini od 15 katoličkih crkava oštećeno je 11. Najviše je stradao krov crkve svetog Mihaela u Erdeviku. Olujni vjetar otkinuo je limene oplate sa zvonika, porušio i značajan broj crijepa i sada je strop sklon prokišnjavanju i daljem urušavanju. Sa crkve svetog Ilije u Ljubi vjetar je također odnio dio crijepa, te s crkava svetog Roka u Moroviću i svetog Ivana Nepomuka u Gibarcu. Oštećenja ima i na crkvi svete Katarine u Sotu i crkvi u Vašici. Župna kuća u Kukujevcima stradala je najviše. Crijep s jedne strane kuće uništen je potpuno. Vjernici su sa svojim župnikom sanirali manje štete na crkvama, a za veća oštećenja očekuje se pomoć državnih i lokalnih institucija.

Predsjednik Mjesnog odbora Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Beočinu Darko Baštovanović sa župnikom u Beočinu, Čereviću i Srijemskoj Kamenici Lukom Ivkovićem obišao je katoličke crkve na području srijemskog Podunavlja koje su pretrpjele oštećenja, te pojedine objekte u vlasništvu Hrvata ovoga dijela Srijema. U ime predsjednika stranke Tomislava Žigmanova Baštovanović je izrazio solidarnost sa župnikom i župljanima, poručivši da DSHV stoji na raspolaganju Hrvatima i katoličkim vjernicima u ovim mjestima te će učiniti sve kako bi se našao način da se nastale štete i saniraju.

»Najviše je stradao krov crkve sv. Josipa u Čereviću, gdje je uništen veliki broj crijepova, a krovište izloženo prokišnjavanju. U dvorištu crkve Našašća sv. Križa u Srijemskoj Kamenici prelomljen je veliki broj stabalaŠtetu je potrebno brzo sanirati, no također su nam potrebni kvalificirani majstori za takav posao. Prioritet je crkva u Čereviću«, kazao je župnik Ivković.

»I ovoga puta na udaru je bio i Srijem. Plašimo se kako će se ovdašnja nejaka zajednica moći suočiti sa sličnim događanjima u budućnosti ukoliko joj se ne pruži neodložna pomoć. Svojim nevelikim sredstvima započet ćemo, stoga, donaciju tamo gdje je najviše potrebno, no pozivamo lokalne samouprave, a u slučaju oštećenih crkava u Srijemu koje su kulturna dobra i Ministarstvo kulture, da se oštećenja na sakralnoj baštini pravovremeno dokumentiraju i krene obnova oštećenih građevina«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

S. D.

Pokrajinska vlada osigurala pomoć za Srijemsku Mitrovicu

Na izvanrednoj sjednici Pokrajinske vlade i Pokrajinskog stožera za izvanredne situacije koja je održana 23. srpnja donijeta je odluka da se financijski pomogne lokalnim samoupravama u Vojvodini koje su u dva naleta nevremena pretrpjele štetu. Kako je istaknuo Igor Mirović, Pokrajinska vlada osigurala je 250 milijuna pomoći Gradu Novom Sadu. Bačka Palanka će dobiti 100 milujuna dinara pomoći, a po 50 milijuna dinara oprijedeljeno je za Srijemsku Mitrovicu i Rumu. Pomoć će dobiti i Stara Pazova, Inđija, Zrenjanin i druge općine. Predstavnicima crkava i vjerskih zajednica na prostoru AP Vojvodine Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama uputilo je dopis s predmetom prikupljanja informacija o nastaloj šteti uvjetovanoj elementarnom nepogodom, s ciljem organiziranja timova koji će na terenu utvrditi procjenu visine štete i dalje postupati u svrhu dalje sanacije.

 

 

 

 

 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika