Aktualno Aktualno

Obnovljena suradnja

Sastancima prosvjetne suradnje, koji su održani u Dugom Selu i u Božjakovini s ciljem obnove aktivnosti na međunarodnim projektima, prisustvovale su predstavnice Hrvatskog nacionalnog vijeća - predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal i asistentica u obrzovanju HNV-a Nataša Stipančević te ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina Ljiljana Dulić.

Suradnja na međunarodnim projektima s osnovnim školama koje provode nastavu na hrvatskom jeziku izvan Hrvatske postoji već dugi niz godina, a sada je ponovno obnovljena. Po riječima Nataše Stipančević sastancima su nazočili ravnatelji i predstavnici škola, Ministarstva obrazovanje Hrvatske, kao i predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta kantona Središnja Bosna. Cilj ovoga susreta bio je povezati sve ono dobro iz sredina u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku i pokazati primjere dobre prakse, kroz redoviti rad i edukativne projekte. Svaki primjer kvalitetno ostvarene međunarodne suradnje ujedno je i primjer onoga što se može implementirati u sustav obrazovanja kako Hrvatske tako i susjednih država, zaključeno je na sastancima.

Delegacija iz Vojvodine, Mađarske te Bosne i Hercegovine, koja je također sudjelovala u ovome program, obišla je četiri osnovne škole, a domaćin ovoga susreta bio je dugogodišnji prijatelj HNV-a, ravnatelj OŠ Stjepan Radić u Božjakovini Jure Mišković. Uz spomenutu školu, gosti su obišli i osnovne škole u Dugom Selu: OŠ Rugvica, OŠ Ivan Benković i OŠ Josip Zorić, a svugdje su ih dočekali i s radom škole upoznali ravnatelji Robert Munđer, Branko Goleš i ravnateljica Mara Mamuza. Ovom prigodom posjetili su i Općinu Brckovljani, gdje su ih dočekali načelnik Općine Tihomir Đuras, zamjenik načelnika Općine Marin Žafran, predsjednik Vijeća općine Brckovljani Stjepan Vinojčić te u ime Zagrebačke županije Darinka Balen. Na kratkom sastanku dodijeljene su zahvalnice za međunarodnu suradnju u području obrazovanja.

»Na organiziranim sastancima, koji su održani 28. i 29. travnja, imali smo priliku predstaviti obrazovanje na hrvatskom jeziku u Srbiji, te iznijeti izazove s kojima se susrećemo, te čuti i druge sudionike. Vjerujem da će iz ovoga susreta proisteći i daljnja suradnja, a neke aktivnosti su već započete. Također, otvorila se i mogućnost za dodatnu suradnju sa školama, i to na polju kulture. U budućnosti će se i u ove projekte uključiti cjelovita nastava na hrvatskom jeziku u Srbiji, te očekujemo dobru i kvalitetnu suradnju«, izjavila je ovim povodom Margareta Uršal.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika