Intervju Intervju

Rudolf Weiss: Licemjerni potomci pohlepnih vlasti

Zakon o povratu imovine i odšteti samo je iziritirao i ovdašnje i Nijemce u inozemstvu da, osim rehabilitacije, zatraže i povrat otete imovine nakon Drugog svjetskog rata

 

 

HR: S obzirom da ste ranije izjavljivali kako je pitanje skidanja kolektivne krivnje s vojvođanskih Nijemaca daleko važnije od povrata imovine njihovim nasljednicima, što mislite kako će se ova forma zakona odraziti na broj onih koji će podnijeti zahtjeve, bilo u zemlji bilo u inozemstvu?

Od 3.901 izjašnjenog Nijemca u Srbiji oko 400 obitelji u prvoj je kampanji poslalo zahtjeve Direkciji za imovinu. Sada za to imamo dvije godine i ovoga ćemo puta nastojati da to učine svi koji potražuju imovinu. Uvjeren sam da će nakon ovoga i mnogi Nijemci iz inozemstva podnijeti zahtjeve za vraćanje imovine. Mnogima od njih to je i moralno pitanje da napismeno dobiju podatke da je od njihovih predaka imovina bezočno opljačkana. Jer, opljačkana imovina ostaje opljačkanom sve dok se ne vrati. Mnogima od njih to će biti kakva-takva satisfakcija zbog činjenice da su kao djeca brutalno otjerani iz zemlje u kojoj su rođeni i u kojoj su živjeli, a jedini »grijeh« bio im je što su Nijemci. Da se zakonom pokušalo biti fer prema nama, vjerojatno bi ta brojka bila manja. Ali, ovako... to je čist bezobrazluk, provokacija i bačena rukavica prema svim žrtvama ratnog i poratnog razdoblja. Ponavljam: ovo će isprovocirati njemački lobi, a sjedište Svjetskog saveza Nijemaca je u Washingtonu tako da se nitko ne nada da će ovakav zakon ostati bez reakcija samo zbog toga što je Berlin pomirljiv prema ovom pitanju zbog naslijeđa Drugog svjetskog rata.

Zlatko Romić

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika