Sport i zabava Sport i zabava

Potvrda uloženog truda

Prije četiri godine na sportskim stranicama Hrvatske riječi (u broju od 9. studenoga 2018.) pisali smo o Lani Virc, mladoj nadi subotičkog tenisa. Bio je to njezin prvi razgovor za novine, u kome je već zarana (sa samo deset godina) navijestila odlučnost u želji igračkog uspjeha. Samo četiri godine kasnije, zahvaljujući odličnim rezultatima na domaćoj i međunarodnoj sceni, mlada tenisačica TK Spartak iz Subotice proglašena je najboljom sportašicom Subotice za 2022. godinu u juniorskoj konkurenciji.

Godina za pamćenje

Proteklu godinu Lana će zasigurno dugo pamititi, jer je u svoj igrački CV upisala nekoliko briljantnih rezultata poput osvajanja svog prvog jakog međunarodnog turnira, dvojnog naslova viceprvakinje Srbije u konkurencijama igračica do 14 i 16 godina (Lana je rođena 2008.), a kao kruna uspješne sezone ostaje srebro na Europskom ekipnom prvenstvu i četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu za igračice do 14 godina, te plasman u TOP 20 najboljih europskih tenisačica. Kao i uvijek, u neformalnoj sportskoj atmosferi razgovarali smo na temu njezine teniske priče. Skromna, kao i uvijek, Lana je spremno odgovorila na sva postavljena pitanja.

Što za tebe znači naslov najbolje sportašice grada Subotice?

Nagrada za najbolju sportašicu u juniorskoj konkrenciji zbilja mi puno znači, jer je ovo priznanje izboreno u zbilja jakoj konkurenciji izvrsnih rezultata svih subotičkih sportaša i sportašica.

Jesi li primanjem pokala namijenjenog najboljoj sportašici osjetila kako se u potpunosti isplatio golemi uloženi trud i sati provedeni na treninzima i turnirskim natjecanjima?

Jeste. Zbilja sam tijekom ove godine provela puno vremena na teniskom terenu, marljivo trenirajući sa svojim trenerom Veselinom Rakočevićem i igrajući mnoštvo domaćih i međunarodnih turnira. Također, veliku zaslugu imaju i moji roditelji koji su tijekom svih proteklih godina bezrezervno vjerovali u mene i moju sportsku budućnost.

Kako bi danas, sumirajući protekle godine, u najkraćim crtama opisala svoj teniski put?

Isprva sam tenis samo gledala na televiziji, a onda me je tata odveo na prvi trening. Svidjelo mi se i nastavila sam trenirati. Uskoro su stigli prvi uspjesi i osvojeni turniri u najmlađim starosnim kategorijama. I tako godinu za godinom, sve do ove 2022. godine kada je stigla konačna potvrda uloženog sportskog truda.

Veselin Rakočević, trener koji s Lanom radi već punih pet godina i najzaslužniji je za njezin igrački napredak:

»Lana spada u red najtalentiranije djece koju sam imao prilike trenirati. Od njezine devete godine radimo studiozno, stavljajući akcent na dugoročne rezultate. Provodila je mnogo manje vremena na terenu od svojih konkurentica, ali je usprkos tome, po postignutim rezultatima uvijek bila u samom vrhu ženskog tenisa u Srbiji. Prethodna sezona je po meni bila prekretnica u njezinom razvoju, budući da je pored odličnih rezultata na domaćim turnirima stigla potvrda kvalitete i na međunarodnoj sceni. U narednom razdoblju očekuje nas podizanje broja treninga i sveukupno mnogo veća posvećenost tenisu u smislu broja tjedana provedenih na turnirima. Bez obzira na Lanine godine, predviđam da će se ona vrlo brzo oprobati i u profesionalnoj konkurenciji«.

Igraš i protiv svojih vršnjakinja, ali i u konkurenciji igračica do 16 godina. Kada si shvatila kako možeš uspješno parirati i starijim protivnicama?

Upravo protekle godine, u dogovoru s mojim trenerom, počela sam nastupati i na natjecanjima za igračice do 16 godina i postizati pobjede. To me je uvjerilo kako se mogu ravnopravno nositi i sa starijima. Iskreno, nekad ima i straha i malo treme kada trebam igrati protiv starijih i tjelesno jačih suparnica, ali igram svoju igru; kada je to potrebno serviram svoj »trik servis« (servira od dolje) i borim se za svaki poen.

Znakovito je kako, za razliku od mnogih tenisača i tenisačica, nemaš problem igranja pred poznatom publikom na domaćem terenu.

Baš volim igrati na Spartaku kada me bodri cijela moja obitelj i brojna domaća publika, to me dodatno motivira i godi mi njihova glasna podrška. To se najbolje pokazalo kada sam upravo u Dudovoj šumi osvojila svoj prvi ETA turnir u konkurenciji do 16 godina.

Na koncu, reci nam što za tebe znači nastup u majici reprezentacije Srbije u kojoj si stigla i do pobjedničkog podija na Europskom prvenstvu?

Velika je čast i respekt biti dio reprezentacije koju čine zbilja odične tenisačice Teodora Kostović i Mia Ristić, inače europska prvakinja u pojedinačnoj konkurenciji. Postignuti rezultati, na Europskom i potom Svjetskom ekipnom prvenstvu, za mene su veliko sportsko postignuće i iskustvo koje će mi zasigurno koristiti u nastavku moje karijere.

D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika