Aktualno Aktualno

Inicijativa službeno predana osnivačima

Elaborat pod nazivom »(Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici« predstavljen je i službeno predan danas osnivačima Narodnog pozorišta – Narodnog kazališta –  Népszínháza u Subotici, Vladi AP Vojvodine i Gradu Subotici, objavio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

V. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković predala je i predstavila Inicijativu za (ponovni) osnutak Drame na hrvatskom jeziku Dragani Milošević, tajnici Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama u Novom Sadu, kao jednom od osnivača Narodnog kazališta u Subotici. Radnom sastanku prisustvovao je i zamjenik tajnice Goran Kaurić, koji je u pokrajinskoj administraciji predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

»Elaborat, koji je izradila master profesorica književnosti i jezika Nevena Baštovanović, postao je službena inicijativa hrvatske zajednice, a cilj mu je obrazložiti i ponuditi način kako na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i jedan obuhvatan način osigurati trajno rješavanje ponovnoga osnutka Drame na hrvatskome jeziku u Narodnom kazalištu u Gradu Subotici. Ova inicijativa nudi model već postojeće prakse sličnih manjinskih zajednica (rusinske, rumunjske, slovačke i mađarske) u Vojvodini, a od osnivača se očekuje da postupi po ovoj inicijativi te da odredi dinamiku ostvarenja ovog važnog segmenta kulturnog života hrvatske zajednice u Vojvodini«, navode u ZKVH-u.

Inicijativa je danas predana i predstavnicima drugoga osnivača kazališta – Grada Subotice. Elaborat je predan Milanki Kostić, članici Gradskog vijeća zaduženoj za područje obrazovanja i kulture.

Kako je već spomenuto na predstavljanju ove Inicijative na znanstvenom kolokviju ZKVH-a krajem lipnja ove godine, postoji spremnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek te osječkog Hrvatskog narodnog kazališta pomoći u ovom značajnom kulturnom projektu.

Nositelji inicijative za reosnutak hrvatske drame u subotičkom kazalištu su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Podsjetimo, nakon Drugoga svjetskoga rata, u rujnu 1945. godine u Subotici je, odlukom vlasti AP Vojvodine, osnovano Hrvatsko narodno kazalište. Šest godina kasnije spojeno je s mađarskim kazalištem u jednu teatarsku kuću - Narodno pozorište – Népszínház, gdje rade drame na hrvatskom i mađarskom jeziku. Od 1958. Drama na hrvatskom preimenovana je na Dramu na srpskohrvatskom jeziku. Godine 1985. osniva se KPGT (Kazalište-Pozorište-Gledališče-Teatar) te do 1995. radi samo jedan ansambl i u potpuno se gubi hrvatski predznak.

H. R.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika