Aktualno Aktualno

Prekogranična suradnja

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir i njezina suradnica Marija Dobošević posjetile su 15. lipnja Hrvatsko nacionalno vijeće. U okviru održanog sastanka predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin i članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal predstavili su rad krovne institucije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i obrazovanje na hrvatskom jeziku.

Ovom prilikom potpisani su i ugovori za projekt prekograničke suradnje Grada Iloka i HPD-a Bela Gabrić, a gradonačelnica Budimir izjavila je kako ta lokalna samouprava zna za potrebe Hrvata u Srbiji i samim time podupire projekte, posebice u području obrazovanja.

»Bila je ovo izuzetna prilika gdje prekograničnom suradnjom možemo provesti u djelo projekte koje smatramo prioritetnim. Radujemo se ovome partnerstvu koje će pomoći i u obrazovanju«, kaže Budimir.

Po njenim riječima u Iloku počinje najduža pješačka ruta u Hrvatskoj koja iznosi 2.200 km. Ilok je najistočnije točka te pješačke rute, najsjevernija je Sveti Martin na Muri, najzapadnija točka je u Savudriji u Istri, dok je najjužnija na Prevlaci kod Dubrovnika. Ovim projektom bit će izgrađene postaje na kojima će se pješaci moći zakloniti od kiše, odmoriti, a kako je naglasila bit će izgrađene na području Vukovarsko-srijemske županije.

Još prije tri godine održani su inicijalni susreti s gradonačelnicom Iloka i lokalnom srednjom školom vezano uz suradnju u području obrazovanja, što je nažalost zaustavila pandemija.

»Ovo je bila prigoda da ponovno pokrenemo već dogovorene procese suradnje koji se u prvom redu tiču edukacijskih programa i izvannastavnih aktivnosti učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku te se nadamo novim sadržajima koji će obogatiti školovanje naših učenika. Radosni smo što smo izabrani u ovome prijektu i što imamo osigurana sredstva za nabavu udžbenika za učenike cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, u osnovnoj i srednjoj školi«, izjavila je Margareta Uršal.

Po njenim riječima ovim projektom za udžbenike je osigurano 90 tisuća kuna, a udruga HPD Bela Gabrić snosit će troškove PDV-a.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika