Aktualno Aktualno

Rekordna sredstva za vojvođanski agrar

Proračun Pokrajinskog tajništva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine iznosi 10,27 milijardi dinara, što je za 1,9 milijadri dinara više nego lani, a u postotcima povećanje iznosi 22,8 posto. Tijekom ove godine bit će objavljeno više od 30 natječaja za registrirana poljoprivredna gospodarstva, lokalne samouprave i ostale korisnike proračunskih sredstava. Registriranim poljoprivrednim gospodarstvima kroz više natječaja bit će dodijeljeno 1,4 milijarde dinara. Trenutačno je za poljoprivrednike otvoreno osam natječaja.

»Sva sredstva koje dodjeljuje Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu jesu sredstva koja se odnose na sufinanciranje, a njihova isplata se realizira tek nakon izvršenja investicije i dostavljanja dokumentacije i nakon toga se vrši povrat uloženog novca. Aplikacija dopušta da se tijekom prijave na natječaj dostavi predračun, a kada se donese odluka aplikant mora pristupiti realiziranju investicije i pravdanju sredstava koja se tek tada isplaćuju«, pojašnjava pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mladen Petreš.

Prijava na natječaje nije komplicirana. Uz prateću dokumentaciju potrebno je još popuniti prijavni obrazac.

»Nije poljoprivrednicima problem dokumentacija ili sama prijava već je potrebno temeljito pročitati tekst pravilnika i samog natječaja. Mogu nas uvijek kontaktirati i dobit će dodatna pojašnjenja«, kaže Petreš.

Gradska ili ruralna područja?

Poljoprivrednici iz pojedinih naselja koja imaju status gradskog, a ne seoskog područja, kao što je slušaj sa salašima oko Sombora ili nekim rubnim dijelovima Subotice, gdje su nekadašnja salaška naselja priključena gradu ne mogu sudjelovati na natječaju za podršku mladima u ruralnom području, jer njihova gospodarstva nisu u ruralnom već gradskom području.

Prvi puta poticaji za stočare

U odnosu na prijašnje godine, u ovogodišnjim natječajima za poljoprivrednike su osigurana sredstva za kupovinu priplodnih grla goveda. Kroz taj najtečaj bit će dodijeljeno 150 milijuna dinara.

»Za kupovinu junica povrat je 70 posto, a za kupovinu nazimica 50 posto. Maksimalni iznos bespovrtanih sredstava za junice po jednoj prijavi je dva milijuna dinara, a za nazimice milijun dinara bez PDV-a. Taj natječaj je otvoren do 18. travnja, a trebao bi pomoći obnovi stočnog fonda u Vojvodini. Znamo kakav je stočni fond i koliko moramo raditi da se poveća broj grla. Nije to samo važno zbog proizvodnje mesa ili mlijeka već i zbog stajskog gnojiva čija uporaba ima značajan utjecaj na kvalitetu zemljišta«, kaže Petreš.

Uz ovaj novi natječaj Petreš izdvaja natječaj za mlade poljoprivrednike, odnosno natječaj za podršku mladima u ruralnom području.

»To je svojevrsni start up program za mlade koji su poljoprivredna gospodarstva registrirali od 1. travnja  prošle godine, koji do sada nisu koristili nikakva poticajna sredstva. Planirano je 200 milijuna dinara, maksimalni povrat ide do 90 posto vrijednosti investicije, što je visok postotak, a do maksimalnog iznosa od 1,5 milijuna dinara. Ovdje postoji iznimka kada je riječ o realizaciji investicije. Mladim poljoprivrednicima isplata se vrši avansno, nakon potpisivanja ugovora, i to 75 posto ugovorenih sredstava, a nakon realiziranja i pravdanja i isplaćuje se preostali iznos. Natječaj je otvoren do 10. travnja, a sredstva se mogu koristiti za investicije u sektorima proizvodnje mlijeka, mesa, konzumnih jaja, voća, povrća, pčelarstvu i proizvodnji pečurki«, kaže Petreš.

Takozvani natječaj za mreže protiv tuče stalni je natječaj Pokrajinskog tajništva, ali je ove godine uvjetima natječaja predviđena i kupovina mehanizacije. Tim natječajem obuhvaćeni su voćarstvo i vinogradarstvo i gajenje hmelja. Ukupan proračun po ovom natječaju je 80 milijuna dinara, povrat je od 60 do 70 posto, a maksimalni iznos koji se može dobiti nešto iznad pet milijuna dinara. Natječaj je otvoren do 18. travnja.

Za natječaj za proizvodnju u zatvorenom prostoru, odnosno za plasteničku proizvodnju, bit će izdvojeno 90 milijuna dinara. Po prijavi se maksimalno može dobiti 2,31 milijun dinara, a iz tih sredstava može se financirati podizanje novih plastenika, kupovina folija za pokrivanje i sjenčenje, sustavi za navodnjavanje i prihranu, sustavi za zagrijavanje. Natječaj je otvoren do 7. travnja.

Navodnjavanje, pčelari i organska proizvodnju

Iz Pokrajinskog proračuna za nabavu opreme i sustava za navodnjavanje, kao i za zaštitu od mraza i korova ove godine planirano je 370 milijuna dinara.

»Kod sustava za navodnjavanje ovim natječajem nije pokriveno bušenje bunara, već kupnja opreme za navodnjavanje«, kaže Petreš.

Po jednoj prijavi maksimalno se može dobiti 21 milijun dinara. Kao i kod drugih natječaja, bespovratno se može dobiti od 60 do 70 posto prihvatljivih troškova investicije. Prijave na ovaj natječaj mogu se podnijeti do 18. travnja.

U tijeku su i dva natječaja za pčelare. Za nabavu pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo bit će izdvojeno 30 milijuna dinara, a bespovratna sredstva su 60 posto, donosno 70 posto za neke posebne kategorije, od ukupne vrijednosti prihvatljive investicije. Maksimalni iznos koji se može dobiti je 350.000 dinara. Natječaj je otvoren do 7. travnja. Iz pokrajinskog proračuna financirat će se i investicije u pčelarstvu za podizanje konkurentnosti, odnosno kupovina opreme i uređaja za preradu, pakiranje i skladištenje meda. Za ovaj natječaj bit će izdvojeno pet milijuna dinara, bespovratna sredstva su od 60 do 80 posto, a maksimalni iznos je 300.000 dinara. Poljoprivrednici zainteresirani za ovaj natječaj prijave mogu podnijeti također do 7. travnja.

Organska proizvodnja na registriranim poljoprivrednim gospodarstvima bit će sufinancirana s devet milijuna dinara. Maksimalni iznos poticaja je do 800.000 dinara, odnosno 80 posto od prihvatljive investicije. Natječaj je otvoren do 18. travnja. Sredstva se mogu koristiti za nabavu mehanizacije, strojeva i opreme.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika