Aktualno Aktualno

Savjetodavna pomoć hrvatskoj Vladi

U Zagrebu je od 6. do 8. srpnja održana konstituirajuća sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske na kojoj je izabrano novo vodstvo. Predsjednik trećeg saziva Savjeta Vlade je Ivan Gugan, predstavnik hrvatske nacionalne manjine iz Mađarske, dok su potpredsjednici ovog savjetodavnog tijela Vlade Milijana Glamuzina, predstavnica za Bosnu i Hercegovinu; Jasna Vojnić, predstavnica za hrvatsku nacionalnu manjinu; Goran Strniša, predstavnik za europsko iseljeništvo te Zvonimir Aničić, predstavnik za prekooceansko iseljeništvo.

Jačanje povezanosti

Novi predsjednik Savjeta Ivan Gugan zahvalio je svim članicama i članovima na podršci, kao i na zajedništvu i entuzijazmu te naglasio:

»Vjerujem da će put kojim smo krenuli još u prvom sazivu Savjeta Vlade, a koji je nastavljen i u drugom sazivu, biti smjernica za nove ideje, te da ćemo svojim radom i zalaganjem pomoći Vladi Hrvatske u provedbi politike, mjera i aktivnosti usmjerenih prema Hrvatima izvan domovine, a na taj način ujedno i raditi na dobrobit svih Hrvata ma gdje živjeli«.

On je dodao kako će nastaviti jačati svijest o nedjeljivosti globalne hrvatske obitelji kao i povjerenja u nju.

Nakon završenog izbornog postupka, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas uputio je čestitke i riječi podrške novoizabranima te istaknuo:

»Ova nova energija djeluje obećavajuće i vjerujem da ćemo kvalitetno i uspješno surađivati u razvoju odnosa hrvatske države i hrvatskog naroda koji živi izvan njezinih granica – ciljevi su nam zajednički: osnaživanje hrvatskog identiteta kod najmlađih generacija, jačanje povezanosti, jačanje komunikacije i uspješna suradnja na novim projektima. Zajedno prepoznajemo izazove s kojima se hrvatski narod susreće u svijetu, od Bosne i Hercegovine, Srbije do Australije. Zajedno nalazimo rješenja. Tome nas uči i naša povijest – da smo i u nemogućim okolnostima uspjeli kada smo tako zajedno radili i djelovali«.

Iz 37 država 55 članova

Sjednici Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan RH prisustvovao je i premijer Andrej Plenković.

»Drago mi je susresti se s našim sunarodnjacima i raspraviti o izazovima koji su pred nama. Poslali smo važne poruke Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnom narodu, hrvatskim manjinama u susjedstvu te cjelokupnom hrvatskom iseljeništvu. U političkom smislu, ravnopravnost Hrvata u BiH i izmjena Izbornog zakona ostaje prioritet na kojem ćemo i dalje raditi. Od 2016. do danas povećali smo sredstva za Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske s 59 na 155 milijuna kuna. Ostajemo privrženi jačanju zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske i stoga ćemo nastaviti podupirati sve projekte koji će našim sunarodnjacima van granica Lijepe naše pomoći da čuvaju hrvatsku tradiciju, kulturu i identitet i da se bore za svoja politička prava«, naglasio je Plenković.

Odluka o imenovanju novih članova Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske stupila je na snagu danom donošenja, odnosno 17. studenoga, ali kako je pandemija diktirala ritam, konstituirajuća sjednica je održana 7. srpnja u Zagrebu.

»Savjet Vlade Hrvatske za Hrvate izvan RH ima 55 članova. To su predstavnici Hrvata iz cijelog svijeta. Najugledniji, najznačajniji ljudi iz naših zajednica koji dolaze iz 37 država gdje žive Hrvati. Kao savjetodavci, oni pomažu Vladi Hrvatske da unaprijedi i poboljša projekte i ukupne politike spram Hrvata izvan Hrvatske. Sukladno našem zakonu, izvan Hrvatske prepoznajemo tri kategorije Hrvata – konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini, hrvatska nacionalna manjina u 12 europskih država i hrvatsko iseljeništvo, dijaspora u Europi i prekooceanskim zemljama«, kazao je, gostujući u emisji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić.

Hrvatsku zajednicu u Srbiji u III. sazivu Savjeta predstavljaju predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov te dopredsjednik HNV-a za Srijem Darko Vuković.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika