Aktualno Aktualno

Osude zbog odlikovanja Šešelja

Pojedine političke stranke u Srbiji, među kojima i DSHV, ocijenile su sramotnom i neprihvatljivom dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a kojoj je sjedište u Chicagu. Crkveno odlikovanje Šešelju u ime vladike Longina dodijelio je vladika bački Irinej. Inače, to je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a. 

Osuda političara u Srbiji

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da »ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali... Ima li tko njih čuti?«.

Dodao je da »jedini mjerodavni odgovor o smislu i svrsi nagrađivanja osobe, koja je pravomoćno osuđena za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, može dati samo osoba čiji je Ured u Zagrebu, u Ilici br. 7 (kuća Srpske pravoslavne općine). A nakon svega oko Šešelja, mi snage više skoro ni za što nemamo...«

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramotno što Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobiva bilo kakve nagrade i odlikovanja.

»Šešelj, koji je čitav svoj politički vijek posvetio promoviranju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrijednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antikršćanske«, navodi se u njihovu priopćenju.

Pokret slobodnih građana smatra nedostojnom i neprihvatljivom odluku dijela SPC-a o odlikovanju »osuđenog ratnog zločinca i vodećeg predstavnika najmračnije politike u povijesti Srbije koja je dovela do krvavih ratova, progona i protjerivanja ljudi na Zapadnom Balkanu«.

PSG je naveo da želi vjerovati da iza toga postupka ne stoji cijeli SPC već samo episkopi Longin i Irinej Bulović.

Osuda iz Hrvatske

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Ranko Krivokapić koji su se danas susreli u Zagrebu, osudili su ovaj čin eparhije SPC-a.

Grlić Radman je na Zrinjevcu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin. 

»Bio je instrument velikosrpske politike, koji je provodio Miloševićev režim, na hrvatskim prostorima su počinjeni brojni zločini«, napomenuo je šef hrvatske diplomacije, dodavši da Šešelj »nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima«. 

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se »aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a ako želi biti na europskom putu. I da se suoči s prošlošću, da odbaci sve velikosrpske politike, da se posveti demokratizaciji vlastitog društva, da prestane politizirati ratne zločine, da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša«. 

»To nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno. Ovo je očigledna podrška počinjenih zločina, legitimizacija politike zločina, a kada se to događa, priprema se novo aktivno zlo, nikakvo pasivno - političko zlo, aktivno zlo koje prijeti prije svega Crnoj Gori«, rekao je šef crnogorske diplomacije Krivokapić. 

H. R. / Foto: Wikipedia

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika