Aktualno Aktualno

Inicijativa službeno predana osnivačima

Elaborat pod nazivom »(Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici« predstavljen je i službeno predan danas osnivačima Narodnog pozorišta – Narodnog kazališta –  Népszínháza u Subotici, Vladi AP Vojvodine i Gradu Subotici, objavio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

V. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković predala je i predstavila Inicijativu za (ponovni) osnutak Drame na hrvatskom jeziku Dragani Milošević, tajnici Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama u Novom Sadu, kao jednom od osnivača Narodnog kazališta u Subotici. Radnom sastanku prisustvovao je i zamjenik tajnice Goran Kaurić, koji je u pokrajinskoj administraciji predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

»Elaborat, koji je izradila master profesorica književnosti i jezika Nevena Baštovanović, postao je službena inicijativa hrvatske zajednice, a cilj mu je obrazložiti i ponuditi način kako na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i jedan obuhvatan način osigurati trajno rješavanje ponovnoga osnutka Drame na hrvatskome jeziku u Narodnom kazalištu u Gradu Subotici. Ova inicijativa nudi model već postojeće prakse sličnih manjinskih zajednica (rusinske, rumunjske, slovačke i mađarske) u Vojvodini, a od osnivača se očekuje da postupi po ovoj inicijativi te da odredi dinamiku ostvarenja ovog važnog segmenta kulturnog života hrvatske zajednice u Vojvodini«, navode u ZKVH-u.

Inicijativa je danas predana i predstavnicima drugoga osnivača kazališta – Grada Subotice. Elaborat je predan Milanki Kostić, članici Gradskog vijeća zaduženoj za područje obrazovanja i kulture.

Kako je već spomenuto na predstavljanju ove Inicijative na znanstvenom kolokviju ZKVH-a krajem lipnja ove godine, postoji spremnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek te osječkog Hrvatskog narodnog kazališta pomoći u ovom značajnom kulturnom projektu.

Nositelji inicijative za reosnutak hrvatske drame u subotičkom kazalištu su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Podsjetimo, nakon Drugoga svjetskoga rata, u rujnu 1945. godine u Subotici je, odlukom vlasti AP Vojvodine, osnovano Hrvatsko narodno kazalište. Šest godina kasnije spojeno je s mađarskim kazalištem u jednu teatarsku kuću - Narodno pozorište – Népszínház, gdje rade drame na hrvatskom i mađarskom jeziku. Od 1958. Drama na hrvatskom preimenovana je na Dramu na srpskohrvatskom jeziku. Godine 1985. osniva se KPGT (Kazalište-Pozorište-Gledališče-Teatar) te do 1995. radi samo jedan ansambl i u potpuno se gubi hrvatski predznak.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika