Sport i zabava Sport i zabava

Priznanja za odličnu igru

Na nedavnom Svjetskom hokejaškom juniorskom prvenstvu Divizije 2 skupina A u Estoniji, Petar Pećerić iz Subotice proglašen je najboljim igračem u sastavu reprezentacije Srbije. Zapažene igre na bekovskoj poziciji skrenule su pažnju stručnjaka i nekadašnjem poletarcu HK Spartak, a danas učeniku Hrvatske gimnazije i članu juniorske momčadi Ujpesta iz Budimpešte, predviđa se lijepa seniorska karijera. Njegov kratak posjet rodnom gradu iskoristili smo za razgovor i medijski zapis ostvarenog sportskog dostignuća.

Svjetsko prvenstvo

''Koncem prošle godine bio sam na reprezentativnom kampu za igrače do 20 godina, ali je zbog restriktivnih pandemijskih mjera nije došlo do održavanja Svjetskog prvenstva. Tako je moj nastup na SP-u u Estoniji za igrače do 18 godina starosti ujedno bio i debitantski u reprezentativnoj majici Srbije'', otkriva nam Petar na početku razgovora.

Na Svjetskom prvenstvu u Estoniji momčad Srbije natjecala se u skupini skupa s domaćinom Estonijom, Velikom Britanijom, Rumunjskom, Litvanijom i Južnom Korejom.

''Nažalost nismo uspjeli zabilježiti niti jednu pobjedu, ali smo u susretima protiv Rumunja i Litvanaca bili zbilja blizu pozitivnog rezultata. Osobno sam pružao maksimum na svakom susretu i mislim da sam svojim punim angažmanom na ledu pridonio solidnoj igri naše momčadi. Potvrda je stigla u nagradi za najboljeg igrača susreta protiv Južne Koreje i nagradi za najboljeg igrača Srbije na turniru SP-a. Obzirom kako imam pravo i sljedeće godina nastupati u kategoriji U18, vjerujem kako će još uslijediti moje još bolje igre u reprezentativnoj majici''.

Budimpešta

Zarana se Petar Pećerić otisnuo iz roditeljskog doma i već drugu godinu je učenik Hrvatske gimnazije u Budimpešti. Uz redovitu srednješkolsku naobrazbu, naporno trenira u momčadi Ujpesta i kako sam kaže uspijeva objediniti goleme školske i sportske obveze.

Jezik

Još uvijek ne govorim baš najbolje mađarski jezik, ali mnogo razumijem i kada baš moram znam se posve solidno sporazumjeti, kaže mladi Pećerić.

''Nije lako uskladiti školu i hokej, jer je Gimnazija u jednom a hokejaška dvorana u sasvim drugom dijelu velikoga grada kakva je Budimpešta. Do treninga moram putovati gotovo cijeli sat pa je odlazak i povratak s treninga i vožnja metroom i autobusima često puta prava mala avantura. Ipak, odgovorno ispunjavam sve zadate školske i sportske obveze, jedino što baš i nemam previše slobodnoga vremena'', nasmijao se Petar i nastavio. Uz redovite treninge, moj klub nastupu u juniorskom ligaškom natjecanju Mađarske i Austrije, pa slijedom stvari imam dosta međunarodnog iskustva u brojnim susretima koje u kontinuitetu igramo. Konačno zbog svega toga sam i otišao na školovanje u Mađarsku, jer u našoj zemlji ne bih se mogao adekvatno sportski usavršavati.

Na naše pitanje kada vidi se u seniorskoj konkurenciji, Petar samouvjereno odgovara:

''Budem li ostao u Mađarskoj, iskreno vjerujem kako bih za najkasnije dvije godine mogao zaigrati u seniroskoj konkurenciji.

Hokejaška budućnost

Odlične reprezentativne igre i nagrade koje je zavrijedio na proteklom Svjetskom prvenstvu u Estoniji zasigurno su odličan podstrijek za daljnje treniranje i usavršavanje Petrove hokejaške vještine. Na koncu ovoga kratkoga razgovora namijeće se logično pitanje oplanovima vezanim za njegovu igračku budućnost.

''Volio bih biti profesionalni igrač hokeja, a sukladno tim mojim planovima želio bih što prije otići u neku jaču hokejašku zemlju. Najradije bih volio da to bude Švedska, ali to su za sada samo planovi. Do daljnjega sam u Mađarskoj, idem u Hrvatsku gimnaziju i igram u majici Ujpesta.

D. P.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika