Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Fotograf za kojega ne postoje granice

Prije 13 godina na licitaciji za canon 400 D na Limundu Andrej Imrić dao je najbolju ponudu te je od džeparca kupio svoj prvi fotoaparat. Od želje za prikraćivanjem raspusta fotografiranjem između trećeg i četvrtog razreda srednje škole, ovaj korak doveo ga je do životnog usmjerenja – postao je prepoznati fotograf u Subotici, a nakon razgovora s njim usudimo se reći, i u regiji.

Prva gaža bila mu je fotografiranje prijateljevog 18. rođendana za koju je dobio 10 eura. Kaže, i danas čuva tu novčanicu. Potom ga je angažirala poznata djevojka u gradu za svoj rođendan.

»Prijatelji su mi rekli da taj rođendan moram dobro uraditi ili u suprotnom da bolje prodam fotoaparat. Uspaničio sam se, kupio blic samo za taj rođendan koji je koštao isto kao i fotoaparat. Svi su mislili da sam lud«, smije se sad Imrić s kojim zaključujemo da je sigurno dobro uradio posao.

Od rođendana, matura, krštenja, prve svadbe, prvog promo spota – snimao je Imrić svašta i probijao se na raznim poljima. Fotografsku firmu ima već nekoliko godina, a prošle godine otvorio je u centru grada i studio Click production koji nudi usluge klasičnog razvijanja fotografija, prodaju albuma i ramova, usluge studijskog fotografiranja, fotografiranja i snimanja događaja svih vrsta, fotografiranje proizvoda, izradu korporativnih videospotova i reklama.

Dokazati se

S Imrićem smo razgovarali u jeku fotografske sezone. Kaže, od svibnja do rujna fotografi jedva stignu spavati.

»U ljetnom razdoblju mnoge firme se odlučuju na izradu promo materijala i korporativnih spotova. Tu su i svadbe, mature... Sve bude u tih nekoliko mjeseci. Ponekad radimo svadbu do jedan-dva poslije ponoći i ujutru u četiri krećemo na novi teren, npr. Valjevo.«

Koliko zaista ima puno posla, uvjerili smo se kada smo upitali Imrića kako će izgledati sljedeći radni tjedan u Clicku.

»Nakon ovog intervjua radimo korporativnu proslavu kompanije Continental, fotografiranje i snimanje tisuću ljudi. Sutra imamo svadbu, a u ponedjeljak photosession mladenaca. U utorak idemo u BiH, vraćamo se u četvrtak, u petak idemo u Aranđelovac, subota opet svadba... Sljedećeg tjedna idemo u Rovinj fotografirati mladence. Stalno smo na putu«, zaključuje Imrić i dodaje kako je fotografska radnja Click naravno sve ovo vrijeme otvorena.

Najviše posla Imrić ima u rodnome gradu gdje mu je i sjedište firme, ali snima i po cijeloj Srbiji i zemljama u okruženju.

»U Beogradu imamo dosta klijenata koji su nam dali povjerenje, poput kompanije Bekament. Za njih već par godina pravimo materijal za društvene mreže, snimamo korporativne reklame, neke stimulijale. Povjerena nam je kompletna produkcija otvaranja shopping centra Beo u Beogradu. Isto smo radili i u Makedoniji. Zovu nas i u Bosnu, Crnu Goru, Hrvatsku, Austriju...«

Na pitanje zašto fotografi idu u Beograd snimati, a ne rade to ekipe iz toga grada Imrić odgovara kako je to čest slučaj u ovome poslu jer svatko vidi drugačije stvari i uočava različite detalje.

»Mi kad idemo u Beograd volimo se dokazati. Beograđani su dobri, ali su u svom terenu ukalupljeni. Isto tako kad pogledam rad kolega iz drugih gradova kad dođu raditi u Suboticu, bude skroz drugačije nego što mi radimo. Kad radiš u svom gradu puno si opušteniji nego kad negdje odeš. Tamo se moraš dokazivati i dobivaš onda i novu inspiraciju. Naročito kada radiš za neke velike klijente koji ti mogu ponuditi godišnje ugovore što naravno puno znači za jednu firmu.«

Veliki uspjeh u poslu Imrić smatra angažman Clicka da fotografira novogodišnju proslavu prestižnog lanca hotela One & Only portonovi u Crnoj Gori.

»To je lanac hotela koji može priuštiti bilo kojega fotografa, a izabrali su nas. Kada sam otišao, probudila mi se velika kreativa i želja za dokazivanjem. Ponosan sam i na fotografije koje sam uradio i u pregovorima smo za buduću suradnju, što mi puno znači.«

Tim u koraku s vremenom

Izgleda da su se Imriću poslovne kockice dobro posložile, jer osim što je uspješan u onome što radi, kaže i kako voli svoj posao te kako ne može zamisliti da radi nešto drugo.

»Snimam i običnu svadbu ili maturu isto kao i mnogo ozbiljnije stvari. To je moja strast. Volim biti s ljudima, komunicirati, kretati se...«

Od mnogobrojnih lijepih iskustava s terena izdvojio je jedno zaista neobično.

»Kamerman i ja sastali smo se s mladencima prije svadbe kako bismo dogovorili konačnu satnicu i sve. Onda su nam rekli da ne možemo photosession raditi u ponedjeljak, jer oni tad već putuju na medeni mjesec u Pariz. Iz šale smo ih zadirkivali zašto ne vode i nas kao fotografe, da bi oni, na toj kavi u srijedu, izvadili mobitele i zakazali i nama let za Pariz«, prepričava nam Imrić.

Tim Click productiona čini pet osoba plus još nekoliko vanjskih suradnika od dizajnera, montažera do fotografa. Pravilo u ekipi je, kako Imrić ističe, da svi rade sve baš kao što on i fotografira i snima, obrađuje fotografije i montira i još radi direktorske administrativne poslove.

»Nismo mi ogromna kompanija da možemo podijeliti poslove. Još smo mali tim i u ovom poslu je dobro da svi znaju sve ili što više. Ponekad se dogodi da pošaljem fotografa na teren, a klijent promijeni mišljenje u posljednji tren i zahtijeva i snimku ili nešto treće.«

Uposlenici Clicka su mlađa generacija koja prati trendove i ide u korak s vremenom. Zaključuje kako korisnici to cijene, jer im posla ne manjka.

»Jako se brzo mijenjaju trendovi fotografija i videa. Snimatelji koji rade 20 godina uvijek su snimali horizontalno, sada su društvene mreže poput Instagrama postavile nove standarde. Moramo se prilagođavati da snimamo uspravno, jer su popularni reelsi u tom formatu. Isto tako nisu popularni dugački videi. Sve se treba reći i prikazati u nekoliko sekundi, maksimum minuti.«

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika