Aktualno Aktualno

In memoriam: Petar Pifat (1982.-2022.)

Nakon duge i teške bolesti, u Osijeku je 12. travnja preminuo glazbenik, kulturni djelatnik, zaljubljenik u povijest Petrovaradina Petar Pifat. Osnovnu školu završio je u Petrovaradinu, srednju poljoprivrednu u Futogu, a diplomirao je menadžment u medijima u Novom Sadu. U istom gradu završio je i osnovnu glazbenu školu. Radio je kao urednik i voditelj kolažnog programa na hrvatskom jeziku radija na Radio-televiziji Vojvodine.

Bio je veliki poklonik i istraživač prošlosti Petrovaradina. Sudionik je više stručnih skupova o kulturi, vjeri i običajima Hrvata iz Petrovaradina. Bavio se i glazbom. Od 2012. do 2020. bio je predsjednik Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina, a više od desetljeća organizator i voditelj priredbi i kulturnih manifestacija u okvirima hrvatske i katoličke zajednice u Vojvodini. Bio je ključna osoba u procesu dobivanja u posjed hrvatske zajednice rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Posebno je zaslužan za oživljavanje marijanskog svetišta Tekija kraj Petrovaradina, čiji je bio i rektor. Na njegovu inicijativu ustrojen je i muzej tekijskog svetišta. Koautor je monografije Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča, nagrađene priznanjem Emerik Pavić Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Autor je knjiga Vesel'te se, kršćani: božićne popijevke i običaji u Petrovaradinu te Priče iz Gradića Petrovaradinske tvrđave (i na engleskom Tales from Gradić: Petrovaradin fortress). Bio je suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Stručne radove objavljivao je u časopisima (Nova riječ i Godišnjak za znanstvena istraživanja ZKVH-a) te u zbornicima. Pred kraj života utemeljio je Fondaciju Petar Pifat – Muzej Grada Petrovaradina kojoj se iznimno veselio.

U dva je navrata bio vijećnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (2015. – 2020. i od 2020. do smrti). Kako je u povodu njegove smrti objavio DSHV, Pifata je krasila odgovornost u djelovanju, zdravo rasuđivanje, privrženost programu stranke i vodstvu te aktivizam koji je vodio boljitku Hrvata ne samo u Petrovaradinu nego i u cijeloj Vojvodini.

DSHV u objavi dodaje i kako se Pifat razbolio »jer je bio izložen pogibeljima struktura koje nisu naklonjene Hrvatima zbog zalaganja za dobro Hrvata u Vojvodini s kojima nije mogao izaći na kraj«.

»Razbolio se od tereta koji je nosio i dobio neizlječivu bolest. Na nama, njegovim suradnicima i prijateljima, ostaje da čuvamo uspomenu na njega i žrtvu koju je podnio za svjedočenje privrženosti hrvatskoj zajednici«, navode iz DSHV-a.

Petar Pifat sahranjen je 14. travnja na Novomajurskom groblju u Petrovaradinu.

Sućut hrvatske ministrice

U povodu odlaska kulturnog djelatnika i glazbenika Petra Pifata, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime toga Ministarstva i svoje osobno.

»S osobitim ponosom sjećat ćemo se njegova entuzijazma s kojim je radio na zaštiti i očuvanju hrvatske kulturne baštine u Vojvodini. Zauvijek ćemo mu biti zahvalni na njegovoj životnoj misiji koju je s ogromnim trudom i angažmanom uspio ostvariti, kao ključna osoba u procesu dobivanja rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u posjed hrvatske zajednice, jednako kao i oživljavanju Marijanskog svetišta Tekija, čiji je bio voditelj i inicijator muzeja tekijskog svetišta. Djelujući godinama kao predsjednik HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, kao urednik i voditelj programa na hrvatskom jeziku radija na Radioteleviziji Vojvodine i kao suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od njegova osnutka, Petar Pifat odigrao je i važnu ulogu u vrednovanju i promoviranju kulture, vjere i običaja Hrvata iz Petrovaradina čiju je povijest domoljubno istraživao. U svom je kratkom životu Petar Pifat doista ostavio veliki doprinos zaštiti i očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata u Vojvodini«, navodi se u izrazu sućuti Obuljen Koržinek.

Komemoracija u Zagrebu

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i Zavičajni klub Jelačić Petrovaradin oprostili su se 14. travnja komemoracijom u Zagrebu od svoga suradnika, suzavičajnika i prijatelja Petra Pifata. Komemoracija je održana u prostorijama Zajednice, a okupljenima se prvo obratio predsjednik Zajednice Mato Jurić. Dr. sc. Milan Bošnjak se kao predstavnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske prisjetio uspješne suradnje s Petrom Pifatom i HKPD-om Jelačić te njegova bezgraničnog entuzijazma i ljubavi prema zavičaju te je naglasio da Petrov primjer treba svima biti nadahnuće za dalje, da se nastavi tamo gdje je on stao.

Tajnik Zajednice Zlatko Žužić je okupljenima pročitao životopis Petra Pifata, nakon čega je uslijedila prezentacija s najvećim postignućima Pifata koje je ostvario kao predsjednik Jelačića. »Teško je reći posljednje zbogom tako dragocjenom i vrijednom suradniku, predobrom čovjeku i prijatelju kao što je bio Petar. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak ne samo za Hrvate u Petrovaradinu, nego za cijelu hrvatsku zajednicu u Vojvodini. Doslovno do zadnjeg trenutka predano je radio za one koje voli i za ono što voli, za svoju obitelj i svoj Petrovaradin. Čast mi je bila poznavati ga i surađivati s njim«, tim se riječima od Pifata oprostila Ivana Andrić Penava, članica Glavnog odbora Zajednice i njegova dugogodišnja suradnica.

U ime Zajednice, sprovodu Petra Pifata u Petrovaradinu nazočili su Jakov Ivančić, Jelena Dodig i Tatjana Rigo.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika