Sport i zabava Sport i zabava

Mali nogomet – veliki rezultati

Hrvati iz Srbije sudjelovali su 25. lipnja na Memorijalnom malonogometnom turniru Branimir Vrdoljak u Münchenu u organizaciji tamošnjeg Nogometnog kluba Croatia. Osvojili su četvrto mjesto, a vratar Vladimir Horvacki proglašen je za najboljeg vratara turira.
Turnir koji se redovito održava u ovome bavarskom gradu okuplja hrvatske malonogometne klubove iz Njemačke i nakon pandemijske stanke od četiri godine ponovno je održan.
»U samome startu, pobijedili smo sve ekipe u našoj natjecateljskoj skupini, ukupno je to tri pobjede. U osmini finala smo zbog neriješenog rezultata imali penale i opet pobijedili. Isto je bilo i u četvrtini finala. Ipak, u polufinalu smo imali posla sa spremnijom i jačom ekipom. Oni su na kraju bili i najbolji na turniru. Ipak, uspjeli smo ostati na četvrtom mjestu«, kaže kapetan ekipe Hrvata iz Srbije Mateo Kujundžić. 
Sve do osmine finala ekipa malonogometaša Hrvata iz Srbije nije primila niti jedan gol. Pobjednička ekipa Icon imala je čak jednog juniora koji igra za Borussiju iz Dortmunda, doznajemo od Matea.


Na turniru je sudjelovalo 28 seniorskih momčadi i 16 juniorskih. Ekipu naših malonogometaša činilo je osam Subotičana.
»Ti momci su prošli ozbiljne škole nogometa, futsala, malog ili velikog nogometa. Mi godinama skupa igramo, u višem ili nižem rangu natjecanja. Ali svi se poznajemo, skupa treniramo. Tako smo i okupili ekipu«, kaže Kujundžić.
Prvi puta turnir je organiziran na stadionu koji je i »kućna adresa« NK Croatie. Najuspješnija je bila  ekipi Restaurant Lounge Bara Icon iz Münchena kojoj je pripao veliki pobjednički pokal te novčana nagrada od 3.000 eura.
Predsjednik NK Croatia Zoran Zubaj i voditelj škole Mladeži Mario Radeljić iskazali su zadovoljstvo organizacijskim dijelom i samim tijekom turnira. Dužnosnici NK Croatia su dan prije turnira s gostima iz Vojvodine obišli mnogobrojne münchenske znamenitosti ukazavši im osobitu pozornost i zahvalnost za dolazak. Ekipa iz Srbije cijeni i pomoć negdašnjeg veleposlanika Gordana Bakote.
»On se založio na svim razinama i u Hrvatskoj i u našim institucijama da se osiguraju sredstva za prijevoz kako bismo mogli tamo sudjelovati. Zahvaljujemo se gospodinu Bakoti, Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske i naravno Hrvatskom nacionalnom vijeću«, kaže koordinator nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji Petar Kuntić. 
Priređena je i večera na kojoj je bio i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak, te mnogobrojni sponzori i bivši predsjednici kluba. Organizatori su se zahvalili Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i državnom tajniku Zvonku Milasu koji su omogućili dolazak nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije i bili logistička potpora.
Siniša Jurić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika