Sport i zabava Sport i zabava

Nogometni susret manjinskih zajednica

Nogometno natjecanje reprezentacija manjinskih zajednica održano je u Klagenfurtu od 25. lipnja do 3. srpnja. Hrvatska manjina sudjelovala je sa skoro potpuno novom reprezentacijom, jer su od ekipe koja je 2019. godine u Tavankutu odigrala nogometnu tkamicu s reprezentacijom Srba iz Hrvatske i, da podsjetimo pobijedila rezultatom 4:1, bila samo dva nogometaša. Za ovo prvenstvo moralo se osloniti na nove igrače, a šansu su dobili nogometaši iz Bačke i Srijema.

Plasman na šesto mjesto

Za nogometno prvenstvo u Klagenfurtu formirana je potpuno nova reprezentacija, uz četiri mlada igrača. »To su Luka Dulić iz Subotice, Alen Vujić iz Tavankuta, Mateo Kujundžić iz Subotice i najbolji od svih i jedan od najboljih igrača Europeade 2022 Neven Ivandekić iz Subotice. Svi nogometaši dali su svoj maksimum kako bi ostvarili naš cilj, a to je bio ulazak u drugi krug natjecanja. Od toga se više nije moglo, jer su prve četiti plasirane reprezentacije po kvaliteti daleko ispred svih ostalih«, kaže nakon povratka iz Klagenfurta glavni koordinator Nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije Petar Kuntić.

Reprezentaciju su činili: I. Sabo, A. Vujić, N. Ivandekić, A. Kemenji, D. Oblaković, S. Nović, M. Temunović, S. Miletić, I. Vidović, N. Todorović, R. Rajčanji, L. Dulić, M. Kujundžić, R.Draganić, M. Savković i M. Erceg.

Prvu utakmicu reprezentacija Hrvata iz Srbije igrala je s manjinom Retoromana iz Švicarske.

»Dobili smo ih s 4:0. Već narednog dana susreli smo s ekipom svih rumunjskih manjina (osim mađarske, koja je sudjelovala kao posebna momčad) i pobijedili ih s 5:1. Nakon dvije pobjede silovito smo ušli u susret s domaćinima, koruškim Slovencima, kojima je cilj bio osvajanje ovog prvenstva, budući da su samo u infrastrukturu za Europeadu 2022 uložili oko milijun eura, a kompletna manjinska zajednica bila je uključena u pripremu. Poveli smo golom Vidovića, imali smo stabilnu igru, što je bio šok za sve prisutne. No, na poluvremenu se dogodilo veliko nevrijeme tako da smo drugo poluvrijeme igrali na terenu koji je bio natopljen vodom. Slovenci su preuzeli igru, išli su iz akcije u akciju i uz naše dvije greške o ubrani rezultat je bio 4:1 za koruške Slovence«, kaže Kuntić.

Kao druga ekipa u grupi reprezentacija Hrvata u Srbiji plasirala se u polufinale.

»Dobili smo teškog protivnika, Lužičke Srbe. Iako smo u prvom poluvremenu igrali stabilno i na pluvrijeme otišli s rezultatom 1:1 do kraja utakmice oni su dali dva gola i izgubili smo 3:1. To je bilo dovoljno da uđemo u borbu za peto do osmog mjesta«, kaže Kuntić.

U toj fazi natjecanja prvi susret bio je sa Slovencima iz Italije, a utakmica je završena rezultatom (1:1, neriješen je bio i susret sa Srbima iz Hrvatske (3:3). U posljednjoj utakmici reprezentacija Hrvata iz Srbije pobijedila je Rome iz Mađarske s 2:0, što je bilo dovoljno za šesto mjesto.

»Mislim da je to i bio maksimalni domet naše momčadi, budući da smo izgubili samo od drugoplasirane i trećeplasirane momčadi. Pobjednik ovog natjecanja bila je reprezentacija južnog Tirola, koja je u finalu svladala koruške Slovence sa 1:0. Htio bih istaknuti da smo imali i pomoć dvojice nogometaša iz većinskog naroda koji su na terenu dali maksimum«, kazao je Kuntić.

Bez potpore FSS-a

Kuntić ističe da je reprezentacija i ovoga puta imala potporu Milana Martinovića i da nije bilo potpore Hrvatskog nogometnog saveza reprezentacija ne bi ni sudjelovala na ovom natjecanju.

»Pomogla je i Vukovarko-srijemska županija. Uz velika obećanja potporu od Fudbalskog saveza Srbije nismo dobili iako smo mi tamo bili jedina nacionalna manjina iz Srbije, pa se može reći da smo u Klagenfurtu mi bili predstavnici Srbije, jer je tamo bila istaknuta i zastava Srbije. Na ovo prvenstvo putovali samo sa Srbima iz Hrvatske, što se pokazalo ekonomičnijim jer smo išli jednim prijevozom. Uspostavljene su prijateljske veze s momčadi iz Hrvatske i mislim da je sada zaorana jedna brazda za budućnost. Mi smo imali više uspjeha na sportskom polju, ali oni imaju bolju logistiku, jer su naslonjeni na Srpsko narodno vijeće i ostale institucije srpske manjine u Srbiji, a mi se oslanjamo na sponzore i donatore«, kaže Kuntić.

Europeadu organizira Federalna unija nacionalnih manjina. U Uniji je 98 nacionalnih zajednica, a na ovom prvenstvu sudjelovalo je 20 najspremijih reprezentacija. Natjecanje je trajalo sedam dana. Novi prvak Europeade 2022 je prvak za 2020. godinu, s obzrom na to da je natjecanje dvije godine odgađano zbog korone. Novo prvenstvo bit će već 2024. godine, jer se svako prvenstvo Europe organizira u godini kada je i Europsko nogometno prvenstvo. Planirano je da prvenstvo bude na granici Njemačke i Danske, a domaćin će biti danska manjina iz Njemačke. Hoće li na tom natjecanju biti i reprezetntacija Hrvata iz Srbije ovisit će od financija, kao i mogućnosti nogometaša da putuju na natjecanje.

Z. V.
 


 


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika