Aktualno Aktualno

Nastavak izgradnje Hrvatske kuće

Hrvatsko nacionalno vijeće potpisalo je danas ugovor s izvođačem radova III. faze izgradnje Hrvatske kuće u Subotici. Nakon završenog procesa javne nabave poslovi III. faze izgradnje ovog objekta dodijeljeni su konzorciju koji čine Expres-servis, Cimgas i Rotel iz Subotice. Izgradnjom Hrvatske kuće bit će osigurano primjereno sjedište trima ključnim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji – HNV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

Projekt u potpunosti financira Vlada Republike Hrvatske, a sredstva za III. fazu izgradnje odobrena su na 109. sjednici Vlade RH održanoj u ožujku ove godine.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić izjavila je kako se zahvaljujući snažnoj potpori Vlade Hrvatske, ali i predanom radu vijećnika i suradnika HNV-a ulazi u sljedeću fazu izgradnje Hrvatske kuće. Izrazila je zadovoljstvo što je svaka faza radova značila povećanje financijske potpore iz matične države: za prvu fazu dobiveno je 160 tisuća eura, za drugu 196 tisuća eura, a za treću 410 tisuća eura.

»Zahvaljujući trećoj fazi moći ćemo uraditi građevinski dio, instalacije, vodovod, kanalizaciju, struju, dio molerskih radova. Nažalost, neće moći sve biti sve okončano do uređenja enterijera i namještaja, kako smo planirali, jer je uslijedilo poskupljenje svih radova«, rekla je Vojnić i dodala kako se nada da će Vlada RH nastaviti trend izdvajanja sredstava za ovaj projekt ali i da će nastojati pronaći neke paralelne izvore financiranja.

Naglasila je i kako je, unatoč iznenadnom povećanju cijena materijala i drugim izazovima koji prate proces izgradnje, HNV uspio vlastitim ljudskim resursima, uz svoje redovite poslove, provesti brojne aktivnosti koje prate proces izgradnje vezane uz: izradu projektne dokumentacije, geodetske pripremne radove, preparcelaciju katastarske jedinice, procjenu dubine podzemnih voda, dobivanje 30-ak dozvola i pristojbi, izmjenu financijskog plana…

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika