Kultura Kultura

Sudjelovale i Hrvatice iz Srbije

Desetu godinu za redom Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture Stećak i Hrvatska matica iseljenika (HMI) organizirala je Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Hrvatske u Tomislavgradu. Program je realiziran od 10. do 15. srpnja.

Među 21 Hrvaticom iz 14 država svijeta nošnju svojega kraja predstavljale su i dvije Hrvatice iz Srbije. Nošnju bunjevačkih Hrvata nosila je Dragana Musin u ime Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice, a srijemskih Hrvata Slavica Živković u ime Hrvatskog kulturnog društva Šid.

U sklopu programa djevojke su nošnju kraja iz kojega dolaze prikazivale u dva hrvatska grada – Biogradu na Moru i Klisu, dok je završna večer i izbor održan kod domaćina u Bosni i Hercegovini, na gradskom trgu u Tomislavgradu.

Titula najljepše pripala je Moni Bandov iz SAD-a koja je nosila livanjsku nošnju. Majka joj je iz Livna, a otac iz Tajlanda. Prva pratilja bila je Giulia Verdat iz Italije, a druga pratilja Malina Nadinić iz Argentine. Uoči događaja preko Facebooka se birala i najfotogeničnija djevojka. Za ovu titulu najviše glasova dobila je Vivien Lašković iz Mađarske.

»Ljepota nošnji i djevojaka koje su došle iz svijeta predstaviti se u domovini svojih roditelja, baka i djedova večeras je u punom sjaju prikazala snagu jednog ovakvog projekta«, kazao je u ime organizatora ravnatelj HMI-ja Mijo Marić.

Hrvatice iz Srbije od početka sudjeluju u ovome projektu, a ove godine su prvi puta išle u organizaciji Hrvatskog ženskog foruma Cro femina. Njihovo putovanje financirano je kroz projekt Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

 

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika