Aktualno Aktualno

Za povratak Vojvođana u republički parlament

Koalicija Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani održala je završnu konvenciju u Novom Sadu 22. ožujka i poručila da će se zalagati za povratak Vojvođana u republički parlament.

»Ali to nije cilj sam po sebi nego je cilj da rješavamo naše i vaše probleme koje posljednje dvije godine nitko nije spomenuo a kamoli riješio. Pod jedan, pitka voda u Vojvodini i regionalni vodovodi, pod dva subvencije za poljoprivrednike, za paore koji moraju biti 10 do 15% veći, pod tri lokalni porezi da ostaju ovdje i da se na osnovu Ustava 7% vrati u proračun Vojvodine. Suštinski, ono što se u Vojvodini stvori treba tu i da se ulaže«, rekao je za RTV Aleksandar Olenik, drugi na listi ove koalicije.

Koaliciju Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i rusinska manjinska stranka Zajedno za Vojvodinu. Nositelj liste je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, a na listi se nalazi 26 kandidata članova ove dvije manjinske stranke, te koalicija 3. travnja nastupa sa statusom stranke nacionalne manjine. To znači da joj je za osvajanje zastupničkog mandata potrebno prijeći prirodni prag, odnosno osvojiti onoliko glasova koliko »vrijedi« jedno zastupničko mjesto.

Nadamo se ulasku u parlament kako bismo pridonijeli razvoju demokracije u Srbiji, poručili su u emisiji Euronewsa predstavnici ove koalicije Tomislav Žigmanov i Aleksandar Olenik.

Žigmanov je rekao kako ova lista može biti iznenađenje na predstojećim parlamentarnim izborima.

»Očekujemo pet mandata. S jednom pričom koja je relaksirana i prava možemo dobiti povjerenje ne samo manjinske zajednice već i glasača uže Srbije«, poručio je Žigmanov.

On je dodao da Srbija treba biti decentralizirana, kao Mađarska i Hrvatska, što je, kako je ocijenio, osnov razvoja svake suvremene europske države.

Prema njegovim riječima, trenutni model odgovara nacionalnim manjinama čiji su pripadnici koncentrirani na jednom prostoru, kao što su Mađari, Bošnjaci i Albanci.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja ne sudjeluje na ovim izborima sa svojom listom, podržala je koaliciju Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani i pozvala svoje članove i simpatizere da zaokruže broj 12, glasaju za Vojvođane i vrate Vojvodinu u parlament, izjavio je glasnogovornik LSV-a Aleksandar Marton. Ovu je koaliciju podržala i Vojvođanska partija Aleksandra Odžića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika