Sport i zabava Sport i zabava

Nastojim konstantno igrati na najvišoj razini

Zasigurno najbolji odbojkaš subotičke nove generacije Miran Kujundžić, grada iz kojeg su potekli veliki igrači ovoga atraktivnoga sporta i osvajač olimpijskih medalja Gyula Mester, trenutačno igra za momčad Paris Volley iz francuske prijestolnice. Nakon odličnih partija u momčadi Tourcoing Lille Metropole, u koju je iz novosadske Vojvodine stigao 2019. godine, uslijedio je transfer u Pariz, a noseći klupsku majicu s brojem jedanaest potvrđuje svoju igračku kvalitetu i značajno pridonosi uspjesima svoga novoga kluba. U kraćem razgovoru za naš tjednik Miran nam je predočio svoju aktualnu francusku storiju.

Kako ocjenjujete tekuću sezonu u natjecanju najboljih odbojkaških momčadi Francuske?

Ovogodišnji primarni cilj momčadi Parisa Volley, za koju nastupam od sezone 2020./21., bio je ulazak u doigravanje za naslov prvaka, a što nam je i uspjelo kolo prije kraja prvoga dijela ligaškog natjecanja. Uz to još imamo i natjecanje u kupu, pa mogu reći kako smo u igri za potencijalno osvajanje dva trofeja.

Koliko ste osobno zadovoljni svojim igrama?

Mogu reći kako mi je ova sezona vjerojatno najbolja u mojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Tijekom cijeloga ligaškog natjecanja sam konstantan, postižem puno poena (u mnogo susreta imam preko 20) i napredovao sam u mnogim segmentima igre. Konačno, od mene se očekuje da budem nositelj igre i mislim da u potpunosti opravdavam svoj transfer u Paris Volley.

Francuski

Nisam još u potpunosti svladao jezik, ali ga dobro razumijem. Konačno, trener s nama komunicira i sve instrukcije govori isključivo na francuskom jeziku.

U kojoj mjeri je igra u inozemstvu i jačoj ligi pridonijela Vašem napredovanju i igračkom razvoju?

Igranje u Francuskoj je svakako u velikoj mjeri pridonijelo mome igračkom razvoju, budući da je u pitanju jedno veoma zahtjevno ligaško natjecanje. Sve momčadi su poprilično izjednačene i u svaki susret se mora ući maksimalno. Mislim da sam napravio dobar izbor kada sam svojevremeno iz Vojvodine prešao u momčad Tourcinga, jer je francuska liga odlična sredina za jednog mladog odbojkaša i njegov igrački napredak.

Reprezentacija...

Sretan sam što sam bio član reprezentacije Srbije, te da sam i dalje na popisu potencijalnih reprezentativaca. Prošle sezone sam bio na reprezentativnom okupljanju, ali nisam prošao u najuži izbor. Ipak, biti u okruženju najboljih odbojkaša u državi veliko je priznanje. Sada je postavljen novi izbornik Igor Kolaković pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati u budućnosti. Moje je da dobro igram.

Kakvi su Vaši daljnji igrački planovi?

Na prvom mjestu je moje konstantno nastojanje igranja odbojke na najvišoj razini i razvijam se u igračkom smislu. Idem korak po korak; za sada je to u Francuskoj, a hoći li ostati u njoj ili ću karijeru nastaviti u nekoj drugoj državi vidjet ću u sljedećem razdoblju. Imam ponuda, ali mi je trenutačno najvažnije igrati što bolje i pružati maksimum na terenu.

Na koncu podijelite s nama i malo francuskih dojmova. Kako je živjeti u Parizu?

Pariz je jedan od najljepših gradova svijeta i zbilja mi je drago što ću jednoga dana moći kazati kako sam živio ovdje. Nažalost, tijekom prve godine mog dolaska bila je najjača krizna situacija s pandemijom koronavirusa i bilo je dosta karantena i lockdowna pa nisam bio u mogućnosti temeljitije razgledati grad. Ali sada, kada je situacija znatno relaksiranija, koristim slobodne dane za upoznavanje svih ljepota koje Pariz pruža. Zbilja bih preporučio svima da ga dođu vidjeti, jer Pariz je jedan.

D. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika